​PARANIN YÖNÜ JACKSON HOLE'DA YAZILACAK

Serpin ALPARSLAN 24 Ağu 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
24-26 Ağustos tarihinde Jackson Hole'da yapılacak 40 ülkenin Merkez Bankalarının katılacağı dinamik ve küresel ekonominin teşvik edilmesine yönelik ekonomik sempozyumda dolar ve Euro'nun yönünü belirlenecek.

24-26 Ağustos tarihinde Jackson Hole’da yapılacak 40 ülkenin Merkez Bankalarının katılacağı dinamik ve küresel ekonominin teşvik edilmesine yönelik ekonomik sempozyumda dolar ve Euro’nun yönünü belirlenecek.

“Jacson Hole’de milli parkın içinde 2 gün yapılması; merkez bankaları başkanlarının “balık tutmaya gidiyorum” esprisi merkez bankaların kulislerinde çokça duyulur oldu.”

ABD Merkez Bankası FED Başkanı Janet Yellen ile Avrupa Merkez Bankası ECB, Başkanı Mario Draghi’nin 

eylül ayında yapılacak toplantı öncesi piyasalara yön verecek Jackson Hole zirvesinde faiz artışı ile mali istikrar, bilanço küçültmeye yönelik "finansal istikrar" başlıklı bir konuşma yapması ile yılın toplantısı gerçekleşecek.

FED Başkanı Janet Yellen haziran ayında varlık değerleme baskılarıyla bağlantılı zayıf noktaların belirgin seviyeden yükselişe geçtiğini belirtmişti.

ECB Başkanı Süper Mario lakaplı Dragi’nin ise sonbaharda yeni bir politika değerlendirmesiyle dinamik bir küresel toparlanmanın teşvik edilmesine yönelik yol izleyeceği, Euro kuru üye ülkelerde para biriminde aşırılık olması konusunda endişe duyduğunu ve Euro’daki güçlenmenin sıkılaştırma oranının yaklaşık 50bp’si eşdeğer olduğu piyasa oyuncuları tarafından değerlendirilmekte. 

Bence bu değerlendirmeye en son yapılan ECB, tutanaklarında Süper Mario’nun şahin duruşuyla söylenenleri destekliyor. Fakat 7 Eylül’de gerçekleşecek ECB Avrupa Merkez Bankası toplantısında parasal genişlemenin akıbeti belli olacak. 

Bu toplantıyı parlatan diğer etken ise ECB Başkanı Dragi’nin 3 yıl aradan sonra katılması ile Euro üzerinde etkisinin daha da artırması olacaktır.

Küresel piyasalar son İspanya’da yaşanan terör saldırısı ile Kore yarımadasındaki gerilim ardından daha temkinli izlemekte olup, 20 Eylül’de ise FED’in (FOMC) Açık Piyasa Komitesi toplantısında FED  Başkanı Janet Yellen’ın şubat ayında görev süresinin dolması ile cesur ve özgür konuşacağını ve faiz artırma ihtimalinden uzaklaşacağını düşünüyorum.