Almanya'daki Türkiye karşıtlığı üzerine kurulan genel seçimler, Kuzey Irak'taki referandum, Suriye'deki gelişmeler, yeni Diyânet işleri başkanımız vb. konular arasında kendini unutturmaya gayret eden düşmanımızı unutmamak lâzım: FETÖ.
Almanya’daki Türkiye karşıtlığı üzerine kurulan genel seçimler, Kuzey Irak’taki referandum, Suriye’deki gelişmeler, yeni Diyânet işleri başkanımız vb. konular arasında kendini unutturmaya gayret eden düşmanımızı unutmamak lâzım: FETÖ.
Diplomaside dostluk ya da düşmanlık yoktur; millî menfaatler vardır. Almanya, Suriye, Irak, ABD, Rusya ve diğer bütün diplomatik sorunlar ebedî değildir. Ayrıca bunların hepsi dışarıdadır ve alınan tavır ve önlemler bellidir.
“Dünyânın hiçbir yerinde böyle bir şey yok” sözünü hiç sevmem ve tasvip etmem. Ama bu ifâde kullanılacaksa sâdece FETÖ için kullanılabilir. FETÖ, Türkiye’den başka hiçbir ülkenin yaşamadığı bir tehdittir. İçeridedir, sinsidir, tespit edilmesi çok zordur. Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devleti olmanın verdiği kısıtlamalar sebebiyle, kanun tanımayan ve her türlü mâneviyâtı istismar eden bu terör örgütü ile mücâdele ederken dikkat dağınıklığı yaşamaktadır.
Eskiden dış dünya ile ilgilenmemizi istemeyenler, iç karışıklık çıkartıyordu. Şimdi ise FETÖ’ye karşı verilen mücâdelede zâfiyet yaşamamız için, diplomatik ve askerî sorunlarla dikkatimizi dağıtıyorlar. Ama FETÖ, tanımlanamayan hastalık gibi bünyemizi hâlâ kemiriyor.
Sosyal Medya’dan Bir Tespit
Sizinle bir sosyal medya paylaşım sitesinde 9.500 civârinda tâkipçisi olan bir sayfa üzerinden yaptığım tespitleri paylaşmak istiyorum. Bir edebiyat sayfası olan bu sosyal medya grubunun yaş, cinsiyet, şehir, ülke gibi nicel özellikleri şöyle:
Toplam üye sayısının %53 kadın, %47’si erkeklerden oluşmaktadır. Kadın üyelerin %27.5’i ve erkek üyelerin %21.7’si 25-34 yaş aralığındadır. Bu oran, toplam %49.3 ile en kalabalık yaş grubunu oluşturmaktadır. 18-24 yaş grubu toplam %21 ile ikinci sırada, 35-44 yaş grubu ise %17 ile üçüncü sıradadır. Yâni üyelerin yaklaşık %87’si 18-44 yaş arasındadır.
Grup üyelerinin yaşadıkları şehirler sıralamasında İstanbul 3.700 kişi ile birincidir. İstanbul’u Ankara (950), İzmir (425), Bursa (310) ve Konya (120) tâkip etmektedir. Grupta Türkiye’nin bütün illerinden üye bulunmaktadır. Türkiye dışındaki üyelerin ülkeleri ise Almanya (51 kişi), Çin (38 kişi), ABD (34 kişi), Azerbaycan (14 kişi)’dır.
Yaş ve cinsiyet bilgileri, Türkiye nüfus ortalamasına yakın rakamlardır. Dolayısıyla toplam üye sayısı 9.500 olan bu gruptan alınacak veriler, Türkiye geneli açısından bize bir fikir yerebilir.
Bu grupta şiir ağırlıklı edebiyat konulu paylaşımları yapılmaktadır. Bu grubun üyelerinden birinin yaptığı bir paylaşımda kullandığı görselde Papa II. Jean Paul ile FETÖ elebaşı el ele görülmektedir.
Bu görselin altında yapılan paylaşımda, dünya menfaati için düşmanla iş birliği yapanın, dinine ve vatanına ihânet etmiş olduğu ifâde eden bir şiir bulunmaktadır.
Grupta yapılan paylaşımlara yapılan yorumlar ve beğenilerle kıyaslandığında bu paylaşım oldukça ön plâna çıkmaktadır.
Ancak böyle bir paylaşımın beğeni almasından ziyâde, grup üyelerinin sayısındaki düşüş dikkat çekicidir. Paylaşımdan birkaç saat sonra altmış kadar üye, gruptan ayrılmıştır. Bu sayı, grup üye sayısının yaklaşık %5’ine karşılık gelmektedir.
Bir araştırma şirketinin 15.000-20.000 kişi üzerinde çıkarım yaptığı düşünüldüğünde, 9.500 üyeli bir sosyal paylaşım sitesindeki gruptaki %5’lik bir üye azalması bize önemli ipuçları vermektedir.
Bu azaltmanın, FETÖ’nün konu edildiği bir paylaşımdan sonra yapılması, azalmayı FETÖ özelinde değerlendirmemizi zorunlu kılmaktadır. Bu paylaşım sonrasında grup üyeliğinden ayrılanları üç grupta toplayabiliriz:
1- FETÖ’cü grup: Bu gruptakilerin azınlıkta olduğu düşünülebilir. Zira onlar, Pensilvanya’dan aldıkları emirle kripto durumunda tepkisiz kalıyorlar.
2- Sempatizan-FETÖ aleyhinde paylaşımdan rahatsız olan grup: Bu gruptakiler, FETÖ mensubu olmamalarına rağmen, “düşmanımın düşmanı dostumdur” deyip FETÖ’nün AK Parti’ye verdiği zarardan keyif alan tipler. Dolayısıyla böyle bir paylaşımın yapıldığı grupta var olmak istememektedirler.
3- Tarafsızlık kisvesi altında, FETÖ’yi Türkiye için tehdit olarak görmeyen grup: Bu gruptakiler, meselenin bir siyâsî mücâdele değil de, devletin ve milletin bekâ sorunu olduğunu göremeyip “gün döner hesap döner” diye düşünen ve dolaylı olarak FETÖ’den korkan grup. Bu gruptakilerin %5’lik kısmın çoğunluğunu oluşturması kuvvetle muhtemeldir. Bunlar, rüzgârın yönünün tersine dönme ihtimâli var zannedip rengini belli etmeyen, korkak, şahsiyetsiz ve FETÖ’nün en rahat kullanacağı tiplerdir. Bunlar da tıpkı ikinci grup gibi, sosyal medya arşivlerinde bu paylaşıma tepki vermemiş gözükmek istememektedir.
Devletimize Güven
Tek bir sosyal medya grubundan bunca bilgi edinmek mümkünken, devletin elindeki bilgilerin derinliğini tahmin etmek bile imkânsızdır. FETÖ ile mücâdelede atılan adımların bu derin bilgiler ışığında ve azamî hassâsiyetle atıldığından hiç şüphem yok.