Bu hafta sizlerle çok yakın zamanda karşılaştığım bir duyarsızlığı paylaşmak istedim.

 Bu yazımla bir kişinin dahi konu hakkındaki farkındalığını artırabilirsem ne mutlu bana! Nedir acaba bu konu diyorsunuz, aslında hepimizin ilkokul çağında öğrendiğimiz ama pek az kişinin aklında yer ederek uyguladığı “yaya geçidi kuralı”.

Kendini haklı sanan duyarsızlar!

Geçtiğimiz günlerde Göztepe Minibüs Caddesi’nde yürürken, dikkatimi benden mesafe olarak uzakta bulunan yaşlı bir çiftin (70-75 yaşlarında) yaya geçidinden geçmek için dakikalarca beklediği çekti. Yürüyüşümü hızlandırarak, çiftin karşıdan karşıya geçebilmeleri için eşlik etmek istedim. Ben yaklaşana kadar onlar yol üzerinde araç olmadığını kontrol ederek yaya geçidi çizgileri üzerinden geçmeye başladılar. Ancak, yürüyüş hızları malum yavaş olduğundan daha yolun yarısına gelememişlerdi ki yanlarına ulaştım. Gerçekten en son baktığımda yol üzerinde otomobil yoktu fakat yanlarına geldiğim an kafamı sola doğru çevirdiğimde bir otomobilin hiç frene basmadan üzerimize doğru geldiğini fark ettim. Elimle ‘yavaşla, ne yapıyorsun?’ gibi tepkimi belli etmeye çalışırken, aklımdan sürücünün yavaşlayarak özür dileyeceği geçiyordu. Ama ne mümkün? Bay sürücü, sanki yol kendi hakkıymış gibi öyle öfkeliydi ki, elini kornadan hiç çekmeden basıyor ve bir yandan da eli koluyla hareketler yapıyordu. O an durumun şaşkınlığı ile plakasını alamadım, yanımdaki yaşlı amca ve teyzenin panik olmaması için uğraşmanın daha doğru olduğunu düşündüm. Karşı kaldırıma geçebildiğimizde üçümüzde sanki büyük bir zafer kazanmışçasına rahatladık ve biz az önce ne yaşadık der gibi birbirimize bakıp vedalaştık. Sonrasında kendime o kadar kızdım ki! Neden almadım o plakayı? Almak lazım, çünkü duyarsız sürücülerin bu hareketleri, amaçları sadece karşıdan karşıya geçmek olan onlarca insanın hayattan kopmasına sebep oldu.

Yine geçtiğimiz haftalarda bir yakınımızın annesine karşıdan karşıya geçmeye çalışırken bir sürücünün yol verdiği ancak, yan şeritten gelen sürücünün fark etmeyerek çarpması ile kafatası ve vücudunun birçok noktasında kırıklar oluşması nedeniyle hayati tehlikesinin uzun süre devam ettiğini öğrendik. Demek ki gün içerisinde haberimiz olmadan onlarca benzer olay maalesef bir yerlerde yaşanıyor.

Bu sürücüler de yaya olmuyor mu?

Her ne kadar gideceği yerlere sürekli otomobilini kullanarak giden biri yaya olarak da bir yerden bir yere gitmek durumunda kalıyor (burada sözüm, kurallara uymayanlara). Hiç mi düşünmüyor bu sırada bir insan bedenine çarpan otomobilin ne kadar zarar verebileceğini ve dönüşü olmayan sonuçlara sebep olabileceğini. Kendi yakınının başına gelmeden anlamayacak mı?

Bu durum sonrasında kısa bir araştırma yapmak istedim. Cezası nedir, bir yaptırım var mı diye? Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı’nın “Yaya Öncelikli Trafik Kampanyası” başlıklı konuyla ilgili oldukça duyarlı çalışmalar hazırladıklarını gördüm. Ancak bu çalışmalardan kim anlıyor o da ayrı bir tartışma konusu. Bu yazıyla karşılaştıysanız lütfen birkaç dakikanızı ayırarak siz de hazırlanan içerikleri izleyip, sevdiklerinizle paylaşarak belki de bir nebze farkındalığa katkıda bulunabilirsiniz.

Para candan daha mı kıymetli?

Yaya yolunda yavaşlamayan ve geçiş önceliğini yayalara vermeyen sürücüler için belirlenmiş bir ceza ücreti de bulunuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı’nın “Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermemek” açıklaması dahilinde 2024 yılı kapsamında sürücülere 3.135 TL İdari Para Cezası uygulanıyor. Bu konuda caydırıcı olması için para cezası karşılığının olması ne yazık ki çok üzücü biliyorum. Umarım bir gün ceza yaptırımlarına gerek kalmadan insanımız kendini yetiştirmeyi başarır ve yok yere insanlar ölmez.

Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı’nın “Yaya Geçitleri” başlıkla açıklama sayfasında bir başlık çok dikkatimi çekti. “Yaya Geçitleri Yalnızca Herkes Kurallara Uyduğunda Güvenlidir” diyerek aslında yayalara şu mesajı veriyor; evet yaya geçitleri sizin yolunuz, ancak sürücüler kurallara uyduğu sürece! Buradan da anlaşılacağı üzere, ne olursa olsun yaya geçidine geldiğinizde gelen otomobillerin durduğunu görmeden, duran otomobilin yanından geçecek farklı bir otomobili kontrol etmeden karşıdan karşıya geçmemek gerekiyor.

Hepimize duyarlı sürüşler ve iyi yolcuklar dilerim…