Ah ne muhteşem bir geceydi.

Tatbikat Sahnesi’nin kara komedi türündeki yeni oyunu “Batı Ekspresi”nin seyircili galası, 17 Aralık Salı akşamı Ses 1885 – Ortaoyuncular Tiyatrosu’nda gerçekleşti. Tiyatroseverlerin yoğun ilgi gösterdiği galada Meral Çetinkaya, Emel Göksu, Gözde Kansu, Fadik Sevin Atasoy, Naz Göktan, Müjde Kızılkan, Veda Yurtsever, Ayten Soykök, Ayşe Arman, Banu Zeytinoğlu, Gizem Memiç, İskender Altın ve Selin Soydan gibi isimler de ekibi yalnız bırakmadı.

Images (11)

Matéi Visniec’in yazdığı, Elvin Beşikçioğlu’nun yönettiği “Batı Ekspresi”nde Adem Aydil, Derin Beşikçioğlu, Fatih Sönmez, Selin Tekman, Selin Zafertepe ve Ünsal Coşar birlikte rol alıyor. Göçün acısını batılılaşmanın coşkusuyla harmanlayan “Batı Ekspresi”, bir yandan batının bolluk ve tüketim toplumu cazibesine kapılırken diğer yandan kendi kültürlerini cebine doldurup türlü sebeplerle gurbet yollarına düşen ve Şark Ekspresi’ne binenlerin hikâyesi… Özgürlüğün, batılılaşmanın ve kapitalizmin çarpıcı etkilerini işleyen oyun, öte yandan göç edenlerin, doğdukları topraklara duyduğu özlemi ironik ve düşündürücü bir yaklaşımla ele alıyor. Kültürel değerlerin Batı’nın sunduğu “vaha” ile çatışmasını gözler önüne seren “Batı Ekspresi”, yolculuğun sadece gidişini değil, aynı zamanda dönüşünü de sorgulatan bir tecrübe sunuyor. Oyunun etkileyici dekor tasarımı Barış Dinçel’in, ışık tasarımı Önder Arık’ın, kostümleri Başak Özdoğan’ın, müzikleri ise Utar Dündar Artun’un imzasını taşıyor. Tek perdelik “Batı Ekspresi 21 Aralık 2024 Cumartesi akşamları saat 20.30’da Tatbikat Sahnesi’nde Ankaralı tiyatroseverlerle buluşacak.

I M G 20241220 152404

HAFTANIN KİTABI: SUÇSUZLAR

Ben okumak konusunda karamsar değilim. Okuyan okuyor kardeşim. Herkesin ağzında kitap okumuyoruz klişesi okuyan bir sürü insan var başta ben okuyoruz. Ve haftanın kitabına gelelim.

“Avrupa edebiyatının en iyi aşk hikâyelerinden biri”

Hermann Broch, 19. Yüzyılın klasik sanat biçimlerinden birini neredeyse tanınmayacak şekilde dönüştüren büyük 20. Yüzyıl romancıları geleneğine aittir. Modern roman artık “eğlence ve eğitim” (Broch) işlevi görmüyor ve yazarları artık alışılmadık, duyulmamış “olay” (Goethe) anlatmıyor ya da okura “Öğüt” (W. Benjamin) verecek bir hikâye anlatmıyor. Daha ziyade okuru, hikâyeyi anlayabilmesi için kendisini de dahil etmeye hazır olması gereken sorunlar ve kafa karışıklıklarıyla karşı karşıya bırakıyor.

GÜNÜN SÖZÜ: BATI EKSPRESİ