Tabii ki faizden.
Tabii ki faizden. Başka neden olacak. İşleri bu. Para satarlar. Tıpkı domates, patates satar gibi. İyi de nasıl oluyor da her sene kârlarını katlıyorlar? İşte burası hikâyenin acıklı kısmı. O katladıkları kârlar var ya, işte o kârlar sizin bizim, esnafın, iş adamının verdiği anormal faizlerin, gereksiz muamele ücretlerinin toplamı. Ülkenin büyüme hızının üzerinde kâr eden bankalar o kadar fazla para çekmişler demektir. Kimse, “Kâr dağıtımı yapmıyoruz. Yine ekonomiye katıyoruz” demesin. Sanki ekonomiye katıp faizsiz para veriyorsunuz. Gene yüksek faiz alıyorsunuz. Kârınız katlanıyor.
BOTAŞ VERGİSİNDEN NEDEN UTANDI?
Vergi rekortmenleri açıklandı. Birinci olan 8,9 milyar lira kâr etmiş görünüyordu. 1,9 milyar lira vergi ödeyecekti. Ama ismi yoktu. Bu kadar yüksek gelir elde edip kendini saklamak mümkün olamadı tabii. Gizlilik bir gün sürdü. Bu kurum Botaş’mış. İyi de Botaş neden kârından utandı? Nedeni bence çok basit. Çünkü Botaş’ın işi petrol ve doğalgaz taşımacılığı. Yani anlayacağınız hani o ödediğimiz yüksek yüksek doğalgaz faturaları var ya işte onunla doğrudan bağlantılı bir şirket. Ortada bu kadar gelir varsa demek ki biz bir hayli fazla para ödemişiz. Yani anlayacağınız vatandaşın “Niye biz bu kadar yüksek fatura ödüyoruz” demelerinden çekinmiş olmalılar. Gerçekten bir kamu kurumu bu kadar yüksek kâr etmeli mi? Gelin bir de bunu düşünelim.
BAYRAM TATİLİ UZAMASIN
Sanki bir tek turizm sektörü var. Güç durumdalar tamam. Toparlanmaya çalışıyorlar, eyvallah. Ama turizme destek olacağız diye diğer tüm sektörleri tatile sokmanın bir anlamı yok.
Kurban Bayramı, bu yıl 31 Ağustos Perşembe günü Arife sonrası başlayacak. 01 Eylül- 04 Eylül arası tam dört gün sürecek Kurban Bayramı, arefe günü de dahil edilirse 31 Ağustos Perşembe günü başlayıp 04 Eylül Pazartesi günü son bulacak. Deniyor ki “30 ve 31’i tatil ilan edilsin. Süre 6 güne çıksın.”
Bu tip uzatma tatillerin piyasaların işleyişini alt üst ettiği bir gerçek. Kimsenin aklı işte olmuyor. Hiçbir ödeme yapılmıyor. Kamu kurumları ve bankalar da çalışmayınca buyurun cenaze namazına. Belki hükümet tatilin uzatılması kararı alacak. Ama bu kararı alırken bu dediklerimi de düşüneceği kesin.
Tatil merkezlerinin merakla beklediği konu ise tatil uzatma ve birleştirme kararı konusu. Bu sene uzun soluklu olmasa da, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın resmi tatil olması ve arife gününün tam gün ilan edilebilmesi, bu konuyu gündeme taşındı. Bu gelişmeler göz önünde bulundurulursa toplam tatil süresinin 6 güne çıkma ihtimali var. 2018 yılı Kurban Bayramı'nın ise, tüm bayram günlerinin hafta içine gelmesi nedeniyle 9 gün olması bekleniyor. 2018 yılında kutlanacak olan Kurban Bayramı'nın arife günü 20 Ağustos Pazartesi günü olacak. Bayramın dördüncü ve son günü ise 24 Ağustos tarihine denk geliyor.