KARA CUMA'YA HAZIR MIYIZ?

Ersin AKMAN 24 Kas 2016

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Amerika'da Şükran Günü'nden sonra gelen ilk Cuma'ya Kara Cuma deniyor.

Yarın Amerika’da Black Friday (Kara Cuma). Yani tüm perakende sektörüne muazzam bir iş fırsatının sunulduğu çok önemli bir gün. Peki nedir bu Kara Cuma? Amerika’da Şükran Günü’nden sonra gelen ilk Cuma’ya Kara Cuma deniyor. 

Kara Cuma olarak isimlendirilen bugün, mağazalar sabah çok erken saatlerde açılıyor ve gece geç saatlere kadar açık kalıyor. Tüm ürün segmentlerinde yıl içinde görülmemiş derecede indirimler yapılıyor. Birçok alışveriş merkezi, stoklarını tüketmek için maliyetine veya maliyete çok yakın fiyatlarla satış yapıyor. 

Satıcılar için kazancın azaldığı bir gün olduğu için “kara” olarak isimlendirilse de aslında tüm perakende sektörü için bulunmaz bir fırsat sunuyor Kara Cuma. Çünkü yeni takvim yılına girilmeden önce eldeki malları tüketebilme şansı sunuyor.

Zaten Amerika’da açıklanan resmi rakamlara göre son yıllarda Kara Cuma indirimi yapan şirketlerin kazançları da sürekli olarak artıyor. Öte yandan Kara Cuma alışverişine katılan insanların oluşturduğu kalabalık nedeniyle son zamanlarda bazı kazalar da yaşanıyor. Mesela 2006’da Wal-Mart müşterileri kapı açılır açılmaz içeri girebilmek için kargaşa çıkarırken yaralanmalar olmuştu. 2010’da ise bir başka alışveriş merkezinde yaşanan kargaşa bir kişinin ölümüne neden olmuştu.

İşin özü çok ama çok ucuza satış yapmak olunca insanların nasıl tepki vereceğini tahmin etmek zor olmuyor. Yakın bir geçmişte İngiltere ve Almanya’da da aynı cuma günleri Kara Cuma benzeri indirim etkinlikleri yapılmaya başlandı.

Geride bıraktığımız birkaç yıl içinde Türkiye’deki teknoloji markaları da Amerika’daki Kara Cuma’yı baz alarak bazı indirim kampanyalarını devreye sokmaya başlamışlardı. Türkiye’de bir günlük indirimden öte özel bir indirim oranının bazen belli bir kitleye, bazense herkese sunulduğu bir dönemim başladığını görebiliyorduk. 

Tabii ki Türkiye’de sezonluk olarak yaşanan bu indirimlerin asıl amacı yılbaşı hediyeleri için insanlara ekonomik çözümler sunabilmekti. O nedenle de bir günle sınırlı tutulmayıp, uzun bir döneme yayılması pek mantıksız değildi. 

Özellikle teknoloji ürünleri gibi döviz kuruna göre fiyatlandırılan segmentlerde tüketicilere güzel fırsatlar sunabilen bu indirim kampanyaları bu yıl olamayacak gibi görünüyor.

Bu yılbaşı indirim yok

Çünkü tüm teknoloji markaları kurda yaşanan artış sonrasında şu an fiyatlarını sabit tutmakta zorlandıklarını söylüyorlar. Bir de şu anki TL cinsinden fiyatlar üzerinden indirim yapılabilmesinin mümkün olmadığı fikrindeler. Zaten biraz daha lüks cep telefonu veya bilgisayarlar satan markalar, etiket fiyatlarını ufak ufak arttırmaya başladılar bile. Bu şartlar altında yılbaşı indirimini bekleyen son kullanıcıların işi biraz zor olacak gibi görünse de teknoloji markaları da stok eritme konusunda epey zorlanacaklarını biliyorlar. Konuştuğum birkaç yönetici Türkiye’de yılbaşı alışverişinin arzulanan volümle gerçekleşememesi durumunda 2017 yılına ait cihazların gelmesinde sorun yaşanabileceğine dikkat çekse de sektör genelinde böyle bir kaygı yok. Herkes Ramazan sonrası darbe girişimiyle kesilen alışveriş iştahının yılbaşında büyük bir sürpriz yapmayacağını ve artacağını düşünüyor. Teknoloji sektörü indirim olmasa da yılbaşı alışverişinden umutlu diyebiliriz. Bir de fiyatlarda sürpriz bir indirim yaşanırsa, herkes mutlu olur…