Ver elini karlı dağlar aşalım, bayramlaşalım… diye devam eder en bilinen Afyonkarahisar türküsü. Afyonkarahisarlı gençler de yerel yöneticilerle el ele vererek şehirlerine bayram üstüne bayram yaşatıyorlar bu sene.
2014 yılında Bölgesel Amatör Lig’de başlayan Afjet Afyonspor macerası geçen hafta TFF 1. Lig’e yükselerek zirvenin eteklerine kadar getirdi futbolda kentin adını. Basketbol takımı Afyonkarahisar Belediye ise Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi’ne yükselme başarısı gösterdi. Kentin voleybol temsilcisi Afyonkarahisar Yüntaş ise Efeler Ligi’ni 8. sırada tamamladı. “Tam bir spor kenti” olarak tarif edilmek için planlı-programlı bir uğraş içerisinde bütün Afyonlular.
“Coğrafya kaderdir” der ya İbn-i Haldun aynen öyle. Afyon için Anadolu’nun Ege ve Akdeniz’e açılan kapısı dense yeridir. Sahip olduğu yer altı/yer üstü kaynakları ve tabii güzellikleriyle hak ettiğinin gerisinde bir performansa sahipti yakın zamanlara kadar. Kurtuluş Savaşımızın dönüm noktaları hep buralarda cereyan etti. Kent uzun süre dışarıya göç verdi. Termal turizm, mermer ocakları, hayvancılık gibi geleneksel geçim kaynakları son 20 yılda çağın gereklerine uygun metotlarla işlenmeye başladı da diğer akranlarıyla olan mesafe biraz olsun kapanabildi.
Kamu otoritesi ve yerel yöneticilerin uyumu, genç nüfus potansiyeli ile de bir araya geldiğinde ise hem kültürel hem de sportif başarılar elde edilmeye başlandı. Bölgesinin köklü üniversitelerinden birisinde (Kocatepe Üniversitesi) eğitim gören 50 bin öğrenci kentin en dinamik ve itici gücü âdeta. Eli kulağında ikinci üniversite de birincinin köklerinden sürgün veriyor. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile de bölgenin sağlık başkenti olmaya hazırlanıyor kadim kent.
Genç nüfusun talepleri doğrultusunda birçok aktiviteye ev sahibi olarak haklı bir gurur yaşıyor Afyonlular. Düşünsenize Anadolu’nun göbeğinde Caz Festivali bile var Afyon’un. Bu sene 18. kez düzenlendi ve yerli yabancı caz müziği meraklılarını Nisan sonunda Afyon’da buluşturdu. Önümüzdeki hafta Bilardo Şampiyonası ve bayramdan sonra Plaj Voleybolu Turnuvası var takvimde.
Belediyelerin profesyonel sporlarla meşgul olmasını doğru bulmayan, belediye imkânlarının bu türden işlerde harcanmaması görüşünü savunan tezlerin haklılık payı olmakla birlikte Afyonkarahisar Belediyesi diğer örneklere bakarak özel bir durumda. İlk kıvılcımı çakıp ateşi tutuşturmak için değerli bir gayret gösteriyor yerel yöneticiler. Afyonkarahisar’ın jeo-termal kaynaklarını işleten Afjet A.Ş. (özel idare-belediye ortaklığı) ile futbola, belediyeye bağlı akaryakıt istasyonları ve ekmek fabrikası ile termal turizm hizmetleri veren Yüntaş markasıyla voleybola destek olunuyor şu sıralarda. Basketbol takımı ise ağırlıklı olarak belediye bütçesinden ve kısmen bağışlardan destekleniyor.
Organize sanayi bölgesi kuruluşları aynı tarihlere denk gelen komşusu Denizli, kurduğu 2. OSB ile mesafe alırken Afyon’un biraz geride kalmasını dengelemek için diğer avantajlarını öne çıkarmaya çalıştığı gözleniyor. Şu anda sağlık turizmi ve termal turizmin ağırlık kazandığı bir hareketlilik var şehirde.
Zafer Havaalanı’nın Kütahya’ya kaptırılması da ayrı bir hikâye. (Afyonkarahisar'da bulunan askeri havaalanı Türkiye’nin en büyük askeri havaalanı. Aynı zamanda NATO’nun da 2. büyük havaalanı. "Ana Jet Bakım Üssü" olarak kullanılan üs sivil uçuşlara kapalı ne yazık ki. İşin içinde NATO olduğu için de kolay değil burnunun dibindeki havaalanından istifade etmek.)
Afyonkarahisar’a çıktığı bu güzel yolda başarılar diliyor, bu türden örneklerin artarak sürmesini bekliyoruz.
Son günlerin moda deyişi ile; “yürüyedurun gençler”
Hepimize iyi hafta sonları ve mutlu Haziranlar…