Osmanlı Sarayı ile bağlantısı bulunan beylere, paşalara, hanımağalara ve hanım sultanlara, padişahların emri ve iradesiyle toprak bağışlamak adettendi.
Osmanlı Sarayı ile bağlantısı bulunan beylere, paşalara, hanımağalara ve hanım sultanlara, padişahların emri ve iradesiyle toprak bağışlamak adettendi. İstanbul'un dört bir yanındaki geniş arazilerin bir çoğunda bu mükafatlandırmanın izlerini görebiliriz.
Bugün üzerinde, dünyanın en büyük havacılık projelerinden birinin yükseldiği, Cumhuriyet Tarihi'nin en geniş kapsamlı alt yapı projesinin hayata geçirildiği 76,5 milyon metrekarelik bir alandan daha büyük bir bölge padişah tarafından Daye Hatun adındaki saray mensubuna bağışlanmış.
Yakın zamana kadar, Eyüp ilçesi sınırları içinde bulunan bu bölge, Daye Hatun Çiftliği adıyla anılırken, bu isim uzun yıllar içinde Tayakadın haline dönüşmüş ve daha önce köy olan bu bölge yeni yasayla mahalle olmuş. Evlad-i Fatihan soyundan gelen Arnavutların çoğunlukta olduğu bölge Arnavutköy Nahiyesi iken ilçe olmuş.
Bu ilçenin Tayakadın Mahallesi'nde yiğit bir savaşçı olan Ulubatlı Hasan adını alan Caddesi'nde kurulu IGA Havalimanları Adi Ortaklık Ticari İşletmesi'nin yaptığı dev eserin, İstanbul Yeni Havalimanı'nın ne durumda olduğunu görmek için yollara düştük. Aslında kent merkezine sadece 35 km. uzaktaki bu devasa bölgeye ulaşmak biraz sıkıntılı. Git git, yollar bitmiyor, arazinin ucunu bucağını göremiyorsunuz.
Ulaştırma sevdasına gönül veren Binali Yıldırım ekolünü sürdüren Bakan Ahmet Arslan'ın, Müsteşar Orhan Birdal'ın, DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak ve çok gayretli ekibinin neler yaptığını görelim istedik. Mehmet Cengiz'in, Mehmet Nafiz Günal'in, Mehmet Kalyocu'nun ve de dev inşaatın yükünü sırtlanan başarılı CEO Yusuf Akçayoğlu'nun, gerçekleşme oranı yüzde 73 düzeyine ulaşan havalimanı ile duydukları bu gururu paylaşmaya gittik.
Bakan Arslan, o koca rakamları söylerken böbürlenmiyor, yol arkadaşlarıyla ve de büyük bir tevazuyla bizlere anlatıyordu. İlk gittiğimde fiziki gerçekleşme çok azdı. İkinci gidişimizde Binali Bey de vardı. Yağmurlu ve soğuk bir gecede binlerce işçiyle açık havada yaptığımız o iftardaki sevincini emek verenlerle paylaşmasını unutmak mümkün değil.
Ve bu son ziyarette gerçekten şaşırdım, bu kadar bina bu kadar zamanda nasıl yapılmıştı. Bakan Arslan, şu anda günde 30 bin işçinin çalıştığını söylerken, 822 iş makinesi ve 2 bin 200 kamyon arazide tepeleri düzeltip, çukurları dolduruyordu. Günde 3 bin 500 uçağın ineceği alanda tüm yolcuların körüklerden geçeceğini belirten UDH Bakanı Arslan sözlerine şöyle devam ediyordu "Apron ve taksi yollarındaki araçlar, yeraltında yapılan 22 km'lık tünellerden geçecek.
Şu ana kadar 4 milyon 200 bin metreküp beton, 1 milyon metreküp asfalt, 460 bin ton demir (Bununla 130 bin adet daire yapılır), 100 bin ton çelik (14 tane Eyfel Kulesi yapılır) kullanılacak. Dünyada emsali olmayan 461 bin metrekare tek parça çatı (58 futbol sahası büyüklüğünde), 1 milyon 400 bin metrekarelik terminal ve burada da 6 bin 200 adet oda bulunacaktır."
Bu rakamları dinlerken tasavvurumu zorluyorum, ama neyin ne olduğunu hiç hayal edemiyorum. Yolcuları, Bakan Bey’le aksanlı Türkçe konuşan İGAbot adlı robot karşılayıp, yönlendirecekmiş. Nereden nereye geldik demenin sırası. Dev tesisleri tam 9 bin adet güvenlik kamerası izleyecek. (Bu arada AHL'de Emniyet Müdürlüğü de yapan Fahri İnceçelikli emekli olup, İGA Güvenlik Müdürü olarak atanmış. İyi bir seçim).
28 körük ve 42 km'lık konveyor bantın montesine başlandığını hatırlatan Arslan istihdamında ilk etapta 100 bin, 2023'te ise 225 bin kişi olacağını belirterek "Uçak koltuk kapasitesinin yüzde 10'luk artışı, ekonomide yüzde1'lık bir büyüme demektir" diye konuştu.
Ahmet Bey'in söyledikleri beni şaşırttı, ama duyduklarım gurur duyulacak şeylerdi. Hele de, bu araziye 5 milyon ağaç dikeceğiz, endemik bitki yapısını koruyacağız, bu alanda 22 uzmanla doğal hayatı kömür ocakları ve bataklıklardan daha yaşanır hale getireceğiz deyince, gerçekten çok mutlu oldum.
Bu arada ulaşımın 37 km'lık yeraltı metrosuyla yapılacağını ve D-20 karayolunun da yılbaşında biteceğini de söyleyen Bakan Arslan, merak edilen her şeye net ve açık cevaplar vererek, bu işi iyi bilip, iyi yaptıklarını ortaya koyarak ekibiyle büyük bir alkışı hak ediyordu.
İyi uçuşlar Türkiye'm...