Yıllarca kahrımızı çeken, sonra bir anda terk ettiğimiz, ardından insandan arındırarak sessizliğe mahkum ettiğimiz Atatürk Havalimanı hafta içinde eski günlerine geri dönerek cıvıl cıvıl oldu.
Aylardan sonra binlerce insanın akın edip şenlendirdiği havalimanının bu denli kalabalık olmasını, bu yıl ikincisi yapılan Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) adlı etkinliğe borçluyuz. Sayıları yüzbinlerle ifade edilen ve birçoğu genç olan ziyaretçileri buraya çeken güç neydi bir bakalım.
Hikaye, önceleri İstanbul’un varoşları ve gecekondu bölgesi olarak bilinen, sonra imalathanelerle dolan İkitelli Organize Sanayii Bölgesi’nde başlıyor. Ataları Kafkasya göçmeni olan ve Trabzon’un Sürmene ilçesine yerleşen Bayraktar Ailesi’nin ekmek kavgası için İstanbul’a gelmesi ve İkitelli’de bir imalathane açması 1980’li yılların öncesine gidiyor. Kurucu Özdemir Bayraktar, Baykar Makine adını verdiği şirketle ticari hayata atılır. Savunma sanayii ile ilgili yaptıkları araçları ne yazık ki o dönemde yurt dışından almayı tercih eden Türk Silahlı Kuvvetleri’yle yolu hiç kesişmez.
Özdemir Bey’in Selçuk, Ahmet ve Haluk adında üç oğlu vardır. 1979 doğumlu olan Selçuk işlerle daha fazla ilgilenir ve aldığı eğitimler nedeniyle öne çıkar.
Türkiye’nin ilk milli S/İHA Sistemi Bayraktar TB2’nin mimarı olan Selçuk Bayraktar, Baykar Makine’nin Teknik Müdürlüğü (CTO) ve Türkiye Teknoloji Takımı (T3 ) Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevlerine kadar çok da kolay gelmedi.
Selçuk Bayraktar, 1997’de Robert Kolej’i bitirip, İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünden mezun olup, Pennsylvania Üniversitesi’nden staj kabulü alır ve yüksek lisans eğitimini Upenn’de sürdürür.
Ardından MIT (Massachusetts Institute of Technology)’de burslu yüksek lisans-doktora teklifi alır ve 2006’da Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünden ikinci yüksek lisans diplomasını alır. Buradan Georgia Institute of Technology’ye transfer olur, ama çalışmaları yarım bırakıp 2007’de Baykar’a geri döner.
Baykar’da Milli ve Özgün olarak geliştirilen İnsansız Hava Aracı Sistemleri’nin aviyonik sistem mimarisi, uçuş kontrol, seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi, sistem kinematiği ve dinamikleri, elektronik donanım ve gömülü yazılım geliştirme vb. konularda çalışmaya başlar.
Tüm bunları yaparken kurucularından olduğu Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nda (T3), yetenekli gençlerin ve her yaş grubundan insanların teknoloji geliştirilmesi süreçlerine katılmalarını sağlamak; stratejik önemi, yüksek katma değeri ya da küresel rekabet koşulları gereğince milli ve özgün olarak üretilmesi öncelikli olan ürün, sistem ve bileşenlerin üretilmesine dönük girişim, araştırma-geliştirme, proje ve faaliyetleri yapmak ve desteklemek; yetenekli gençleri tespit etmek ve eğitmek; teknoloji alanında girişimcilik kültürünün gelişmesine ve bütün bu alanlarda yapılacak bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla Mütevelli Heyeti Başkanı olarak çalışmalara liderlik eder.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan ile evlenmesi onu kamuoyunda daha bir tanınır yapmıştır.
Bu durum ona sadece hak ettiği kapıları açmış, damatlıktan ötürü çok özel bir muameleye tabi olmamıştır diyebilirim.
T3 Vakfı ilk olarak geçen yıl İstanbul Yeni Havalimanı’nda ilk TEKNOFEST’i yaptı ve kamuoyunda çok ses getirdi.
