BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TARIM VE GIDA ÖRGÜTÜ (FAO)

Serpin ALPARSLAN 19 Eki 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
​30. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferans notlarım

30. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferans notlarım

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 30. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı Antalya'da başladı.

FAO’nun ana misyonu açlık ve yoksullukla mücadeledir. Bundan evvel yapılan Roma’daki toplantıda hedeflerinin 2030 yılına kadar dünyada açlığın tamamen ortadan kaldırılması konusunda istikrarlı ilerlemedikleri ortada, tabi bir açıklama da gelmedi. Genellersek, hedefin şaşma olasılıkların başında iklim ve tabiat şartları olduğunu da gözden kaçırmamamız gerektiğini unutmamalıyız.

Neyse konuyu dağıtmadan; bende yarın Antalya’da olacağım.  

Hep kıyaslarız ya hani bugün dünya nüfusu 7,3 milyar kişi iken 2050 yılında 9 milyar kişi olacak, dolayısıyla tarımsal üretimin bugüne göre %60 artırılması demek. Açlık oranının %11 civarı olduğunu varsayarsak, 500 milyon insan obez, 800 milyon insanın ise açlıkla mücadele halinde olduğunu hemen matematiksel hesaplarız. 

Hatta; dünyada en zengin 62 kişinin servetinin dünya nüfusunun yarısı olan yaklaşık 3,5 milyar insanın servetiyle eşit olduğunu, dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini, bunun yanında 27'si Afrika'da olmak üzere 34 ülkenin, halkını besleyecek yeterli gıdaya sahip olmadığını tezatlayarak anlatırız.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 30. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferans açılışını Bakanımız Faruk Çelik yaptı. Bakanımız gerçekten de dünya çapında veriler ile ciddi tespitlerde bulundu. 

Konuşmasından kısa notlarımı bende sizlerle paylaşmak isterim. Açılış konuşmasında; dünyada tarıma elverişli araziler hızla azalıyor, her yıl 12 milyon hektar arazi tarım vasfını yitiriyor. Bu kötü gidişatı durdurmak için tarımsal üretimde verimliliği artırmamız şart. Verimlilik için inovasyona, Ar-Ge faaliyetlerine daha çok kaynak aktarılması gerekiyor. 30. Avrupa Bölgesel Konferansının bölgede ve dünyada siyasi, ekonomik ve sosyal çalkantıların yaşandığı kritik bir dönemde gerçekleştiğini söyledi. 

İstanbul'da düzenlenen G20 Tarım Bakanları toplantısının ana gündemini gıda kayıpları ve israfları olarak belirlediklerini ancak, israf edilen gıda miktarına baktığımızda açlığı kolaylıkla yok edebileceğimiz potansiyelin olduğunu, tarıma elverişli arazilerin hızla azaldığını ve her yıl 12 milyon hektar arazi tarım vasfını yitiriyor. Bu yüzden tarımsal üretimde verimliliği artırmamız şart. Verimlilik için inovasyona, Ar-Ge faaliyetlerine daha çok kaynak verilmesi lazım.