Dile kolay. Sadece sekiz yılda Türkiye, altı kıta, 54 ülkede Maarif Vakfı eliyle 485 okul açtı ve başarıyla işletiyor. Ancak Türkiye Maarif Vakfına (TMV) bağlı dünyada tek bir üniversite var.

Tiran New York Üniversitesi (UNYT). UNYT’nin 2024-2025 akademik yılı açılışı için Tiran yollarına düştük. Üniversitenin yeni yılı açılışını yaptık. Törene Arnavutluk Meclis Başkanı Elisa Spiropali, TMV Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay başta olmak üzere geniş bir katılım oldu.

Tiran New York Üniversitesinin en dikkat çeken özelliği State University of New York ile ortak diploma programının olması. Eğitim dilinin İngilizce olması ve Arnavutluk’un 2002 yılında kurulan ilk özel üniversitesi olduğundan Arnavutluk ve Balkanlar’da tanınırlığı en yüksek üniversite durumunda. Belki de en önemlisi mezuniyet sonrası yüzde 95 istihdam oranı ile ülkede lider durumda. 2018 yılında bir iş adamından satın alma yoluyla TMV bünyesine geçmiş.

TMV Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün konuşmasında dost ve kardeş ülkelere Türkiye'nin okullarını açmak, oralardaki insanlarla, halklarla Türkiye arasında insani ilişkileri güçlendirmek için çalıştıklarını belirtti. Arnavutluk Meclis Başkanı Elisa Spiropali törene katılarak Türkiye Maarif Vakfının ülkende üst düzey olarak önemsendiğini gösterdi. Spiropali, UNYT’yi bir başarı öyküsü olarak adlandırdı.

Tiran Büyükelçimiz Tayyar Kağan Atay güler yüzü ve sinerjisi ile ay yıldızlı bayrağımız gibi bizi temsil ediyor. UNYT Rektörü Prof. Dr. Ali Güneş ise tecrübeli bir akademisyen bize sürekli okul hakkında bilgi yüklemesi yaptı.

Yine TMV Arnavutluk Ülke Temsilcisi Mesut Özbaysar’ın yönlendirmesi ile üniversite dışında Arnavutluk’un birçok şehrinde açtıkları ve ülkenin en başarılı okulları seçilen, birinciler çıkaran Arnavutluk Uluslararası Maarif Okullarını görme, inceleme imkânı bulduk. Maarif ülkede markalaşmış durumda.

Üç yaşından itibaren en kıymetli varlıklarını, çocuklarını Türkiye Maarif Okullarında geleceğe hazırlamak isteyen aileler, yani Arnavutluk toplumu ile Türkiye arasında en sıcak iletişim eğitim yoluyla, Türkçenin güzelliği ile sağlanıyor. Osmanlı sonrası zayıflayan bağlar, eğitim ve kültür yoluyla yeniden kuruluyor. Geçen asra yön veren üç-beş ülkenin anlı şanlı kurumları, iddiaları koca bir insanlık nezdinde hızla irtifa, itibar, güç kaybederken…

TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Yurtdışı Türkler Başkanlığı ve bu halkanın sonuncusu Maarif. Ve bütün dünyada Türkiye’nin insani politikasını hayata geçiren kamu ve özel diğer güzide kuruluşları… Türkiye Devletinin büyük vizyonunu yeniden ilmek ilmek gönüllere, coğrafyalara adeta nakşediyor. Tam bin yıl önce yapıldığı gibi. Aynı anlayışla Yesevi, Yunus Emre, Mevlana bakışıyla…

Tiran’da bir isimden söz edemeden geçemeyeceğim. Tiran New York Üniversitesi (UNYT) Genel Sekreteri Dr. Rıza Feridun Elgün bizim saha çalışmalarımızda organizasyonda desteklerini esirgemedi. Maarif’te İstanbul Merkezden Arnavutluk’a bize dolu dolu bir günü hazırlayan samimi ve insicam içinde profesyonel bir ekibin desteğini hep hissettik. Liste uzun az gittik, uz gittik İstanbul’dan Tiran’a Maarif ile gittik… Sizler için yazacağım…