Dünya şu yıllarda önemli değişikliklere imza atıyor. Bir taraftan ülkelerin aldığı yeni stratejik konum ve dünyaya başka türlü siyasi bakışları, dünyada yaşanan enflasyon kaosu nedeniyle alının ekonomik önlemler ve yetmezmiş gibi bir de salgın hastalıkların yeniden hortlama şansı olması dünyayı çok karmaşık hale getiriyor. Bu nedenle yaşadığımız coğrafyada çok dikkatli olmalıyız.

Aslında ülke olarak en büyük şansımız Orta Asya’dan bu yana gelen tarihimiz. Dünyada en çok konuşulan diller arasında olan Türkçemizin de yeni dünya düzeninde rol oynayacağını düşünüyorum ve neden tekrar büyük Asya İmparatorluğu kurulmasın diye düşünüyorum. Tabii ki bu hayal gibi gelen bir düşünce olabilir ama Dışişleri Bakanlığımız yaptığı çok başarılı çalışmalarla büyük ülke olmanın gururunu bize yaşatıyor.

Asya'daki Türk Cumhuriyetleri ve birçok yerde yaşayan Türk Halkları ile Türkiye, BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) ülkeleriyle birlikte önemli bir ekonomik güç olmaya adaydır. Türkiye'nin bu ülkelerle olan ticaret hacmi ve ekonomik ilişkileri, Türkiye'nin gelişen pazarlardaki rolünü güçlendirmektedir. Türkiye'nin dış ticaret verileri ve kişi başı GSMH'si bu ekonomik ilişkilerin bir parçasını oluşturmaktadır. Türkiye'nin BRICS'e üyelik başvurusunda bulunduğuna dair iddialar gündemdeki yerini korurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dönem başkanı Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak BRICS Zirvesi'ne katılmayı kabul ettiği açıklandı.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov "Teklif Türk tarafına iletildi ve Erdoğan kabul etti" dedi. Dönem başkanı Rusya'nın ev sahipliğindeki 16. BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan'da yapılacak. Erdoğan, 2018 yılında Güney Afrika'da düzenlenen 10. BRICS Zirvesi'ne 'davetli lider' olarak katılmıştı. Zirvede BRICS liderleriyle aile fotoğrafı çekiminde yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra zirve kapsamındaki BRICS Outreach Çalışma Toplantısı'na da katılmıştı. Bu arada ABD bu konuda temkinli bir bekleyiş içinde. Türkiye'yle yakın ilişkilere sahip Rusya’nın BRICS dönem başkanlığı sırasında gündeme gelmesi Amerika Birleşik Devletleri’nde dikkat çekmiş, Türkiye'nin yeni diplomatik hamlesinin kilit bir NATO ülkesi olarak yükümlülüklerini yerine getirirken bir yandan da çok kutuplu dünyada tüm taraflarla bağlar kurma hedeflerini yansıttığı belirtilmişti.

Hatırlarsınız kısa süre önce Azerbaycan, Rusya lideri Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in Bakü'de görüşmelerinin ardından BRICS'e resmen üyelik başvurusu yapmıştı. Bu başvuru ve zirve çalışmaları konusunda, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Haziran 2024'te önce Çin'e gitti sonrasında BRICS Zirvesi için Rusya’da çeşitli temaslarda bulunmuştu. 4 Eylül 2024 günü de Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuri Uşakov, "Türkiye, BRICS’e tam katılım için resmi başvuruda bulundu, değerlendireceğiz" diyerek bu konuyu dünyaya duyurdu.

2001 yılında ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs tarafından, büyük fakat gelişmekte olan ekonomileri tanımlamak için kullanılan BRIC (Brazil, Russia, India and China - Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) kavramı da günümüzde adından bahsedilen Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi dünya 5’ten büyüktür diyenlerin kurduğu uluslararası organizasyonlardan birine dönüştü. Türkiye’nin de BRICS’e tam katılımıyla bakalım benim beklediğim gibi yeni bir güç olarak ortaya çıkabilecek mi? Bekleyelim ve hayırlı olmasını temenni edelim.