Türk Devleti bazen sessiz çalışır. 2014 yılında Doğu Ukrayna'da yaşanan çatışmalardan önce Ukrayna'da yaklaşık 10 binin üzerinde Ahıska Türkü yaşıyordu.

“Vatan hasreti çektim, gözlerime kan geldi, vatanıma kavuştum, cesedime can geldi”

Türk Devleti bazen sessiz çalışır. 2014 yılında Doğu Ukrayna’da yaşanan çatışmalardan önce Ukrayna’da yaklaşık 10 binin üzerinde Ahıska Türkü yaşıyordu. 2015 yılında olduğu gibi Rusya-Ukrayna savaşında zor şartlarda yaşarken Türkiye'nin uzattığı yardım eliyle Ahıska Türkleri anavatana geliyor. 2022 yılında Türkiye ateş hattındaki soydaşlarına koruma kalkanı oldu ve savaş hattında tahliye etmeye devam ediyor. Bu bir devlet işi. Nerede bir Türk varsa Türkiye orada…

Sürgünden sonra dünyanın dokuz ülkesine göçen Ahıskalı Türkler Ukrayna’da yaşamaya başlamıştı.

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş sonrası Türk Dışişleri Bakanlığı ve Dünya Ahıskalı Türkler Birliği organizasyonuyla Ahıska Türklerinin ateş hattından alınarak Türkiye’ye getirilme süreci devam ediliyor. Şubat ayından bugüne kadar 3 binden fazla Ahıskalı Türk anavatana geldi.

Mart 2015’te Ukrayna’nın Donbas bölgesinde yaşanan çatışmalar sırasında 677 Ahıskalı aile Türkiye’ye getirilmişti. Anavatandan uzak, çileli bir hayatı yaşayan, iki – üç kez sürgüne maruz kalan Ahıskalı Türklere anavatan kucak açtı. İçişleri Bakanlığı verilerine göre 100 bin üzerinde Ahıskalı Türk’e vatandaşlık verildi. Süreç kesintisiz devam ediyor.

SÜRGÜNDE FİLİZLENDİLER

Tarihleri sürgünle geçen Ahıskalı Türkler Rusya-Ukrayna savaş sonrası yeniden zorunlu olarak evlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Stalin Rusya’sı tarafından 78 yıl önce sürgün edilen Ahıskalı Türkler geçen zaman diliminde sürgününde sürgünü yaşadı. Orta Asya’da yaşayan Ahıskalı Türkler ülkelerin bağımsızlıkları sonrası 162 yıl sonra anavatan olarak bildikleri Türkiye’ye ziyaret etmeye başladılar.

O dönem Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Ahıskalı Türklerle yakından ilgilenmesi sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından çıkarılan Ahıska Türklerinin Kabul ve İskanına Dair Kanun gereğince ilk olarak bir grup Ahıska Türkü 1991’de Türkiye’nin Iğdır şehrine yerleştirildi. Böylelikle binlerce Ahıska Türkü’nün anavatana kavuşma süreci resmi olarak da başlatılmış oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan sürekli DATÜB yönetimi ile irtibatlı olarak çalışmaları devam ettiriyor. İçişleri ve dışişleri bakanlıkları ve ilgili kurumlarda üst düzey çalışmalar aralıksız devam ediyor.