Hem Rusya hem de Ukrayna özellikle bizim için tüm ilişkilerde buğday, özellikle petrol ürünleri, doğal gaz konusunda yoğun alışveriş yaptığımız ülkelerin en başta gelenlerinden olması açısından çok önemli iki ülke.

Yazıyı yazmaya başladığım bugün, üçüncü gününe girdiğimiz Ukrayna- Rusya arasında yaşananlar veya başka bir deyişle; kendilerini dünyanın jandarmalarından olarak gören ve aklına estiklerini istediklerinde yapabilen, adına büyük denilen devletlerden biri olan Rusya’nın bir süredir Ukrayna arasındaki yaşananlar ve Perşembe günü artık sıcak çatışmaya başlanan ve ne olursa olsun adına savaş denilen harekat konusunda bir şeyler yazmak gerekti. Hem Rusya hem de Ukrayna özellikle bizim için tüm ilişkilerde buğday, özellikle petrol ürünleri, doğal gaz konusunda yoğun alışveriş yaptığımız ülkelerin en başta gelenlerinden olması açısından çok önemli iki ülke. Sadece doğal gaz ve petrol ürünleri değil tabii ki, özellikle buğday ve tahıl ürünleri ithalatımızın büyük bölümünü karşıladığımız ülkelerden ikisi. Bizim için bu dedklerimin yanı sıra en büyük turizm gelimizi elde ettiğimiz ülkelerin en başındakiler.

Ben, dilim döndüğünce ve edindiğim bilgiler ışığında savaşan ve kimbilir belki de Rusya tarafında işgal edilecek gibi görünen Ukrayna’nın Avrupa ve dünya için önemiyle ilgili birçok bilgiyi rakamlarla buraya aktarmak istedim.

“Ukrayna, Avrupa ve dünya için neden bu kadar önemli?” diye soracaklara, aşağıda aktaracağım Ukrayna bilgileri daha net bir yanıt olabilir;

“Ukrayna, Avrupa'nın bölgede 40 milyondan fazla nüfusuyla en büyük ikinci ülkesidir

Ukrayna: Kanıtlanmış, kurtarılabilir Uranyum ores rezervlerinde Avrupa'da birinci,

Titanyum maden rezervleri bakımından Avrupa'da ikinci, dünyada 10. sıradadır.

Keşfedilen manganez ores rezervleri (2,3 milyar ton veya dünya rezervlerinin yüzde12'si) açısından Dünya’da 2. sıradadır;

Dünya’nın 2. en büyük Demir Cevheri rezervleri (30 milyar ton), Cıva madeni rezervleri açısından Avrupa'da 2. sıradadır,

Gaz rezervlerinde Avrupa'da 3. sırada (dünyada 13. sırada, 22 trilyon metreküp)

Doğal kaynakların toplam değerine göre dünyada 4.sırada çok öneml bir ülkedir.

Kömür rezervlerinde dünyada 7. sırada olması (33,9 milyar ton) kayıtlardaki en önemli bilgilerdendir.

Adına ne denirse densin şu anda devam eden savaşta Rusya’nın işgali tehlikesi altında olan Ukrayna, Avrupa’nın çok önemli bir tarım ülkesidir,

Ekilebilir arazi alanı açısından Avrupa'da birinci, kara toprak alanına göre dünyada

3. sıradadır. (Dünya hacminin yüzde 25'i), ayçiçeği ve ayçiçek yağı ihracatında dünyada

1. sırada, arpa üretiminde dünyada 2. arpa ihracatında 4. sıradadır.

Mısırda dünyanın 3. en büyük üreticisi ve 4. büyük mısır ihracatçısı, 4. büyük patates üreticisi, dünyanın en büyük 5. çavdar üreticisi, buğday ihracatında dünyada 8. sıradadır. Buğday ihtiyacımızın karşılanması için ithalat da ülkemiz için en önemli ülkelerden biridir.

Darı üretiminde dünyada 5. sırada (75.000 ton), tavuk yumurtası üretiminde dünyada 9. sırada, peynir ihracatında dünyada 16. sırada olan Ukrayna, 600 milyon insanın gıda ihtiyacını karşılayabilir durumdadır..

Bugün hiç yoktan bir şavaş alanına dönüşen ve işgal tehlikesi altında olan Ukrayna göz ardı edilmemelidir ki; önemli bir sanayileşmiş ülkedir:

Ukrayna, amonyak üretiminde Avrupa'da 1. Avrupa'nın 2. ve dünyanın 4. büyük doğa gaz boru hattı sistemine sahip, nükleer santrallerin kurulmuş kapasitesi bakımından Avrupa'nın 3. ve dünyanın 8. büyüğü olarak kayıtlara geçen bir ülkedir.

Ukrayna; Demiryolu ağı uzunluğu (21,700 km) bakımından Avrupa'da 3. dünyada 11. sıradadır.

Ukrayna; bulucu ve yer belirleme ekipmanları üretiminde (ABD ve Fransa'dan sonra) Dünya’da 3. sıradadır.

Dünyanın 10. büyük çelik üreticisi (32.4 milyon ton).

Düny’nın 10. büyük çelik üreticisi (32.4 milyon ton). 3. en büyük demir ihracatçısı, hurdadan demir - çelik üreten ülkemiz için Rusya ile birlikte en önemli hurda demir tedarikçisi durumundadır.

Ukrayna; dünyanın 4. büyük nükleer santralleri için türbini ihracatçısı; 4. dünyanın en büyük 4. roketatar üreticisi; Kil ihracatında dünyada 4. sırada, titanyum ihracatında dünyada 4. sırada, Ores ve konsantre ihracatında dünyada 8. sırada, savunma sanayi ürünleri ihracatında dünyada 9. sırada.” / Larissa Kurul’dan alıntıdır.

Ukrayna ile ilgili elde edebildiğimiz bilgiler. Bilgiler gördüğünüz gibi say say bitmiyor.

Tüm bu özelliklere sahip Ukrayna sadece Rusya’nın batı sınırındaki bir ülke değil. Ukrayna bizler için önemli. Bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü, dünyanın geri kalanı ülkeleri için de önemlidir. Bunu herkes bilmelidir.

Ukrayna-Rusya şavaşı nereye varır, Rusya Ukrayna’da ne yapacak ve asıl önemlisi; Ukrayna’yı yalnız bıraktığı söylenen ülkeler ne yapacak. Asıl merak edilenler bunlar. Bekleyip göreceğiz.