VE PKK PYD'NİN İNSAN KAYNAKLARINI KURUTUYOR

İlnur ÇEVİK 26 Nis 2016

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Amerikalılar ve Ruslar kuzey Suriye'de tam bir çıkmaza girmek üzereler…

Amerikalılar ve Ruslar kuzey Suriye’de tam bir çıkmaza girmek üzereler… DAEŞ’le mücadelede kara kuvvetleri olarak kullanmaya kalktıkları PYD güçleri yavaş yavaş tükeniyor bunun da sorumlusu PKK…Tabi ki Amerikalılar buna inanmak istemiyorlar ama PKK ve PYD aynı insan havuzunu kullanıyor. PYD’yi kuran ve Kuzey Suriye’de tutunmasını sağlayan Kandil’den gelen Suriyeli Kürt PKK’lılar. Türkiye’de barış süreci devam ederken sorun yoktu. O sırada PKK sinsice Güneydoğu’da ilçeleri ve bazı illerde semtleri silahlandırıyordu ve PYD’nin insan gücüne ihtiyacı yoktu. Aksine Kobani DAEŞ tehdidi altındayken PKK yardım etmek istedi ama başaramadı. Bu yüzden HDP eş-başkanı Selahattin Demirtaş kıyametleri kopararak Türkiye’nin PYD’yi Kobani’de kurtarmasını sağladı.

Ama PKK rahat durmadı. Ayaklanma için fırsat kolladı ve bunu 7 Haziran seçimlerinde AK Parti Meclis çoğunluğunu sağlayamayınca ve ortamın karışmasından faydalanarak Suruç bombalamasını bahane edip ayaklanmanın fitilini ateşledi. İlçeleri, illeri kurtarılmış bölgeler haline getirmeye kalktı ve Devlet güçlerini yerleşme yerlerinde karşısına aldı. Kırsalda bile vur kaçlarla durumu idare eden PKK ilçelerde ve şehirlerde tam bir bozguna uğradı… Terörü şehirlere yayma tehditleri ters tepti ve PKK ciddi destek kaybına uğradı. Ama en büyük darbeyi Türk Silahlı Kuvvetleri ve Polis ’den yedi. Kolluk güçleri son sekiz ayda maalesef 400 den fazla şehit verdi ama PKK 5 binin üzerinde kayba uğradı ve bu onlar için tam bir yıkım oldu. PKK bu sefer PYD’nin insan kaynaklarını zorlamaya başladı. PKK Kobani’den ve diğer Kuzey Suriye kentlerinden takviyeler istedi. Yani sözde DAEŞ’le savaşması gereken ve bunun için ABD’den ve Rusya’dan silah alan PYD militanlarının bir kısmını PKK’ya destek için Türkiye’ye göndermek zorunda kaldı… Ama bunlar da öldürüldü ve PYD tam bir çıkmaz yaşıyor.

İşte ABD al sana PYD, PKK işbirliği…

Artık PKK ölecek insan istiyor ama PYD veremiyor. Bu arada PKK’da yeni katılımlar konusunda zorlanıyor çünkü gençler örgüte katılıp PYD için Suriye’de savaşmak istemiyorlar. Zaten Türkiye’de PKK’nın düştüğü durum da malum… Şimdi bu batağı Kandil ve ABD düşünsün…