Petrol fiyatlarının düşmesi, aylardır Peşmergelerin ve memurların maaşlarını alamayışları ve siyasal iç çekişmeler bölgeyi ele geçirmek isteyen PKK'nın ekmeğine yağ sürüyor.

Petrol fiyatlarının düşmesi, aylardır Peşmergelerin ve memurların maaşlarını alamayışları ve siyasal iç çekişmeler bölgeyi ele geçirmek isteyen PKK’nın ekmeğine yağ sürüyor.

Mesut Barzani’nin yönettiği ve Kuzey Irak’a hâkim olan Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) bölgesinde ekonomik ve siyasal çalkantıların artması yüzünden son yılların en zor günlerini yaşıyor ve buda dutunne kadar buralarda bilhassa Kandil Dağlarında misafir olan ama bu günlerde ev sahipliğine soyunmaya çalışan PKK ya belli bir ivme kazandırıyor. PKK Kuzey Irak Kandil Dağlarına yerleştiği 90lı yıllarda Barzani’nin Kürdistan Demokrasi Partisi (KDP) Peşmerge güçleri ile devamlı çatıştı ve Barzani’nin köylerinde terör estirdi. Daha sonra Türkiye ile Barzani Peşmergelerinin ortak askeri operasyonlarıyla PKK zor günler geçirdi ama Kandil Dağlarında kalmayı başardı.Daha sonra bilhassa 28 Şubat sürecinden sonra Barzani ile Türkiye’nin arası açıldı ve bu soğukluk Amerikan işgali ve Saddam rejiminin çökmesinden sonra kurulan KBY döneminde de sürdü. O günlerde Barzani PKK ile daha sıcak ilişkiler kurdu ve PKK’lılar Erbil de görünmeye başladı. 2007 de Recep Tayyip Erdoğan’ın ezici seçim galibiyetinden sonra Türkiye de askerler her konuda olduğu gibi Irak Kürtleri konusunda da etkinliklerini kaybettiler ve Erdoğan yönetimi Barzani ile ilişkileri yeniden canlandırdı ve Erbil ve Ankara arasında sıcak rüzgârlar esmeye başladı. Barzani yine PKK’yı Kandile hapsetti.

Bu arada Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Celal Talabani Türkiye’den Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Sepil’in ortak şirketi Genel Enerjiye Kerkük’ün kuzeyindeki Tak Tak petrol yataklarını verdi. Şirket zaten rezervleri ispat edilmiş olan bu yatakları büyük paralar harcayarak geliştirmeye başladı. Merkezi Irak hükümeti olayın protesto etti ama bu Irak Kürtlerini durdurmadı. Barzani önce bir Norveç şirketine sonrada Amerikan şirketleri dâhil birçok şirkete bölgede petrol arama ruhsatı verdi ve Kürtler 2007 de kendi petrol yasalarını çıkarttılar. Irak merkezi hükümeti ile Barzani yönetimi büyük bir çekişmeye girdi ve bunun neticesinde merkezi hükümet Iraklı Kürlere ülkenin petrol gelirlerinden her ay vermesi gereken yüzde 17 payı sürekli geciktirerek Kürt yönetimini sürekli zora soktu. Bununun üzerine Kürtler kendi bölgelerindeki petrolü Türkiye’nin rızası ile satmak istediler ama bunu hem Irak merkezi hükümeti hem Amerika frenledi. Merkezi hükümetten paralarını alamayan KBY memur ve Peşmerge maaşlarını ödeyemeyince ve bu son zamanlarda uzun süren bir krize dönüşünce halk arasında ciddi rahatsızlıklar başladı ve sokaktaki adam Barzani’ye karşı tavır aldı. Kürt yönetimi bölgesindeki iş gücünün yüzde 75’i memur ve Peşmerge. Bölgesel bütçenin yüzde 68’i memur maaşlarına gidiyor. İşte bu kadar büyük bir kitle maaş alamayınca sosyal çalkantının boyutu da o kadar büyük oluyor. Bu arada 2014 ve 2015 deki DAİŞ saldırıları Barzani yönetimini ciddi şekilde sarstı. Amerikan hava saldırıları ve Türkiye’nin katkıları olmasa DAİŞ Erbil’i ve Kerkük’ü ele geçirecekti. O aralar DAİŞ Yezidilerin olduğu Sincar bölgesini ele geçirdi. Kendilerini toparlayan Peşmergeler DAİŞ ‘i bölgeden çıkardı ve o sıralarda PKK’lılkar da dağdan inip Barzani güçlerine yardımcı oldular. Ama daha sonra PKK dağlara geri dönmedi be o bölgelere yerleşti bu da Barzani yönetimini ciddi bir şekilde tedirgin etti. Böylelikle PKK bölgeye çöreklenmenin ilk provasını yapmış oldu… Bu arada iç siyasi çekişmeler de şiddetlenmeye başladı. KDP ile KYB arasında soğukluk başladı. KYB den ayrılar Goran hakareti ise Barzanileri ve Talabanileri yolsuzlukla suçlayıp onlara karşı siyasi bir mücadele başlattı ve bu da bölgenin sorunlarına yeni sorunlar kattı. Bütün bunlar olurken dünya petrol fiyatlarının ciddi bir şekilde düşmesi zaten ekonomik sıkıtılar içinde bocalayan Barzani yönetimine yeni bir darbe oldu. KYH bölgesindeki petrol şirketleri artan maliyetler karşısında batmaya başladılar. Petrol bölgelerini geliştirmek için harcadıkları miyarlarca doları bile alamazken birde maliyetlerin artması onları sildi. Genel Enerji yeni İngiliz ortaklarıyla 4.8 dolarlık bir şirket iken bugün piyasa değeri Londra borsasında 300 milyon dolara düştü… İşte bütün bunlar Barzani’yi zorlarken halk da bu yönetimi sorgulamaya başladı ve PKK yedekler kulübesinden bende varım demeye başladı. İşte bütün bunlar Barzani kadar Türkiye’nin de bazı ciddi karalar alma zorunda olduğunu gösteriyor.