Yükselen havacılığımız, savunma ve uzay sanayiimizin gelişmesiyle birlikte yeni kuşakların bu sektöre ilgi duyması vakfı bu işe daha sıkı sarılmaya itti. Bu kez Atatürk Havalimanı’da 17-22 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleşen TEKNOFEST İstanbul’u çoğunluğu genç olan on binlerce kişi ilgiyle izledi.
Katılımcılar, alanda Türk Hava Kuvvetlerinin A400 M uçağı, C160 askeri nakliye uçağı, Türk Kara Kuvvetlerinin CH-47 ve Sikorsky helikopterleriyle F4 2020 savaş uçağı, KT1 ve T38 eğitim uçaklarının yanı sıra Sahil Güvenlik CN-235 MSA uçağı ile jandarma ve polis helikopterlerini de yakından inceleme imkanı buldu.
TEKNOFEST'in ilk gününde Solo Türk uçaklarının müthiş gösterisi binlerce ziyaretçinin büyük ilgisini çekti. Gün boyu şovlarıyla gittikleri her yerde ilgiyle takip edilen Türk Yıldızları, İçişleri Bakanlığı, Hürkuş, Askeri/THK paraşüt atlayışı, ATAK helikopteri ve Kara Kuvvetleri gösteri uçuşları gerçekleştirdi. Ayrıca Rusya'dan TEKNOFEST için özel olarak gelen SU-35 uçağı da gösteri yaparken, Rus yapımı BE 200s amfibyen jet uçağı alanda görücüye çıktı.
TEKNOFEST sergi alanında, Türkiye'nin milli ve yerli imkanlarla ürettiği hava ve kara araçlarının yanı sıra yurt dışından gelen uçaklar sergilendi. Sergilenen araçlar içerisinde Milli Muharip Uçağı, Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı, milli uçan araba Cezeri, mayına karşı korunaklı araç Kirpi, bomba imha robotları Ertuğrul ve Kaplan, çok motorlu insansız hava aracı Serçe, Altay tankı, özel operasyon aracı, sualtı arama kurtarma timi aracı, taktik tekerlekli araç ve yerli tasarım sürücüsüz elektrikli araç da yer aldı.
ODTÜ'lü araştırmacılar tarafından Teknokent'te geliştirilen, kendi kendine direksiyon hakimiyetini sağlayabilen "Yarı otonom sürüş destek modülü" burada ilk kez sergilendi.
Festivalde aralarında İnsanlık Yararına Teknoloji, Yapay Zeka, İnsansız Su Altı Sistemleri, Uçan Araba Tasarımı, Sürü İHA Simülasyonu kategorilerinde birçok yarışma başladı. Yarışmalara, 122 ülke ve Türkiye'nin 81 ilinden toplam 17 bin 373 takım ve 50 bin yarışmacı başvurdu. Yarışmaların finallerinde ise yaklaşık 2 bin takım ve 10 bin finalist mücadele etti ve ödüller kazandı.
TEKNOFEST İstanbul’a ASELSAN, BAYKAR, İGA, İSBAK, ROKETSAN, TAI, Türk Hava Yolları (THY), TÜBİTAK, TÜRKSAT katılırken, AFAD, BMC, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, DHMİ, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, HAVELSAN, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Sivil Havacılık, STM, TEİ, TR Motor, TURKCELL, Bilişim Vadisi, Türk Havacılık Uzay Sanayi, Türk Hava Kurumu ve Ulaştırma Bakanlığı ve 11 üniversite de destek verdi.
Bir büyük buluşma böyle bitti ama genç neslin yüreğine sönmeyen bir ateş düştü diyebiliriz. O yüzbinlerce genç arasında kim bilir ne cevherler var ki bilemiyoruz.
İşte bu teknoloji festivali bu dahilerin bu cevherlerin ortaya çıkmasına neden olur diye düşünüyorum. Bu etkinliğe elbette devlet büyük destek vermiştir. Gençliğe yapılan her yatırım için harcanan her bir kuruş onlara helal olsun. Yönetiminde her kim olursa olsun bu T3 Vakfı çok iyi şeyler yapıyor. Gençlerin ilgi gösterdiği bu etkinliğe devletin daha fazla destek olup bunu ülke ekonomisi ve savunmasına yöneltmesinde sonsuz faydalar vardır.
İyi uçuşlar Türkiye’m...