YİNE Mİ FED!

Serpin ALPARSLAN 31 Eki 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Çünkü yılın son 2 ayına girdik ve geçtiğimiz yıl FED Başkanı Janet Yellen açıklamasına göre 4 kademeli artış maalesef gerçekleşemedi ve yılın son aylarında FED yetkililerinden açıklamalar %40 ila %55 arasında değişim göstermekte.

Yine FED...

Çünkü yılın son 2 ayına girdik ve geçtiğimiz yıl FED Başkanı Janet Yellen açıklamasına göre 4 kademeli artış maalesef gerçekleşemedi ve yılın son aylarında FED yetkililerinden açıklamalar %40 ila %55 arasında değişim göstermekte.

Ya geçtiğimiz yıl gibi aralık ayında yine bir faiz artışı olacak veya bu yıl pas geçilecek. Bu konuya dair en yakın gelişme ise bu hafta çarşamba günkü FED FOMC toplantısında gelişecek.

Bildiğiniz gibi, 8 Kasım’daki ABD başkanlık seçimleri öncesinde yapılacak bu toplantıda FED’in başkanlık seçimi sonuçlarına göre faiz artırımı yapmayacağı beklentisi yüksek. Ve ABD tarım dışı istihdam raporu da önemli buna göre, FED’in bu sonucu da görmeyi tercih edebilir.

ABD’de Trump ile Clinton arasındaki başkanlık yarışında 3 adet münazarada Clinton’un Trump’a karşı tüm anketlerde farkı ciddi açılmış durumda ve bu da FED’in de elini güçlendirecek bir gelişme. Bunun getirisi ise beklenen FED’in aralık ayında bir faiz artırım kararı almasına kesin olarak bakılıyor.

Ancak Trump kazanırsa ne olur? Trump’ın kazanması durumu FED’in geleceği açısından belirsizlik oluşturacağından faiz artırım kararı aralık ayında da alınmayacaktır. Trump’ın dediği gibi de başkan acilen değişir ve 25 baz puanlık faiz artırımı yapılamaz.

Trump, Hillary’nin Suriye ile ilgili planının, nükleer silahlara sahip Rusya ile fikir ayrılığı yaşanılmasını sağlayarak  “Üçüncü Dünya Savaşı”nın ortaya çıkmasına neden olabilecek gelişmelerin yaşanmasına sebebiyet vermek olduğunu dile getirdi. Ayrıca Suriye’de yaşanan savaşta Clinton’un Suriye’yi fikir ayrılığını çözmek yerine agresif bir tutum sergilemesinin ABD’nin de savaşın içine sürüklenmesine neden olduğunu ifade eden Trump, Başkan Barack Obama’yı ekonominin dar boğaza girmesine sebebiyet vermesi nedeniyle suçladı.

Son olarak; Hillary’nin Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD ile ilgili “Kürtler Irak’ta olduğu gibi Suriye’de de en iyi ortaklarımız, Onlar bizim oradaki gücümüz olacaklar” dedi. Bu konuşma ile hem ABD vatandaşlarının, hem de biz Müslümanların dikkatini çekmiş durumda.

Başkanlık seçimini ben de merakla bekliyorum.