DOLAR-ALTIN YARIŞI

Serpin ALPARSLAN 20 Eki 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
​Amerikan Doları küresel olarak artmaya devam ediyor. Hatırlarsanız, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Dolar/TL kurundaki yükselişi 20 Temmuz'da en yüksek fiyatlanan 3.89'u görmüştük. Bugün ne oldu ki Dolar/TL yine hızlı bir yükselişe geçti?

Amerikan Doları küresel olarak artmaya devam ediyor. Hatırlarsanız, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Dolar/TL kurundaki yükselişi 20 Temmuz’da en yüksek fiyatlanan 3.89’u görmüştük. 

Bugün ne oldu ki Dolar/TL yine hızlı bir yükselişe geçti?

Dolar; euro, altın ve gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskıyı artırıyor. Dün açıklanan ABD TÜFE eylül ayında son 2 yılın en yüksek seviyesini gördü. Ardından enflasyonda düşüş yaşandı.

Altın fiyatları da benzer şekilde 1260 üstünde tutunmaya çalışırken enflasyon verisi ile birlikte geri çekilmeye başladı.

Nasıl bir çekişmedir bilemezsiniz tabloya bakıyorum karşılıklı silahlar çekilmişçesine bir yarış vardı. 

İngiltere de işler çok iyi gitmiyor, özellikle Brexit için yapılan referandumdan çıkılması adına halkın oy kullanması ve yaklaşık 10 gün evvel Başbakan Teresa May’in 50 madde çıkışı sonrası  para biriminde ciddi kayıplar yaşanmasına neden oldu. İngiltere enflasyonunda artış açıklanması ile 1.23 seviyelerinde görüldü. 

Brexit sonrasında para birimlerinin büyük kayıplar yaşaması ardından enflasyon artışında etkili olan faktörlerin başına geliyor diyebiliriz.

Dolar kurunda ise yeni bir tarihi rekor seviye olan 3.11 seviyelerini gördük. Bunun en büyük nedeni ise, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın açıklamalarından Musul hava harekatına Türk jetlerinin de katıldığını belirtmesi sonrası Dolar/TL kurunda ciddi fiyatlanmaya neden olmuştur. Diğer başka bir konu ise; Başbakan Binali Yıldırım’ın “Başkanlık Sistemi” açıklamaları ile cumhuriyet tarihinde ilk defa  dolar kurunda sert yükselişlere neden oldu ve  3.11 olarak fiyatlandı. Musul Harekâtı ile Başkanlık Sistemi açıklamaları TL’nin küresel piyasalarda değer kaybetmesine neden oldu.

Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası ve TCMB’nin açıklayacağı faiz oranı kararları yapacağı olası faiz indirimi de TL’deki değer kayıplarının hızlanmasına neden olabilir.

Bu sabah saatlerinde ise Çin tarafından GSYH(Büyüme) rakamları %6.7 ile beklentiye paralel olarak geldi. ABD’den ise eylül ayı için İnşaat İzinleri ve Ham Petrol Stokları verileri gelecek. Kanada tarafında da faiz kararları açıklanacak ki Kanada Dolarında sert hareketler görebiliriz. 

Altın için Musul operasyonunun ilerleyen dönemlerde dolar karşısında çapının genişleyip genişlemeyeceğini göreceğiz.