İyi beslenmenin, insan yaşamı için olmazsa olmazlardan biri olduğuna hemen hemen herkes hemfikirdir. İyi beslenmek hem güzel yaşam için, hem de sağlıklı bir yaşam için en gerekli şeylerden biri.
Beslenme demek; vücudun ihtiyaç hissettiği, sağlığın olmazsa olmazları, doğal vitaminlerin ve bu vitaminlerin doğal olarak bulunduğu gıdalardan vücut sağlığı için belirlenmiş periyotlarda alınması demektir.
Sağlıklı beslenme sadece alınan gıdaların bolca alınması demek değildir. Vücudun ihtiyaç hissettiği gıdaların belirli periyotlarda alınması demektir. Bu böyle bir disiplin içinde alınır. Genelde, günün belli saatlerinde belirlenmiş yemek yemek biçimiyle tanımlanır. Daha bilinen bir tanımıyla üç öğün yemekte alınan gıdalar bütünüdür.
Vücudun ihtiyacı olan iyi gıdaların alınması, her dönem ve yaş için, gerekli olan, belirli periyotlarda alınmasıdır. Ama, aslolan yaşama başlamasında itibaren, yani bebekliği, dünyaya “merhaba” dediği döneminden itibaren, belirlenen düzende planlanmasıdır. Çocuk yaşlardan itibaren, iyi planlanmış beslenme planı, çocuğun fiziki gelişmesinin yanı sıra zeka gelişmesine de çok önemli bir katkı sağlaması demektir.
Çocuk, gelişme dönemindeki tüm aşamalarını sağlıklı olarak geçirebilmesi için, hekim kontrolünde belirlenen beslenme planı doğrultusunda beslenmelidir. Sağlıklı bir vücut, sağlıklı ve sürekli gelişen zeka düzeninin varlığı demektir.
Çocuk yaşta başlayan fiziki gelişme ve ona bağlı olarak sürekli varlığını gösteren zeka gelişmesi iyi beslenmenin ortaya çıkardığı sağlıklı bir vücut ortamında kendini hissettirir.
Çocuk yaşlarında başlayan zeka yerleşimi ilerideki yaşlardaki fiziki gelişmeyle orantılı olarak kendini hissettirir. O nedenledir ki, bebeklik yaşlarında iyi beslenen çocuklarda fiziksel ve biyolojik eksikliklerin çok daha az olduğunu, bu konuda yapılan araştırma verilerinin ortaya koyduğu sonuçlarda görebiliyoruz.
Çocuktaki zeka, genetik olarak annenin zeka düzeyiyle paralellik gösteriyor olsa da çocuğun gelişmesi iyi beslenme istiyor.
Çocukların zeka gelişmesi, genetik olarak annenin zeka düzeyiyle paralellk gösteriyor olmasına ragmen, bu gelişmede annenin zeka düzeyi ve çocuğa etkin örnek olabilmesi ile de çok önemlidir.
Çocuk annesinin zeka düzeyinin yüksek olması ile zeka özürlü olmaktan kurtulduğunu varsayalım, bu dönemde süregelen, ailenin yaşadığı ekonomik veya varlık darlığı zayıflığının yarattığı beslenme eksikliklerinden çokça etkilenebilir. Uzmanlar çocuktaki fiziki, biyolojik ve zeka gelişmesi ailenin ekonomik durumu ile bağlantılıdır. Bu dönemlerde çocuğun iyi beslenmesi çok önemlidir.
Çocuk yaşlarda iyi beslenme, hem psikolojik açıdan, hem de zeka gelişmesi açısından çok önemlidir. Bilimsel analiz verilerinin ortaya çıkardığı bu sonuçlar, yeterince beslenemeyen çocukların gelecekte ne sıkıntılar yaşadıkları çok net göstermektedir.
Çocuk yaşamını iyi analiz eden bu verileri göz önüne getirdiğimizde, zeka gelişmesi konusunda ülkemiz çocuklarının ne kadarının böylesine sıkıntıları yaşadıklarını şöyle bir analiz edelim.. Baktığımızda; ülkemizde giderek daralan ekonomik şartlarda, yeterince beslenebilme şansını yakalayabilen çocuk sayısı ne kadardır. Ülkemizde, çocuk sahibi kaç ailenin ekonomik durumu yeterice iyidir.
Uzmanlara göre; normal insanda gelişmeyi etkileyen gen bağlantısıdır. Çocukların zeka düzeyleri anneleriyle paraleldir. Çocuğun büyümesinde anne çok daha büyük rol oynar. Çocuğun gelişmesinin hemen her döneminde sağlıklı beslenme çok önemli olmasına rağmen, zeka gelişmesi ilk yıllarda daha hızlı ve yoğun olduğu için, annelerin zekalarından çok daha fazla etlkilenirler. Annelerin yaptıkları, çocuk zekasının gelişmesinde en etkin örnektir.
Günümüz ekonomik koşulları, aileyi ve doğal olarak da çocukları çok etkilemektedir. Beslenme, çocuğun hem biyolojik hem fiziki, hem de zeka gelişmesini etkileyen en önemli faktördür.
Gelişme ve büyüme aşamasındaki çocukların ne yedikleri değil, gelişmesi için gerekli olan normal gıdalarını alabilmesi önemlidir.