​PİL SORUNUNA KESİN ÇÖZÜM

Ersin AKMAN 09 Şub 2017

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Cep telefonu kullanan herkesin ortak sorunu pil süresi. Markası veya modeli fark etmeksizin kullanıcıların en büyük korkusu gün içinde biten cep telefonları.

Cep telefonu kullanan herkesin ortak sorunu pil süresi. Markası veya modeli fark etmeksizin kullanıcıların en büyük korkusu gün içinde biten cep telefonları. Televizyon kumandasının televizyondan daha önemli bir buluş olduğunu düşünen biri olarak powerbank olarak isimlendirilen mobil pil ünitelerine de büyük bir sevgi besliyorum. Gördüğüm kadarıyla son zamanlarda birçok insan çantasında veya arabasının torpido gözünde powerbank bulunduruyor. Birçok restoran misafirlerine bu hizmeti ücretsiz sunuyor. Hatta internette gördüğüm resimlerden anladığım kadarıyla kafeler de rekabette bir adım öne geçmek için misafirlerine powerbank hizmeti veriyorlar ve bu hizmetin reklamını yapıyorlar.

Sonuç olarak powerbank’ler gerçekten tam ihtiyaç duyduğumuz anda hayat kurtarıyor. Sanırım bu nedenle de bir süredir okurlardan bu cihazlarla ilgili mesajlar alıyorum. “3000 mAH değerinde bir powerbank işimi görür mü” gibi cevabını benim veremeyeceğim soruların yanında marka ve model tavsiyesi isteyenler de var. Daha bilinçli bir kitle ise powerbank kullanımının cep telefonlarına zarar verip vermediğini merak ediyor.

Neredeyse cep telefonumuzu her şarj ettiğimizde cep telefonumuzun piline bir zarar veriyoruz. O nedenle powerbank kullanımının da cep telefonu pillerinin yaşam döngüsünü kısalttığı teorik olarak söylenebilir.

Hangi markayı seçtiğiniz önemli

Tüm teknolojik cihazlar gibi powerbank seçerken de markasına dikkat etmemiz gerekiyor. Doğal olarak piyasada birçok farklı markanın gerek kapasite, gerekse de fiyat anlamında benzer ürünleri var. O nedenle Sony, Samsung TP-Link, GP gibi bu konuda rüştünü ispatlamış markalardan birinin ürünü ile yarı fiyatına satılan ve Çin’de üretildiği dışında hiçbir özelliği belli olmayan bir ürünün aynı olduğunu düşünmek cep telefonlarımıza büyük zararlar verebilir.

Ben şahsen TP-Link’in ürettiği powerbank’leri tercih ediyorum. Bunun en büyük nedenlerinden biri Çinli TP-Link’in powerbank’lerinde Koreli LG tarafından üretilen pilleri kullanıyor olması. Diğer bir önemli nokta ise TP-Link tarafından pazara sunulan mobil şarj ünitelerinin sizin kullandığınız cep telefonunun desteklediği şarj teknolojini algılaması ve telefonunuzu ona en uygun voltajda şarj etmesi. Yani cep telefonunuzun pilini gereksiz yere çok hızlı bir şekilde şarj etmeye çalışarak yıpratmaması.

Neredeyse cep telefonumuzun kutusundan çıkan orijinal şarj cihazına yakın bir voltajla telefonumuzu şart ettiğimizde, pilimiz de bu dolum sürecinden çok etkilenmemiş oluyor. Böylece uzun süreler boyunca cep telefonumuzun pil sağlığını korumuş ve telefonumuzu kullanmış oluyoruz.

Neredeyse birer servet ödeyerek satın aldığımız cep telefonlarını, sadece pilleri erkenden bitiyor diye değiştirmemek için şarj aşamasına da dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü tüm dünya çapınca yapılan araştırmalar gösteriyor ki insanların cep telefonu yenileme nedenlerinin başında pil performansıyla ilgili yaşanan sıkıntılar geliyor.

Güvenilir bir marka tarafından üretilen powerbank’ler şarj esnasında telefonlarımıza en uygun voltajı verirler. Evet dolma süresi biraz uzayabilir ama telefonumuzun pil ömrünün de kısalmaması sağlanmış olur. Powerbank seçerken bu basit detayı göz ardı etmeyenlerin telefonlarını daha uzun süre huzurla kullanabileceğini söylemekse yanlış olmaz.