YENİ MODEL CEP TELEFONLARINI BEKLEYELİM Mİ?

Ersin AKMAN 29 Ara 2016

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Normal şartlarda yılın bu zamanında bütün bir yıl indirim bekleyen son kullanıcılar kendilerini alışveriş çılgınlığına kaptırırlar.

Normal şartlarda yılın bu zamanında bütün bir yıl indirim bekleyen son kullanıcılar kendilerini alışveriş çılgınlığına kaptırırlar. Sadece yeni yıl hediyelerinden bahsetmiyorum. Yılın tamamında ertelenen satın alma kararları yılın son 10 – 15 gününde sonuca bağlanır ve yeni cihazlar satın alınır.

Bu yıl en çok duyduğum şeyse ya “ben gelecek yılın cep telefonlarını bekliyorum” ya da “2017 model cep telefonlarını beklemek daha mı mantıklı olur?” sorusu. Çünkü dolar kurundaki artış nedeniyle cep telefonu üreticileri, tüketicilere yılsonuna yakışır bir fiyat indirimi sunamadılar. Tüketicilerde gelecek yıl çıkacak cihazlara umut bağlamış görünüyorlar.

Açıkça söylemek gerekirse (her ne kadar iştah açıcı bir indirim göremesek de) şu anki fiyatların halen kur artışından arındırılmış veya çok az etkilenmiş olduğunu düşünüyorum. O nedenle de 2017 model cep telefonlarını bekleme riskini kimseye önermiyorum.

“Neden bir risk olsun ki?” dediğinizi duyar gibiyim. Bir kere en erken şubat ayında, Barselona’daki Mobil Dünya Kongresi’nde duyurusu yapılacak olan 2017 model telefonların özelliklerini henüz bilmiyoruz. Evet birçok sızıntı var ve evet sızıntılar genellikle doğru çıkıyor ama sızıntı, sızıntıdır. Resmi açıklama yapılana kadar tüm bunların gerçek olduğunu kabul etmeyenlerdenim. Duyduklarım, gördüklerim beni çok heyecanlandırsa bile resmi duyuruları beklemek gerektiğini düşünüyorum.

Ayrıca 2017 yılında çıkacak olacak telefonların ne dolar bazlı fiyatlarını, ne de Türkiye’de satışa çıkacakları dönemki kur farkını bugünden bilebilmemiz mümkün değil. O nedenle de birkaç yıl önce 2000 TL fiyatla satılan en yeni telefonları pahalı bulan son kullanıcılar, 2016 yılında en yeni telefonlarda 2500 – 3000 TL fiyat etiketi gördüler. 2017’de de 3000 TL bandı kalıcı olarak yukarıya doğru kırılırsa kimsenin şaşırmaması gerekir.

Ucuzlama ihtimali var mı?

Yani bugünün şartlarında yeni çıkacak olan cep telefonları hep daha pahalıya satılacak. Eğer dünyaca ünlü cep telefonu üreticileri Türkiye’de üretime geçmezse veya döviz kurunda tarihi dipler görülmezse bunun dışında bir ihtimal yok gibi görünüyor. O nedenle bence 2016 model cep telefonlarından birini gözünüze kestiren her son kullanıcı, eğer bütçesi de uygunsa yeni ürünleri beklemeden satın alma kararını aksiyona çevirebilir.

Böylece kurdaki değişiklik nedeniyle 2016 model cep telefonlarının fiyatlarında yaşanabilecek artıştan da etkilenmemiş olur. 

Şu an Türkiye’de Sony’nin de Samsung’un da HTC’nin de çok başarı cep telefonu modelleri var. Sadece üst segment dediğimiz pahalı telefonlar için değil, bütçe dostu ürünler için de bu çeşitlilik geçerli. İhtiyacını belirleyen, ihtiyacını karşılayan ürünü seçen herkes yeni yılı yeni bir cep telefonuyla girebilir. Üstelik Turkcell ve Türk Telekom, gayet güzel konuşma ve internet paketleriyle abonelerine yeni telefon alma imkânı da sunuyor.

2016 içinde satışa çıkan telefonlardan birini beğenmesine rağmen henüz satın alamamış olan son kullanıcıların en büyük sorunlarının bütçe olabileceğini düşünüyorum. Söz konusu gruptaki son kullanıcılar, 2017 yılında ekonomik anlamda daha da zorlanmamak için yılın kalan son üç gününde harekete geçebilirler. Şimdiden mutlu yıllar…