İnternetteki her hareketinizi, yaptığınız her yazışmayı izleyip muhtemelen üstüne bir de katalogluyorlar. Zaten İzlemediklerini düşünmek saflık olur.
Amerikalılar çok uzun zamandır tüm mail ve yazışma trafiğini takip ediyorlardı. Sadece kendi vatandaşlarını değil tüm dünyayı. Hatırlar mısınız bir Amerikan uçağı düşmüştü Çin sınırında bir Çin uçağı ile havada çarpışarak. Sonra bu uçağın havadan ülkedeki mail trafiğini takip ettiği ortaya çıkmıştı. O derece yani.
Şimdi ortaya çıktı ki Almanya da aynı şeyleri yapıyor. Alman Gizli Servisi Amerikalılarla benzer bir şekilde veri topluyormuş. “Topluyormuş” dediğime bakmayın şaşırdığım bir durum değil. Bu olayda şaşırtan durum, Alman Gizli Servisi’nin kablolarının ucunu bağladığı yerin dünyanın birçok ülkesine hizmet vermesi.
Almanya’da bu günlerde ilginç bir dava görülüyor. Veri hacmi itibariyle dünyanın en büyük İnternet Değişim Noktası'nı işleten DE-CIX şirketi kendi istihbarat servisine (BND) "internet kullanıcılarını yasa dışı takip" suçlamasıyla dava açmış. Onun da ilk duruşması yapılmış.
Şirketin iddiası Alman İstihbarat servisinin yalnızca şüpheli durumlarda değil, hiçbir gerekçe bulunmadan keyfince veri toplaması.
İddiaya göre BND kendisine çizilen yasal sınırları umursamıyormuş. Dev bir bilgi havuzundan istediği kadar bilgi alıyormuş.
Bu sorun Almanya için yeni değil. Daha önce Meclis’te gündeme gelmiş ve elde edilen verilerin BND üzerinden Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu‘na (NSA) ulaşmış olabileceği ortaya çıkmış meğerse.
Gelelim işin Almanya dışındaki ülkeleri ilgilendiren kısmına. BND’ye dava açan şirket 60'dan fazla ülkeden yaklaşık 700 operatöre aynı hizmeti veriyor. Anlayacağınız 60’dan fazla ülke aynı yöntem ile takip ediliyor. Acaba içinde Türkiye’de var mı?