SON GÜN 31 EKİM

Serpin ALPARSLAN 31 Ağu 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Torba yasasını takip edenler bilir bu tarihin anlamını. Esnaftan sanayiciye, işletmecilerden öğrencilere kadar borcu olan herkesin yapılandırma imkânlarından faydalanmanın tarihi en son 31 Ekim 2016'dır.

Torba yasasını takip edenler bilir bu tarihin anlamını. Esnaftan sanayiciye, işletmecilerden öğrencilere kadar borcu olan herkesin yapılandırma imkânlarından faydalanmanın tarihi en son 31 Ekim 2016’dır. Bugüne kadar yapılmış tüm torbalara baktığımda bu yasanın ciddi kolaylıklar sağladığını borçlu olduğunuz kuruma gittiğinizde çok net anlayacaksınız. Siz sorabilirsiniz nerden biliyorsun diye!.. 6,3 milyon borçlu vatandaş gibi bende borçluyum. Uzatmayayım vergi dairesine gittim. Yıllarca gitmenin verdiği tanıdık ifadeyle saygı duyduğum memura sordum işleyiş nasıl diye? Peşin ödemelerde avantaj ciddi Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan % 50 indirim de yapılacak, taksitlerde ise vadeler uzuyor ve cezalardan kurtuluyorsunuz. Yapılandırma ile vadesi 31 Aralık 2011'den önce olan ve 50 lirayı aşmayan alacakların tahsilinden vazgeçiliyor. Yani devlet  29 milyon dosya ile bu yasadan faydalanan 1,2 milyar liralık kamu alacağından vazgeçmiş oluyor. Unutmadan belirteyim bu yasadan faydalanmak için özellikle ilk 2 taksiti aksatmadan ödemek zorundasınız yoksa torba bozuluyor. Devrim gibi inanın.

Yapılandırmanın kapsadığı cezalardan bahsetmek gerekirse;

Vergi cezaları, askerlik, seçim, nüfus, karayolu geçiş ücreti ve RTÜK idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası prim alacakları gibi birçok alacak ile bunların her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz ve gecikme cezaları yeniden yapılandırılacak.

Düşünün devletin kaybını;                                                                         

6,3 milyon borçludan vergi alacağının büyüklüğü 90 milyar lira. 4,2 milyon mükellefin 6,5 milyar lira trafik cezası, 8,9 milyon kişi ve işverenin de SGK'ya 68 milyar lira, 158 bin kişinin 1,1 milyar lira tutarında ecrimisil borcu, 581 bin kişinin 2,1 milyar lira Yurt-Kur Öğrenim ve Harç Kredileri borcu bulunuyor. Başvurular; Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden ya da bağlı olunan vergi dairelerine yapılabiliyor.