Giyilebilir teknoloji, teknoloji endüstrisinin en hızlı gelişen sektörlerinden biridir.
Akıllı saatler, akıllı bileklikler, akıllı giysiler ve 2015 yılında meşhur olan “Giyilebilir Teknoloji” teriminin neler olduğunu bilmemeniz doğal. Akıllı telefonlardan sonraki en büyük teknolojik yenilik olarak kabul ediliyor bu yeni terim. Bu teknolojik buluş ile yapılabilecekler neredeyse sınırsızdır. Bileklere, kola, yüze dahi uygulanan bu buluş, geçen birkaç ayda dünyada en fazla aranan merak edilen teknolojik gelişmeler arasına girdi. Artık giysilerimiz bizlerden daha akıllı.
Giyilebilir teknoloji, teknoloji endüstrisinin en hızlı gelişen sektörlerinden biridir. Temel fitness takip cihazlarından son derece gelişmiş spor ve akıllı saatlere ve hatta sanal ve artırılmış gerçeklik kulaklıklarına kadar her yerde kullanılır. Giyilebilir ürünler bizi takip etmede, değerlendirmede gayet başarılar. Kalp ritimlerinizi, vücut yağ oranınızı, terleme, sağlık, sıcaklık ve kas aktivitenizi sensörleriyle vücudunuza dokunarak veya GPS sistemleriyle hareketlerinizden mesafeyi kat etme hızınızdan ölçüp size raporluyorlar.
Yine de bu teknolojide sıkıntılı olan taraf bu sonuçları yorumlama aşaması. Koşuyorken, maç yaparken veya yemek yerken neler olduğunu anlamak ve sonuçlarını yorumlamak için birçok algoritma kullanan programlar gerekli. İşte bunların nasıl yapıldığını bilen programlar bu aletlerle birleştiğinde giyilebilen teknoloji hayatımızda çok daha büyük bir rol oynayacaktır.
Giyilebilir cihazlar, vücut hareketlerini takip eden akıllı sensörlerle yüklüdür. Genellikle bu ürünler, akıllı telefonla kablosuz olarak senkronize olmak için bluetooth, Wi-Fi ve mobil internet bağlantısı kullanır. Giyilebilir cihazlara kullanıcılar sensörler yardımıyla bağlanır. Formda ve aktif kalmak, kilo vermek, daha düzenli olmak veya genel zihinsel ve fiziksel sağlığınızı izlemek gibi hedeflere ulaşmanıza yardımcı olur. Kullanıcının her an yanında olan giyilebilir teknoloji ürünleri; eğlence, sağlık, iş, bilgi alma, eğitim, sosyalleşme, güvenlik başta olmak üzere daha pek çok alanda önemli hizmetler sunar.
c?
Giyilebilir teknoloji ürünleri arasında akıllı saatler, vücut sensörleri, akıllı gözlük, elektronik giyim eşyası, mücevher ve kişisel video kayıt cihazları yer alır. Bu ürünler koruyucu giysi, konum takibi, yaşam takibi, sağlık hizmetleri, giyilebilir web, spor performansı, sağlık ve etkinlik izleme gibi amaçlarla kullanılır. Tasarlanan cihazların giderek kompakt bir yapıya bürünmesi ve maliyetlerinin düşmesi gelecekte iş dünyasının belirli süreçlerini değiştirebilir. Çalışanların nerede oldukları, hangi yöne seyahat ettikleri ve hızlarını belirlemek amacıyla giyilebilir teknolojiden yararlanılabilir. GPS ile otomatik veri toplama yapılarak mobil çalışma koşulları yaratılabilir. Bu yöntem ile işverenler personelin bulundukları yerdeki gerçek zamanlı bilgiye ulaşabilir ve çalışanların verimli çalışıp çalışmadığını izleyebilir. Şu andaki süreçte giyilebilir teknoloji ürünleri; kalp hızı, terleme, sıcaklık değişiklikleri, kas aktiviteleri ve vücut yağ kompozisyonunu ölçebiliyor. İlerleyen zamanlarda vücut ile etkileşimde bulunan sensör sayıları artırılarak vücuttaki her bir değişikliği ölçecek hale gelebilir. Giyilebilir teknoloji ürünleri ile vücutta önemli değişiklikler yaratan kan şekeri, böbrekten geçen mineral ve besinlerle alınan vitamin miktarı gibi birçok konuda bilgi sahibi olabiliriz. Hatta sağlık alanında artık, tansiyon ölçen kulaklıklardan kalp ritmini takip eden kıyafetlere varıncaya kadar birçok yeni giyilebilir teknolojiler kullanılıyor.
Giyilebilir aletler sadece adım sayan cihazlarla sınırlı değil. Artık tansiyon ölçen bir gözlük bile var.
Avantajları
Bu ürünler birçok işi aynı anda yapabilmenize imkan vereceğinden vakitten kazanç sağlayacaktır.
Oturarak geçirilen saatleri kısaltarak daha mobil hale gelme fırsatı verir.
Müzik çalabilen tişörtler, ne kadar yol gittiğinizi söyleyen ayakkabılar gibi pek çok yeni ürün ile tanışacaksınız.
Uzun yazılar ve mesajlar yerine gelişmiş sesli algılama sistemleri kullanılacak.
Kişileri sanki yanınızdaymış gibi 3D görüntüsünü sizlere sunar.
Eski hastalıklar azalacak yerlerine yenileri gelecektir.
Dezavantajları
Daha çok gezen, gören ve inceleme yönünde başlayan insan yaşamı artık mobil aygıtlara bağlı kalır. Bu da her şeyin bir komut ile yapılmasından dolayı yaşamı sıradanlaştırır.
Kullanabileceğimiz özel gözlükler, sesli komutu algılayan cihazlar, telefonlar derken her yanımızı saracak olan bildirimler bizi bedenen ve zihnen yorabilir.
Ulaşılmaz olmak imkansız hâle gelecektir.
Özel yaşamın gizliliği giderek azalacaktır. Fakat bu sıradan bir hal alacaktır.
Yeni hastalıklar ortaya çıkacaktır.