Başımızdaki Omicron varyantı konusunda söylenecek şeyler pek farklı değil.
Başımızdaki Omicron varyantı konusunda söylenecek şeyler pek farklı değil. Alınan önlemlere, yapılan onca olumlu yorumlara karşın, Omicron yine bildiğini okumaya devam ediyor. Vakalar az da olsa artıyor. Tüm olumlu bilgilere karşın, bundan bir süre önce yazdıklarımın son cümlesindeki o slogan deyim, “İşimiz Allah’a kaldı” durumunda olduğumuzu söylemeden geçemeyeceğim. Durum ne kadar da kafa karıştırıcı gidişatta olduğumuzu gösteriyor.
Baktığımızda, durumumuzda değişen bir şeyler olmadığı gibi koronaviriüs konusunu iyice kanıksamaya başladığımızı da rahatlıkla söyleyebiliriz. Covid-19 varyantları sözcüğü iyice alışkanlık yaptı.
Yine son açıklanan bilgilere göre; Omicron adlı yeni varyant ülkemizde kısa sürede hızlı bir yayılma gösterdi. Bu yayılma özellikle, onaltı milyondan fazla yerleşik nüfusun yaşadığı, gün içinde konuk olarak gelenlerle yirmi milyona yakın insan hareketinin olduğu İstanbul’da görüldüğü en çok sözü edilen. Son varyant Omicronu iyice kanıksadığımızı söyledim. Haksız da değilim. Covid-19’dan korunabilmemiz için başından beri yapmamız gereken üç şey vardı bunları hatırlarsak; Sosyal Mesafe, Maske ve Hijyen. Ve tabii ki üzerinde hassasiyetle durulması gereken olmazsa olmazlardan aşılama işlemleri.
Bu bilgiler, Sağlık Bakanı’nın son açıklamalarından, uzman yorumlarından anlayabildiklerimiz, Omicron varyantının gidişatında öyle fazla ağır vakaların varlığından söz edilmediği şeklinde. Sağlık Bakanlığı’nın son açıklamalarına göre Omicron, ağır vakalara yol açma konusunda çok öne çıkmıyor olduğu şeklindeydi.. Son zamanlarda Sağlık Bakanlığı’nca açıklanan raporlardaki rakamlar pek de onu göstermiyor gibiydi. Ancak, ne olursa olsun, koronavirüsün en hızlı yayılabileni, artık akraba gibi olduğumuz, griple benzer bir görünüş sergileyen Omicron, tabiri caizse sağ gösterip sol vuruyor gibi davranmaya devam ediyordu. Sağlık Bakanlığımızın tüm iyi niyetli açıklamalarına rağmen raporlara yansıyan, hala yükselme eğilimindeki vaka ve vefat sayıları, durumun pek de iyi olmadığını gösteriyordu. Özellikle cadde, sokak, toplu taşıma, açık alanlar ve kalabalık mekanlarda sosyal mesafe konusuna özenden asla vazgeçmemeliyiz.
Son açıklamalara yansıyan rakamlara bir göz atalım;
Sağlık Bakanlığı, 'Günlük Kovid-19 Tablosu' verilerine göre, son 24 saatte yapılan 421 bin 435 testte 98 bin 715 vaka tespit edilmiş. 221 kişi hayatını kaybederken, 80 bin 402 kişinin de tedavisi ve karantinası sona ermişti. Sağlık Bakanı Koca’nın ısrarla vurguladığı şey; "Salgının etkisini en aza indirmek aşılarımızın tam olmasına bağlıdır." şeklindeydi,
Açıklanan 'Günlük Covid-19 Tablosu' verilerine göre; son 24 saatte yapılan 421 bin 435 testte 98 bin 715 vaka tespit edilmiş. Koronavirüs nedeniyle 221 kişi hayatını kaybetmişti.
Bakanlıkça açıklananlarda yer alan aşılama oranların son durumu ise şöyle idi. Son açıklanan raporlardaki 18 yaş ve üzeri nüfusun aşılanması verilerinde 1'inci doz Türkiye ortalaması yüzde 92,62, 2'nci doz ortalaması yüzde 84,58 olarak ölçülmüş. Ayrıca, 1'inci dozda 57 milyon 486 bin 690, 2'nci dozda 52 milyon 500 bin 475 ve 3'üncü dozda 25 milyon 520 bin 769 olmak üzere toplam 142 milyon 833 bin 393 aşı uygulanmıştı.
Şu an görünen o ki, en az iki doz aşılananlar sayısında bile olması gereken rakamlara ulaşabilmiş olamamanın sıkıntısını yaşıyoruz. Aşılanma konusu koronavirüsle mücadelenin asla vazgeçilmez önlemidir.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son yaptığı açıklamalarında vurguladığı şey önemsenmesi gerektiğidir. Bakanın twitter hesabından yaptığı açıklamada; "Tedbirler, Omicron varyantıyla mücadele ettiğimiz Covid-19'u aşmak için gerekli ama yeterli değil. Çünkü, maske ve mesafe virüsün bulaşmasını önlese de gerçek hayat şartları bunları yüzde yüz uygulamaya elvermiyor. Salgının etkisini en aza indirmek aşılarımızın tam olmasına bağlı" ifadelerini kullandı.
Salgında Omicron konusu, yaşamımızdaki yeri itibarıyla önemsememiz gereken yerde.
Yarın sabah ve diğer sabahlar uyanınca neler duyacağız, bilemiyorum.