​İSKOÇ HAMLESİ

Serpin ALPARSLAN 28 Şub 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
1995 yılı.. İzlediğim filmden öylesine etkilenmiştim ki, hala gözümün önüne gelir o anlar..

1995 yılı.. İzlediğim filmden öylesine etkilenmiştim ki, hala gözümün önüne gelir o anlar.. İskoçyalı köylü William Wallace'ın hayatını anlatıyordu, Avusturalyalı oyuncu Mel Gibson’ın canlandırdığı kurgusal-tarih filmi, “Cesur Yürek”.. 1996 yılında 10 dalda Oscar'a aday olan ve yapım, yönetim, görüntü yönetimi, efekt, makyaj ve en iyi film dallarında ödüle layık görülen o baş yapıt.. Eğer hala izlemeyenleriniz varsa bu şaheseri sakın kaçırmayın derim..

Filmde, aşkı uğruna İngiltere’ye savaş açan ve İskoç halkının bağımsızlığı için sarf ettiği “İskoçya’nın kızları ve oğulları sizin değil ” sözleriyle akıllarda yer eden sahnesiyle başlayan bağımsızlık savaşının ilk hamlesi anlatılır.. Britanya Adası’ndaki İskoçya-İngiltere arasında cereyan eden bu gerginlik, 1296 yılında özgürlük savaşı olarak başlamasının ardından, mezhep savaşı olarak devam etmiş, 1707’de İskoç Kilisesi’nin bağımsızlığıyla 2 ülke arasında imzalanan Birlik Antlaşması ile sona ermiştir. Sonrası malum, Büyük Britanya’da, kurulan Birleşik Krallık. 

Gelelim bugüne.. 

İngiltere tarihi referandum sonrası Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı aldı.. İngiltere’nin Brexit sonrası referandum oylamasında halkın yüzde 51.9’u AB’ye hayır derken, evet oranının yüzde 48.1’de kalması, bir anlamda AB’den çıkışın ilk adımı oldu. Referandumda İskoçya (Yüzde 62'ye yüzde 38) ve Kuzey İrlanda (Yüzde 55.8'e yüzde 44.2), AB'de kalma yönünde oy verdi. "AB'de Kal" kampanyasıyla söz hakkı elde edemedi.

Bunları anlatma nedenime gelirsek..

Birleşik Krallığın yaptığı AB’den ayrılış hamlesi olan ”Brexit” İskoçya’yı bugünlerde yeniden referanduma götürüyor. Hatırlarsanız İskoçya, 18 Eylül 2014'te Birleşik Krallık'tan bağımsızlığın oylandığı bir referandum yapmıştı. Oylamada yüzde 44.7 evet oyuna karşılık yüzde 55.3 hayır oyu ile Birleşik Krallık içerisinde kalma kararı çıkmıştı. O yıllarda Sterlin’de ciddi kayıplar yaşanmıştı.. Şimdilerde Sterlin, Başbakan Theresa May'in İskoçya'nın Mart ayında olası bir bağımsızlık referandumuna gitmeye hazırlandığı yönünde çıkan bir haberinin ardından, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında gerilemiş durumda.

İskoçların özgürlük adına verdiği bu referanduma ben de gönülden “evet” diyorum. İngiltere sende ”evet” diyor musun?