TCMB'DEN KISA BİR MOLA…

Serpin ALPARSLAN 28 Eki 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
​TCMB faiz açıklamasına ilişkin dünkü toplantıda bir mola vererek beklentileri karşılamadı. Herkes faiz indirimine devam edeceğini düşünürken sadeleşmenin büyük ölçüde tamamlandığını belirtti.

TCMB faiz açıklamasına ilişkin dünkü toplantıda bir mola vererek beklentileri karşılamadı. Herkes faiz indirimine devam edeceğini düşünürken sadeleşmenin büyük ölçüde tamamlandığını belirtti.

TCMB’nin Başkanı Murat Çetinkaya’nın çok önemli açıklamalarına yer vermek istiyorum.

Çetinkaya, TCMB'nin para politikası duruşu enflasyon görünümüne göre şekilleniyor. Biz hedefimizden, 2006 yılında enflasyon hedeflemesine geçtiğimiz dönemden bu yana baktığımızda, belli ölçüde sapmış durumdayız. Ağustos 2015'te açıkladığımız bir yol haritası vardı; bunun önemli bir bileşeni sadeleşme süreciydi. Biz sadeleşme süreciyle para politikası duruşunun daha net anlaşılabilmesini, likidite politikasının ve uygulama çerçevesinin daha basit ve öngörülebilir olmasını hedefledik. Yani, gelenekselin dışında yüksek frekansta ve sık alınan likidite kararlarıyla yönetilen bir likidite politika çerçevesi ve para politikası duruşuyla ilgili zaman zaman belirsizliğe yol açabilen birden fazla faiz üzerinden yapılan fonlamanın getirdiği belirsizliği ortadan kaldırmaya çalışacağımızı ifade etmiştik. Mart ayından bu yana para politikası adımlarıyla, küresel şartlar da başta olmak üzere enflasyon görünümü dahil burada riskleri dikkate alarak attığımız adımlar, çerçevesinde sadeleşmenin büyük ölçüde hedefine ulaştığını görüyoruz. Sadeleşmede nihai aşama çok basit bir biçimde, piyasa faizi ile Merkez Bankası ortalama fonlama faizinin birbirini yakınsaması ve bir tek politika faiziyle bizim fonlama yapmamız. Bu noktaya oldukça yakınız. Likidite uygulamalarını son derece öngörülebilir hale getirdik. Koridorun da geldiği noktada aslında mekanik bir biçimde atılan adımlarla birlikte ağırlıklı ortalama fonlama faizinin de nerede oluşacağı zaten görülmüş durumda. Biz sadeleşme adımları ve bir yandan da para politikası duruşuyla ilgili son Para Politikası Kurulu'nda yaptığımız tartışmalarda, piyasaya faizin yönüyle ilgili bir değerlendirme sunma ihtiyacının doğduğunu gördük. Sadeleşme büyük ölçüde tamamlanmıştır ve en uygun zamanda bizim tercihimiz, en kısa zamanda tamamlanması yönündedir." dedi.

TCMB alacağı tüm kararlar mutlaka enflasyon görünümü ile uygulanır.

TL cinsinden ithalat fiyatlarındaki gelişmeler önemli ve gıda enflasyonunda aşağı/yukarı yönlü olması faizler açısından alınacak kararlar açısından yine önemli bir etken.

Para Politikası Kurulu, bugün itibarıyla mevcut enflasyon görünümü, beklentiler, enflasyonda hala hedefin üzerinde olduğumuz gerçeği ve küresel şartlarda para politikasındaki mevcut duruşun en uygun duruş olduğunu düşünmektedir.