HABERLER ÇOK DA İYİ DEĞİL GİBİ..

Gülay YÜCEL 24 Ağu 2016

Gülay YÜCEL
Tüm Yazıları
Birkaç gün önce Fitch, Türkiye değerlendirmesini duyurmuş, Türkiye'nin kredi notunu "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" olarak teyit etmişti. "Durağan" olan not görünümünü ise negatife çevirdiğini açıklamıştı.

Birkaç gün önce Fitch, Türkiye değerlendirmesini duyurmuş, Türkiye'nin kredi notunu "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" olarak teyit etmişti. "Durağan"  olan not görünümünü ise negatife çevirdiğini açıklamıştı.

Bu notlar ne anlama geliyor?

Kısa bir hatırlatma yapmak gerekirse, Fitch Ratings'in kredi notu sınıflamasında, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu alt seviye yatırım yapılabilir grubundaki ülkeler "BBB+", "BBB" ve "BBB-" kredi notlarıyla temsil ediliyor. "BBB-"nin hemen altında bulunan "BB+", "BB" ve "BB-" kredi notları ise "yatırım yapılamaz (çöp)" seviyeyi gösteriyor. Anlayacağınız, uzmanların da üzerinde durduğu şekliyle Fitch'in kredi notunu sabit tutması olumlu bir gelişme. Görünümün negatife dönmesi ise, etkileri sınırlı kalacak bir durum.

Uzmanlar, ”Türkiye bundan sonra yakından izlenecek ve ilerleyen periyoddaki gelişmeler mercek altında olacak. Asıl önemli olan notumuzun “yatırım yapılabilir” noktasında kalması, ancak önümüzdeki 1 – 1,5 yıllık sürecin kredibilite ve güven açısından oldukça iyi geçirilmesi gerekmekte.” demekte.

Neden bunları paylaştık?

Moody's ve Standartd & Poors'tan sonra Fitch'de açıkladığı kredi notunda özellikle turizm gelirindeki düşüş üzerinde durdu. Fitch'in açıklamasında görünümün negatife çevrilmesinde ikinci etmenin turizm gelirlerinde yaşanan düşüş olduğuna dikkat çekildi. Fitch, Türkiye'nin milli gelirinin yüzde 3'ünü, dış alem gelirlerinin de yüzde 23'ünü oluşturan turizmdeki gerilemenin etkisinin büyük olduğunu vurguladı. Fitch, aynca Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin de bu yıl geniş çapta bir iyileşme sağlamayacağına işaret etti. Bacasız sanayi“ olarak adlandırılan turizmin önemine bir de bu yönden bakılsın istedim..

Paket tur pazarı durdu…

2016 yılında büyük bir kriz yaşayan Türkiye turizmi, gelen yabancı ziyaretçi sayısından fazlasını paket tur ile gelenlere yaşadı. Paket turda kaybın yarısı Rusya ve Almanya'dan kaynaklandı. Turizmdatabank'ın yaptığı Paket Tur Pazarı 2016 analizine göre, Türkiye turizminin paket turlardan kayıp oranı, toplam yabancı ziyaretçiden daha fazla. Yapılan tahminler, paket turlardaki kaybın yüzde 35'inin Rusya'dan kaynaklandığını gösteriyor. Yaşananlar göz önüne alındığında bu duruma normal gözüyle bakmakta fayda var sanırım.

Sağlık turizminde hedef 2 milyon turist.

Gelelim yüz güldüren gelişmelere.. Okuyorsunuz, Türkiye sağlık turizminde büyük atakta. Yapılan çalışmalar, dünya standardına ulaşan sağlık faaliyetleri ve doğal kaynakları sayesinde Türkiye son yıllarda sağlık turizminin en gözde destinasyonları arasında.. Gerek maliyet avantajı, gerek gezip görme fırsatı gerekse de kaliteli teknolojik altyapı sunan ülkemiz, yurt dışındaki hastaların tercihlerinin başında.. Rakamlar sağlık turizminde Türkiye’nin şu an da  dünyada beşinci sırada yer aldığını gösteriyor. Bu son derece mutluluk verici bir durum. Bu arada yeni öğrendiğim bir bilgiyi de paylaşmış olayım; Türkiye dünyada en çok plastik cerrah uzmanına sahip olan ülkeler arasındaymış.