​ZAMLAR "KABAK" TADINDA

Serpin ALPARSLAN 01 Mar 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Güzel ülkemin bir köyünde köylüler toplanıp bir cami yapmışlar ancak camiye hoca istemelerine rağmen henüz atanmamış.

Güzel ülkemin bir köyünde köylüler toplanıp bir cami yapmışlar ancak camiye hoca istemelerine rağmen henüz atanmamış. Ramazan ayı da yaklaşınca kendi aralarında para toplayıp bir aylığına hoca kiralamışlar.

Hoca köye gelmiş, sonsuz sevgi, saygı, hürmette kusur yok tabii, köyün muhtarı, “hocam Ramazanın ilk günü bizim misafirimiz olun” demiş, hoca da kabul etmiş. Fakat muhtar eve haber vermeyi unutmuş iftar yaklaşmış, eve gitmişler muhtar; “hocam affedin eve haber vermeyi unuttum” demiş, hoca da “önemli değil, ne piştiyse, Allah ne verdiyse onu yeriz” demiş. Sofraya oturmuşlar, evin hanımı; “hocam geleceğiniz haber verilmedi bana, bugün de sadece kabak yapmıştım” demiş, hoca da, “zararı yok, kabak en sevdiğim yemeklerdendir, hem kabak cennetten çıkmadır” diye methetmiş, hoca kabağı çok beğenince, evin hanımı sahurda da hocaya kabak ikram etmiş. Ertesi gün olmuş, köy halkından biri hocayı davet etmiş köylü hanımına demiş ki; “hanım muhtarın evine git sor, hoca neleri sever öğren” demiş. Hanım muhtarın evine gitmiş, muhtarın karısıyla konuşmuş muhtarın karısı hocanın kabağı çok methettiğini, çok sevdiğini söylemiş köylünün hanımı da; “o zaman biz de kabak yapalım” demiş. Hocaya iftarda kabak ikram edilmiş, sahurda kabak ikram edilmiş, malum misafirlik, hoca da bir şey dememiş bu böyle günlerce hatta Ramazan’ın sonuna kadar gitmiş, Ramazan bitmiş, hocaya sormuşlar; “hocam rahat edebildiniz inşallah, iyi geçmiştir umarız Ramazan’ınız?” hoca da; “Ramazan iyiydi hoştu da, çok kabak tadı verdi” demiş. 

İşte bu ay hoca gibi biz asla kabak tadını alamayacağız çünkü fiyatlar deyim yerindeyse “kabak tadında” hani olumsuzluklar için söylediğimiz halk deyimin tam karşılığı gibi.

Bildiğiniz üzere; İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından, Ocak 2017 döneminde İstanbul'da perakende fiyatı en fazla artan ve azalan harcama kalemleri açıklandı. Sizler de çarşı pazara gittiğinizde gözünüze çarpmıştır. Belki de “şaka mı?” diye düşündüren fiyatların ne kadar zamlandığına bakalım.

Liderlik koltuğuna oturan birinci sırada %100,35 artan fiyatı ile

 “KABAK” oldu.

Ardından gelen %89,25 artış ile salatalık, %66,80 ile domates ve %63,45 ile sivri biber olarak sıralandı.

Kısa bir süre için kabak yemeklerine uzaktan bakmakla yetinerek; kabak yemeğine, balkabağı çorbasına, kabak tatlısına, kabak püresi, sarımsaklı yoğurtlu kabak kızartması ve mücverine ara veriyorum.

Biraz kışkırtıcı mı oldu?