​KONGRE SONRASI HAYAT

Ersin AKMAN 09 Mar 2017

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Teknoloji meraklılarının da yakından takip ettiği gibi geçen hafta cep telefonu sektörünün kalbi İspanya'nın başkenti Barselona'da attı.

Teknoloji meraklılarının da yakından takip ettiği gibi geçen hafta cep telefonu sektörünün kalbi İspanya’nın başkenti Barselona’da attı. Mobil dünya olarak adlandırdığımız teknoloji ve hizmetleri üreten tüm şirketler, Barselona’da en yeni ürünlerini gözler önüne serdiler. Tanıtılan cep telefonları bir haftadır konuşuluyor ama bana soracak olursanız yıllardan beri ilk kez Mobil Dünya Kongresi çok sönük geçti. Nedeni ise kesinlikle Samsung’un son anda kongrede yeni cep telefonu duyurmayacağını açıklamasıydı. Görünen o ki Samsung’un yeni cep telefonu modelini açıklamadığı hiçbir etkinlik eski popülaritesini devam ettiremiyor. Aynı şey iki yıl önce Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen IFA fuarının da başına gelmişti. Samsung, Note serisi telefonları IFA’da duyurmayacağını açıklayınca IFA’da konuşulacak konu kalmamıştı.

Bana soracak olursanız bu yıl da Barcelona’da benzer bir durum gerçekleşti. Rekabetin olmadığı bir ortamda LG yeni telefonu G6’yı duyurdu ama eminim LG yöneticileri, Samsung Galaxy S8 ile yüz yüze kalmadıkları için mutludurlar. Çünkü LG G6, 2017 model hiçbir cihazla rekabet edebilecek kadar güçlü değil. G6, ancak LG’nin bir önceki telefonu olan G5 ile rekabet edebilecek; gayet zayıf ve büyük ihtimalle G5 gibi hayal kırıklığı yaratacak bir telefon. 

FUARIN KAZANANI SONY

Çinli üretici Huawei’nin yeni telefonu olan P10 ise her ne kadar iyi bir donanıma sahip olsa da tahminen yine Türkiye’de çok yüksek bir fiyat etiketiyle satılacağı için aynen P9 gibi beklenen satış rakamlarına ulaşamayacak. Huawei Türkiye’yi yönetenler bu fiyat politikasını değiştirmediği sürece de Türkiye’de çok bilinen bir marka olamayacaklar gibi görünüyor. Tabii ki yine insanlara P10’u gösterip onunla ilgisi olmayan, gayet düşük donanım özelliklerine sahip bir modeli P10 Lite diye satmaya çalışacaklar ama bilinçli tüketiciler artık bu pazarlama oyunlarına kanmıyorlar.

Sony ise kongrede 4 yeni akıllı telefon birden tanıtarak tüm takiplerinin bir adım önüne geçti. Böylesine kısır geçen bir etkinlikte farklı fiyatlarda ve farklı kullanıcı gruplarını hedefleyen birbirinden farklı dört telefonla bence Sony kongrenin kazananı oldu.

Özellikle Haziran 2017’de satışa çıkması beklenen XZ Premium, dünyanın ilk 4K HDR ekranlı telefonu olarak büyük sükse yaptı. Farklı renk seçenekleri de sunan XZ Premium, Motion Eye isimli yeni kamera sistemiyle de kusursuz fotoğraflar vadediyor. Sony’nin Xperia XZ Premium dışında duyurusunu yaptığı diğer üç telefon da farklı ihtiyaçları karşılayacak modeller.

Bu ayın sonlarına doğru Samsung Galaxy S8’i duyuruncaya kadar Sony’nin bu hamlesini alkışlamaktan başka yapılacak bir şey yok gibi. Galaxy S8’in teknik özelliklerine bakarak “yılın kazananı” olarak Samsung’u mu yoksa Sony’yi isimlendireceğimize ise daha sonra karar vereceğiz.

Parasını boşa harcamak istemeyen bilinçli kullanıcıların bunun öncesinde LG G6 veya Huawei P10 gibi detaylarla zaman harcamayacağını düşünüyorum.