Bu yayınların içeriklerinde, duygusal ve yanlı hiç davranmadım.

Yaklaşık elli yıla yakındır içinde bulunduğum yazılı ve sözlü iletişim ve yayıncılık, haber kaynaklarının yönetiminde üst düzey yönetici olarak görev aldım,

Çok sevdiğim iletişim, yayıncılık alanında birçok yazı yazdım. İletişim, haber üretimi alanında birçok yayın kuruluşunda yaşanan tutarsızlıkların varlığından şikayetçi olduğumu içeren yazılar yazdım. Çoğu zaman kontrolden kaçması ve yanlışların yapılmasını, yeni iletişim teknolojilerinin kotü kulanılmasını yazdığım yazılarımda eleştirdim. Yayınladığım başyazı ve köşe yazılarımda, yönettiğim haftalık, aylık periyodik yayınlarda bu konuda hata yapmamaya olabildiğince özen gösterdim.

Bu yayınların içeriklerinde, duygusal ve yanlı hiç davranmadım. Yazım kurallarına, yazı diline olabildiğince dikkat ettim. Okuru yanıltacak bir yönteme hiç başvurmadım, okurun kafasını karıştıracak bir haber kurgusunu uygulamadım. Teknolojiyi doğru kullanmaya dikkat ettim. “Sehven” dahi olsa, tipografik ve anlam kargaşası yaratacak hatalara düşmemeye özen gösterdim. İletişimin doğru uygulanmasından asla uzaklaşmadım. Elli yıllık bir gazeteci olarak, özellikle internet ortamındaki yayınlarda, okuru yanıltan, okumayı zorlaştıran yöntemlere başvurmadım.

Bilgi iletişimi teknojik verilerinin kötü, hatalı kullanılmasından çok üzüntü duyduğumu dile getirmek için burada bir kez daha bu konuya değinmek istedim bugünkü yazımda..

Buraya kadar birkaç paragraftan oluşan ve internette haber veya bilgi iletişimi için kullanılan birçok iletişim kaynaklarında, sosyal medyadaki yazılarda iyice çoğalan ve genel olarak metinlerde ilgi çekme, internette kalma sürecini uzatmaya yönelik paragraflar ve aralarındaki boşluklara yerleştirilen spot ve kısa video reklamlar konusundaki şikayetler çiğ gibi büyüdü. Özellikle sosyal medyadaki bu haberleri ellerindeki cep telefonlarından takip etmeye çalışan gençler çok rahatsız. Bu konu o kadar kötü ve can sıkıcı bir formata dönüştürüldü ki, cep telefonu üzerinden sosyal medyayı takip etmeye çalışan internet kullanıcısını iyice kızdırmaya başladı. İş artık çığırından çıktı.

Dikkat çekmek için, gerçek dışı, uydurma bir başlık altına kurulu içeriklerle, kısa birbirinin aynı içerikli tekrar cümleler ve aralarına yerleştirilen mini reklamlarla devam ettirilen haberlerı okumak hiç mümkün değil. Haberi okuyabilmek için, haberin devamında kaşınıza çıkan; “Ayrıntıları Okumak İçin Görsele Tıklayın” uyarsı sonrasında, her taraftan ekrana gelen reklamcıkları aşmanız mümkün olamadığı gibi, haberin içeriğine ve sonuna ulaşamlyorsunuz. Ulaşabilseniz bile. Haber olarak, o sansasyonel, aralarında rekamlar olan uydurma cümleler dizinine dönüştürülmüş, reklamların asla geçit vermediğı, bu kandırmaca haberin sonuna ulaşamadığınızı, görüyor ve kızarak internetten ayrılıyorsunuz.

Bu saçma sapan kurgu şu sıralar tüm internetten, haber takip etmek isteyenler için en sıkıntılı durum. Özellikle bunu, ulusal gazetelerin internette uzantıları olan haber sitelerinde daha da çok ugulanmaya başladığını görebiliyorsunuz. Özellikle cep telefonlarından internet haberlerini takip eden gençler çok kızgın.

Giderek yaygınlaşan, internet takipçilerini alay edercesine yanıltan bu yöntem, ne gazetecilik ne de internet haberciliği değil. İnternetten haber almak isteyenleri kandırmayın, yanıltmayın ve kızdırmayın. Bu yaptığınız hiç güzel yayıncılık değil. Hep söyledim, giderek çığ gibi artmaya başlayan bu şikayetlerin yarattığı olumsuzluklar, reklamlarda tanıtmaya çalıştığınız marka değerlerinizi ne kadar etkiliyor bir duşünün. Her cümle aralarına yerleştirlen bu reklamların takipçiler uzerinde yarattığı olumsuz tepkilerden hiç mi rahatsız olmuyorsunuz.

Gün ola harman ola diyelim. Yaptıklarınızın olumsuz etkileri nerelere varacak göreceksiniz.

ÖLÇÜ!

BİR İNSANIN ÖLÇÜSÜ; SAHİP OLDUĞU ÇOCUKLARININ SAYISI DEĞİL,

ONLARA ÖĞRETTİĞİ YAŞAM ŞEKLİDİR. (Albert Simon)

BİR SÖZ!

BÜTÜN SEVDİKLERİNİZE İTHAFEN şunları göz önünde bulundurun:

Eğer bu sabah hastalıklı değil de sağlıklı uyanmış iseniz, bir hafta sonrasını göremeyecek olan bir milyon insandan daha şanslısınız!.