Mehmet Şimşek'in Maliye ve Hazine Bakanlığı görevine gelmesinden sonra birçok kuruluş deyim yerindeyse "faiz toto" oynuyor.
Merkez Bankası beklenildiği üzere uzun bir aradan sonra faiz artırımını gerçekleştirdi. Böyle bir kararın alınacağı her ne kadar önceden belli olsa da daha politika belirlenmeden yabancı kuruluşların manipülasyonuna da Türkiye tanıklık etti.
Mehmet Şimşek’in Maliye ve Hazine Bakanlığı görevine gelmesinden sonra birçok kuruluş deyim yerindeyse “faiz toto” oynuyor. Bunlardan biri Fitch. Politika faizinin yüzde 25’e çıkarılacağını ve 2025’e kadar düşürülmeyeceğini de ilk iddia edenlerden biriydi.
Diğer kuruluşlar da günlerdir faizle ilgili tahmin yürütüyor. Piyasanın beklentisinden öte Türkiye’nin ekonomik haznesiyle ilgili yapılan bu yorumların iyi niyetli bir bakış açısıyla üretildiğini söylemek zor. Zira faizlerin yüzde 15 bandına çıkarılmasından sonra dolar ve Euro biriminin tepkisi de negatif olarak seyretti.
Bana kalırsa ve anladığım kadarıyla Merkez Bankası’nın açıklaması faiz kararından daha önemli ve gelecek adına da daha güven verici:
“Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.”
Ekonomide atılacak olan çözüm adımları belirli olsa da çok yönlü bir alan olduğu ve bu yönlerin sadece para politikasıyla alakalı olmadığı da bir gerçek.
Türkiye’nin bundan sonraki süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi demokratik ve özgürlükçü bir anayasa yapmasının ekonomiye de güven verici bir unsur olarak katkı sağlayacağını söylemeden geçmemek gerekiyor.
Her kimliğin özgürce yaşayabildiği ve çoğulcu bir ortamda her sesin esas alınarak metne döküleceği bir anayasa Türkiye’ye gelecek yatırımcı için de bir güven kaynağı olacaktır.
MAAŞ ZAMLARI VE KİRA SORUNU
Asgari ücrete piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşen zamdan sonra şimdi gözler memur ve emekli maaşlarına çevrilmiş durumda. En düşük memur zammının 22 bin TL’ye çıkartılacağına dair yapılan açıklamadan sonra kamuda gelir dağılımı adaletli bir şekilde dağıtılmalı.
Özellikle mühendis, mimar gibi teknik alanlarda en düşük memur maaşının üzerinde belirgin zamların yapılması da orta kesimi enflasyona ezdirmeme hamlesi olacaktır.
Kiralara yapılacak zamların yüzde 25 koşulunu geçmemesine dair kararın da bir yıl daha devam edeceği açıklandı. Barınma krizi sadece Türkiye’de değil, dünyada da yaşanıyor. İspanya’da da kiralara yüzde 3’ten fazla zam yapılmamasına yönelik bir karar da alındı.
Buradaki tek sorun 5 yıl üzerinde aynı evde kirada yaşayanlara ilişkin nasıl bir düzenlemenin yapılacağı. Çünkü bu yasa 5 yıldan sonrasını kapsamıyor. Buna da bir çözüm bulunmalı.
Mahmut Orhan’dan resital
Geçtiğimiz Cumartesi günü Küçükçiftlik Park’ta ICRYPEX Kripto Varlık Platformu’nun sunumuyla gerçekleştirilen Mahmut Orhan’ın Tolga Taviş yönetimi ve Tolga Bilgin koordinasyonundaki dev senfoni orkestrasıyla hepimizi hayran bıraktığı o etkinlikteydim.
Yılda bir kez gerçekleşen bu organizasyonun ilk perdesinde Mahmut Orhan orkestrayla beraber büyüleyici bir performansa imza attı. Enstrümanlar ve elektronik müziğin harmonisiyle hepimizin kulaklarının pası silinirken, Ederlezi parçasıyla kendimi Emir Kusturica’nın o meşhur filminde bir serüvenin peşinde koşarken düşledim.
Konser 20.30 gibi başladı ve bende alana bu saatlerde giriş yaptım. Ben girerken dahi metrelerce uzunluktaki kuyruğu görünce gözlerime inanamadım. İğne atsanız yere düşmeyecek bir kalabalığın etkinlikten memnun ayrıldığını çıkışta çok rahat yüzlerden okuyabiliyordum.
Mahmut Orhan’ın elektronik müzik camiası açısından Türkiye’de bir değer olduğuna inanıyorum. Kendini de her sene giderek geliştiriyor. Biz dinleyiciler olarak da bu açıdan şanslıyız.
Epifoni Events ve Robin Müzik’e de katkılarından dolayı teşekkür etmek gerekiyor. Saatlerce ayakta dans edip de eğlenmekten yorulmayı unuttuğum bir performansı iyi ki kaçırmamışım.