GEREKSİZ TARTIŞMALARLA ENERJİMİZİ TÜKETMEYELİM

İlnur ÇEVİK 28 Nis 2016

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Meclis Başkanı İsmail Kahraman "laiklik anayasada olmamalı" diyerek gereksiz bir tartışmayı başlattı. Ne AK Parti, ne hükümet ne de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan böyle bir şeyi destekliyor ve istiyor.

 

Meclis Başkanı İsmail Kahraman “laiklik anayasada olmamalı” diyerek gereksiz bir tartışmayı başlattı. Ne AK Parti, ne hükümet ne de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan böyle bir şeyi destekliyor ve istiyor. Tam aksine Cumhurbaşkanı Erdoğan başbakan olduğu dönemde 2010 yılında Mısır’ı ziyareti sırasında Kahire’de Mısırlılara yeni anayasalarında laikliğe yer verilmesi gerektiğini söylüyor.

Cumhurbaşkanı o zaman bakın ne demiş:

"Türkiye'de anayasa laikliği, devletin her dine eşit mesafede olması olarak tanımlar. Laiklik kesinlikle ateizm değildir. Ben Recep Tayyip Erdoğan olarak Müslümanım ama laik değilim. Fakat laik bir ülkenin başbakanıyım. Laik bir rejimde insanların dindar olma ya da olmama özgürlüğü vardır. Ben Mısır'ın da laik bir anayasaya sahip olmasını tavsiye ediyorum. Çünkü laiklik din düşmanlığı değildir. Laiklikten korkmayın. Umarım ki, Mısır'da yeni rejim laik olacaktır. Umuyorum ki, benim bu açıklamalarımdan sonra Mısır halkının laikliğe bakışı değişecektir."
Cumhurbaşkanı dün Hırvatistan’da yaptığı açıklamada da aynı demecini hatırlatıp fikirlerinde bir değişiklik olmadığının altını çizdi. AK Parti de, Başbakan Ahmet Davutoğlu da yeni anayasada laikliğin yer alacağını açıkça belirttiler. Ama bütün bunlara rağmen görüyoruz ki Türkiye de hala birileri olmayan fırtınayı güçlü bir şekilde estirmeye çalışıyorlar. Muhalefet gazeteleri Meclis başkanına “tepki yağıyor” gibi manşetler atıp olayı abartmaya çalışıyorlar. Bu gazetelerin yazarları ise mal bulmuşçasına olayın üzerine atladılar. “Kendileri söyleyemediklerini Meclis başkanına söyletiyorlar” mı diyen isterseniz “cumhuriyete hakaret” diye bağıranlar mı isterseniz. Tabi ki TÜSİAD da başköşede… Bu enerjilerini doğru kullansalar halk kitlelerinin yararına bir şeyler gerçekleştirebilirler. Mesela CHP asgari ücreti seçim kampanyası konusu yapınca hükümetin havlu atması gibi… Yani mesele ciddi bir konu bulup muhalefet etmek değil her ne pahasına olursa olsun Erdoğan’ı zora sokmak… Bu arada Meclis başkanı ise zorda… Söyledikleri havada kaldı, kimse sahip çıkmadı. Türkiye de bu kadar bakılması gereken önemli işler varken böyle tartışmalar abesle iştigal…