G20 ÇİN FARKI G20 ZİRVESİNDEN ENERJİ İŞBİRLİĞİ

Serpin ALPARSLAN 05 Eyl 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
2016 G20 Hangzhou Zirvesi, dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 üyesi ülkelerin devlet ve hükûmet başkanlarının katıldığı yıllık olağan toplantıların onbirincisi.

 

2016 G20 Hangzhou Zirvesi, dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 üyesi ülkelerin devlet ve hükûmet başkanlarının katıldığı yıllık olağan toplantıların onbirincisi. Dönem başkanlığını üstlenen Çin'in ev sahipliğinde, 4-5 Eylül tarihlerinde  Hangzhou'da düzenlenmekte. Ayrıca Çin'in ev sahipliğindeki ilk G-20 zirvesi olacaktır. G20 toplantılarının önemi büyük; makroekonomi yönetimi, uluslararası ticaret ve gelişmekte olan ülkelerle işbirliği, daha sonraları ise Doğu-Batı ekonomik ilişkileri, enerji ve terör konuları istihdam, çevre, suç ve uyuşturucu, insan hakları, bölgesel güvenlik ve silahsızlanma vb. siyasal ve güvenlik içerikli alanlar devreye sokulmuştur. Tabi G20’den sonra danışma amaçlı ve daha geniş kapsamlı olmak üzere, G-22G-26 ve G-33 oluşturulmuş, ancak sayı arttıkça, etkinlik azalarak gündemden düşmüş.

Dip not olarak belirtmeden geçmeyelim;

G20 ülkeleri dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluştururken, dünya ticaretinin yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. G20 ülkelerinin nüfusu ise dünya nüfusunun üçte ikisine denk geliyor. G20 toplantılarının en önemli amacı; uluslararası finansal istikrarın arttırılmasıdır. Geçtiğimiz yıl ise Antalya’da gerçekleşmiş, birçok ekonomik ve finansal işbirliği sağlanmıştı.

Çin’de yapılan bu toplantıdan ise kazanımlarımız;

1-    Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin görüşmesinden; Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşme süreci, ekonomi, ticaret ve enerji alanları başta olmak üzere karşılıklı işbirliğinin görüşülmesi; ayrıca, Suriye ve uluslararası terörizm tehdidiyle mücadele gibi konuların da değerlendirileceği ve kısa bir süre önce charter uçuşlara kaldığı yerden devam kararları...

2-    Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping nezaretinde iki ülke arasında enerji, nükleer güvenlik ve bitki sağlığı alanlarında 3 ayrı anlaşma birden imzalandı.

a-ENERJİ VE KÖMÜR İŞBİRLİĞİ; Enerji Bakanlığı ile Çin Enerji İdaresi arasında yenilenebilir enerji ve kömür alanında işbirliği anlaşması

b-NÜKLEER 
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığı ile Çin Nükleer Güvenlik İdaresi arasında, nükleer güvenlik alanında işbirliği

c-BİTKİ SAĞLIĞI
Türkiye’den Çin’e ihraç edilen antepfıstığı için bitki sağlığı anlaşması.