FED etkisi muhakkak çünkü Silicon Valley Bank'tan yapılan açıklama geçtiğimiz yıl artan yüksek faiz oranları ile hazine bonolarının değeri hakkında endişelere yol açan bir likidite sıkışıklığının ardından banka, 21 milyar gönderdiği hazine bonosu portföyündeki kayıplardan dolayı 1,8 milyar dolar kaybetti.
Geçtiğimiz hafta FED toplantıların ardından cuma günü Silicon Valley Bank’ın çöküşü ABD’de büyük yankı yarattı. ABD’nin 2023 yılında iflas eden ilk bankası oldu.
Ertesi gün Signature Bank da iflas açıklayınca banka kapanmalarının şahin açıklamalarıyla direnen FED ile ilişkisi var mı? Yoksa ABD gerçekten resesyona girmenin işaretlerini mi gösteriyor aklımızdan geçmedi değil.
FED etkisi muhakkak çünkü Silicon Valley Bank’tan yapılan açıklama geçtiğimiz yıl artan yüksek faiz oranları ile hazine bonolarının değeri hakkında endişelere yol açan bir likidite sıkışıklığının ardından banka, 21 milyar gönderdiği hazine bonosu portföyündeki kayıplardan dolayı 1,8 milyar dolar kaybetti. Elbette bu kan kaybı bir günde gelişmiyor FED’in biraz keskin artırdığı faiz oranlarının da etkisi elbette oldu. Sonuç olarak SVB Bank cuma günü Nasdaq'ta görevliler tarafından durduruldu.
Böylesi bir kapanma ardından ABD’nin FDIC, Türkiye’de karşılığı olan TMSF harekete geçti ve bankalardaki hesap sahipleri için maksimum 250.000 USD'lik ödeyeceğini garanti etti. Yoksa ciddi bir kaos yaşanıyorken FDIC’nin açıklamasıyla stres azaldı.
Teknoloji sektörünün kalbi Silikon Vadisinin tüm çalışanların hesapları Silicon Valley Bank’ta tutuluyordu. Teknoloji sektörü en hızlı reaksiyon gösteren sektörlerin başında geliyor.
Maaşların mevduat hesapların ödenmemesi gibi konuşmalar gelişirken başka bankalara da sıçrama olur mu derken, 2. kötü haber SVB'nin rakibi olan ve son günlerde iflasın eşiğine gelen Signature Bank iflasını ilan etti. Bu haberlerin ardından
Hazine Bakanı Janet Yellen, FED Başkanı Jerome Powell ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu Başkanı Martin Gruenberg pazar günü acil toplandılar ve yaptıkları ortak açıklamada, FDIC'nin Silicon Valley Bank ve Signature'ın müşterilerini bütünleştireceğini söyledi. Hükümet, tüm mevduatları garanti ederek - müşterilerin iflas eden bankalarda tuttukları sigortasız paralar dahil - daha fazla banka kapanmasını önlemeyi ve bankalara büyük meblağlar yatıran şirketlerin maaş bordrosu ile faaliyetlerini finanse etmeye devam etmesine yardımcı olmayı amaçladıklarını açıkladı.
FED bankalar domino etkisi yaratmasın diye de finansal kurumlara ek fon sağlayacağını açıkladı.
Sanırım ABD bankacılık sistemi, büyük ölçüde 2008’de yaşanan mali krizinden sonra bankacılık sektörü için daha iyi koruma sağlayan reformlar nedeniyle daha dirençli ve sağlam bir temel üzerinde kurulmuş olsa gerek ki hemen önlem alındı.
Geçen yılın sonu itibariyle SVB, 137.6 milyar USD'yi Amerikalı müşteriler olmak üzere 151.5 milyar USD'lik sigortasız mevduatı olduğunu açıklamıştı. Şirket yasal bir dosyalamada, müşterilerin perşembe günü
Silicon Valley Bank'tan 42 milyar dolar çekip bankayı 1 milyar dolar negatif nakit bakiyesiyle bıraktığını söyledi.
Sonuç olarak yine sorumlu FED’e dönecek olursam; böylesi bir kriz ardından elbette FED, bu olumsuz gelişmelerle 50 baz puanlık faiz artırımı masadan kaldırmış olmalı yani 25 baz puan faiz artırımı yapacak veya mart ayında pas geçecek diyebilirim.
Bugün ABD Başkanı Biden bankalardaki iflas haberleriyle yeni bir regülasyon uygulayacağını duyurdu. Biden’ın bir gün önce yaptığı bütçe tasarısı gibi bir açıklama olduğunu düşünüyorum. Nasıl ki tasarıda yılda 400.000 dolardan fazla kazananlara uygulanan vergileri artırmak adına ABD'nin açıklarını 10 yılda yaklaşık 3 trilyon dolar azaltma planlarının altını çizerek, zenginden alıp fakire verme vaatleri ekimden başlayarak bir yılda harcanması beklenen 6.2 trilyon dolardan 6.8 trilyon dolara çıkaracak tasarı gibi bir şey diye düşünüyorum. Kısaca buna gelecek seçimler için seçmene karşı kullanılacak göz boyama diyebilirim.