Küresel piyasalar, cuma günü gelen tarım dışı istihdam sonuçlarının etkilerini halen hissettirmekte. ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'ın önceki akşam konuşma sırasında toparlanmaya çalışsa da 94.00-94.30 banında yatay hareket etmeye devam etti.

Küresel piyasalar, cuma günü gelen tarım dışı istihdam sonuçlarının etkilerini halen hissettirmekte. ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’ın önceki akşam konuşma sırasında toparlanmaya çalışsa da 94.00-94.30 banında yatay hareket etmeye devam etti. Olumsuz gelen tarım dışı istihdam verisi ardından 14-15 Haziran FOMC toplantıları sonrası faiz artırım beklentileri Fed Fund Futures’larda %4’e kadar düştü. Hatta bunu ben de daha evvel belirtmiştim.

Uluslararası piyasaları takip eden yatırımcılar olası bir ekonomik olumsuzluk riskine karşılık kendilerini koruma altına almak amacıyla ABD tahvillerine yönelirken, 10 yıllık tahvil faizleri 2016 Nisan ayı başından bu yana ilk kez %1.70’in altına indi. ABD’yi takip eden Avustralya 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi %2.15’e inerek tüm zamanların en düşüğüne geriledi. Japonya hazine tahvillerinin faizi ise - %0.125 ile rekor seviye ye yaklaştı. Cuma günü dört ayın en sert düşüşünü gerçekleştiren tahvil faizleri, pazartesi günü zayıf veri akışı altında yatay seyretti. Tabii ki tahvillere olan bu talep de merkez bankası politikalarını enflasyon ve büyümede etkili olacaktır.

Avrupa borsaları ise tarım dışı istihdam verisi sonrası cumaya göre hafif artıda işlem görürken yatay hareketlere katıldılar. Günün daha hareketli görünen varlığı ise petrol oldu. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, enerji bakanının talebin güçlü olduğunu kaydetmesinin ardından, temmuz ayı için Asya ve ABD’ye sattığı petrolün fiyatını yükseltti, Avrupa için ise düşürdü. Saudi Aramco, Asya’ya sattığı Arap Light petrolünün fiyatını varil başına 35 ila 60 cent artırdı. Bu yukarı yönlü fiyat ayarlamasında Asya ve ABD’ye yönelik talep artışının etkili olduğu söyleniyor ve bu haberin ardından Brent petrol fiyatının talepte artış oluştuğu algısıyla yükseldiği ve gün içerisinde 50.00 dolar üzerine hareket ettiği görüldü. Bu ayarlamanın 2 Haziran OPEC toplantısında bir uzlaşma çıkmamasının ardından artan rekabetin bir sonucu olduğu da düşünülebilir. Hatırlarsanız OPEC ve OPEC dışı 18 ülkenin katıldığı Petrol Zirvesi toplantısından neden uzlaşma çıkmadığını da o tarihteki yazımda belirtmiştim. http://www.gazetebirlik.com/yazi/petrol-zirvesinden-notlar