MHP BİLİNMEZ: KUVÖZDE KONGRE

İlnur ÇEVİK 16 May 2016

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Paralel yapı ve bazı iş çevreleri destekli Meral Akşener ve saz heyeti deliler gibi istedikleri kongreyi toplayamadılar ve MHP de işler yine buzdolabında.

Paralel yapı ve bazı iş çevreleri destekli Meral Akşener ve saz heyeti deliler gibi istedikleri kongreyi toplayamadılar ve MHP de işler yine buzdolabında. Cuma günü ve daha önce yaşanan karşılıklı mahkeme kararları ile önce yargı sistemimizin düştüğü çaresiz durumu bütün çıplaklığı ile ortaya koyan daha sonrada siyasi partiler yasamızın çarpıklığını gözler önüne seren MHP krizi esasında yürütme, yasama ve yargı sistemlerimizin, kurallarımızın kökten elden geçirilmesi gerektiğini bizlere açık seçik gösteriyor.  

Yani yeni anayasa, yeni siyasi partiler ve seçim yasaları şart. Kökten yargı reformu hayati…

Herhalde Akşener dahil kimse pazar günü MHP de sahici, yani yasa gereği hükümet komiserinin de katıldığı resmi bir kongrenin toplanacağına inanmıyordu. Zaten MHP muhalifleri arasında çatlaklarda ortaya çıkmaya başladı. Akşener Paralel’den aldığı gazla diğer muhalif adaylardan ayrı hareket edip kendi yoluna gitmeye başladı çünkü ona “sen öbürlerini bırak, başkan sensin” diyorlar.

Devlet Bahçeli de bunu biliyor ve müthiş bir algı operasyonu ile Akşener’in herhangi bir kongrede genel başkan seçileceği seziyor onun içinde şu aşamada bir kongreye kesin olarak karşı. MHP’deki gelişmeler ise AK Parti’yi yakından ilgilendiriyor çünkü herhangi bir anayasa değişikliği için AK Parti’nin MHP milletvekillerinin oylarına ihtiyacı var. Yani MHP milletvekilleri desteklerlerse partili cumhurbaşkanı için anayasa değişikliği TBMM’de kabul edilir ve bu konu referanduma götürülür. 

Buda ancak Bahçeli’nin MHP başında kalması şartı ile gerçekleşir. Akşener’in başında olduğu MHP bırak başkanlık sistemini, partili cumhurbaşkanını bile imkânsız hale getirir… Bundan sonraki siyasi satranç bu kurallara göre oynanacak.