ABD'NİN KADERİ

Serpin ALPARSLAN 08 Kas 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Peki Trump'ı başkan olarak seçilmesi durumunda ne olur?

ABD seçim yarışında Hillary Clinton ile Donald Trump arasındaki  farkın anketlere bakılırsa 1.8 puan olduğu görülmekte.

Bugün kararsızların ve/veya kararlarını son anda değiştirenlerin belirleyeceği bir seçim olacak gibi görünüyor. Seçim yarışında son hamleler özellikle kararsızlar açısından hem akılda kalıcıdır hem de hızlı karar değiştirip Clinton aleyhine geçebilirler.

Peki Trump’ı başkan olarak seçilmesi durumunda ne olur?

1-Güvenli varlıklara olan talep ciddi biçimde artacaktır.

2-FED’i de tedirgin edecek bir gelişme. Neden? Donald Trump’ın FED ve Janet Yellen hakkındaki olumsuz söylemlerini daha evvel bahsetmiştim. FED’i siyasi bir yapı olarak suçlayan ve faizleri bilerek düşük tutmaya devam ettiğini ifade eden Trump, başkan seçilmesi durumundan Janet Yellen’ı görevden alacağını belirtmişti. Trump’ın Clinton’ı yakalamasıyla birlikte FED’i aralık ayı için faiz artırımı yönünde daha net bir mesaj vermeye engel teşkil edecek gelişme bu olacaktır. Zaten bakıldığında şu anda oy kullanma yetkisine sahip üyelerin çoğunluğu da güvercin kanatta yer almakta. 

3-Dolar, seçimler ile yükselişle başlayıp sonra gevşeyebilir ama kalıcı olmayacaktır. Özellikle Trump’ın sivri ve sert çıkışları, iç ve dış siyaset ve ticari ilişkiler bakımından alışılmışın dışında söylemleri piyasalarda risk olarak algılanıp belirsizlikleri artırmaya devam edecektir.

4-Trump başkan seçildiğinde, Birleşmiş Milletlerin ipini nasıl çekildiğini görebiliriz. Rusya'nın Birleşmiş Milletleri bariz şekilde hor görmesi ve Çin'in Güney Çin Denizindeki konumunu rakipsiz tek söz sahibi olarak sağlama alma çabaları karşısında, Beyaz Saray'da uzlaşma sanatı ve müzakereyi aynı şekilde umursamayan Trump gibi bir başkanın, sövüp saydığı statükonun bir temel taşı olan Birleşmiş Milletlerin yapısı için pek zamanı olmayacaktır.

5-Trump-Putin yakınlaşması söz konusu olabilir. Clinton yarışında son hamlesi e-mail postalarının deşifresinde Putin ricasıyla ortaya çıkarması bu yakınlığın boyutunu gösterircesine.

Ayrıca Trump İslam karşıtı ve muhtemelen Ortadoğu'da barışın önündeki en büyük engel olacaktır. Trump'ın zaferi IŞİD ve El Kaide'ye organizasyonlarını kesip düşman olarak ABD'yi gösterebilir. Eğer Trump, ABD'ye Müslümanların girişini tamamen yasaklarsa, tek bir öldürücü darbeyle Amerika karşıtı güçlerin saflarını belirlemiş olacaktır.

6- Orta Doğu'da petrol fiyatlarının jeopolitik gerilimlere olan duyarlılığı, petrol fiyatlarında şimdiki seviyesinden çok daha yüksek seviyelere fırlayacaktır.