FED 2017
Dünya ekonomisi FED’in faiz artırım kararına hazırlıklıydı. FED beklendiği üzere 25 baz puanlık faiz artırım kararı aldı. Sürpriz ise 2017 için 2 defa olan faiz artırım beklentisinin 3 defa olarak güncellenmesi oldu. Bu sürpriz gelişmekte olan ekonomiler için kur baskısının negatif etkilerinin süreceği anlamına gelir. Ancak FED’in faiz artırım beklentisini yükseltmesi “sadece gelişmekte olan ekonomiler” için mi en kötü senaryo? Hayır, ABD için de negatif etkilere sahip. Peki neden?
ABD dünyadan bağımsız bir yer değildir. Hatırlarsanız 2016 başında da tıpkı bu günlerdeki gibi FED’in faiz artırımı yapma planları gündeme gelmişti. USD kuru global ölçekte Aralık 2015’ten Ocak 2016 ortasına kadar %5 değer kazanmıştı. TL karşısında da USD kuru %5 değerlenmişti. Global ölçekte etki tıpkı bugünlerdeki gibiydi. Sadece Türkiye ve Meksika dünyadan ayrıştı diyebiliriz. Bugün için Türkiye’de USD kurunun yıllık değer kazancı %20 civarındadır.
2016 başına geri dönelim. Ocak ayının ortasına kadar USD kurunun global ölçekte hızlı değer kazanması ABD piyasalarında bir durumu ortaya çıkarmıştı. Amerikan ihracatı bu durumdan olumsuz etkilenmişti. ABD sermaye piyasalarının en değerli şirketi olan Apple’ın cirosu ve karı olumsuz etkilenince ihracattaki olumsuz durum görünür hale geldi. Apple’ın en değerli şirketler listesinde konumu aşağı yönlü değişince Amerikan şirketlerinin değerlenmiş USD kurundan ne şekilde etkileneceği ortaya çıktı. Amerikan şirketlerinin ihracat rakamları olumsuz etkilenmişti buna karşılık FED söylemini yumuşattı ve faiz artırımını ertelediğini duyurdu. USD kuru tekrar düşüşe geçti.
Türkiye’de 3,049 olan USD kuru 2,8 seviyelerine kadar düşmüştü. Bugün FED’in politikaları karşısında ABD şirketleri benzer etki altındadır. İlk rapor dönemine yansıyacak olan bu durum karşısında FED faiz artırım tavrını yumuşatacaktır. ABD dünyada büyük dış ticaret hacmi olan ekonomilerdendir. İhracatı gibi ithalatı da önemli tutarlardadır. Fazla değerlenmiş USD kuru ABD için ihracatı olumsuz etkilediği gibi diğer ekonomiler üzerindeki negatif etkisi ile Amerikan ürünlerinin pazarını daraltıcı bir sonuç da doğurmaktadır.
USD kurundaki volatilite diğer ülke ekonomilerini olumsuz etkileyerek global ekonomik göstergeler üzerinde bunalımı artırmaktadır. Bu nedenle sıkışan ekonomilerde ithalat ürünlerine talep düşmektedir. Bu ürünlere Amerikan ürünleri de dahildir.
Diğer taraftan ABD ekonomisi için ithalat görece ucuzlayacaktır. Çin’in en büyük pazarlarından olan ABD’de değerli USD kuru nedeniyle ithalatın ucuzlaması Amerikan şirketlerine zarar verecek, sektörler korunamayacaktır. İşsizlikle mücadele etmeye çalışan ABD’de ithalat ürünlerinin fiyat rekabetine katlanamayan şirketler, ekonomik problemler yaşayacak, bu durum istihdam rakamlarını olumsuz etkileyecektir. Üstelik FED hedef enflasyon oranına da ulaşamayacaktır.
Kurdaki hızlı yükseliş nedeniyle ekonomik göstergelerin bozulacağı ABD ekonomisinde FED’in faiz artırımı söylemini yumuşatmasını beklemek için nedenler vardır. Muhtemel Trump-FED çekişmesinin merkezine işadamlarından oluşan kabine yapısı, Çin ile ilgili söylemleri gibi hususlar dikkate alındığında bu konu yerleşebilir.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: center; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 12.0px Helvetica} span.s1 {font: 12.0px 'Times New Roman'}