Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından sonra savaşın acılarına her gün yenileri ekleniyor. İnsanlar ölüyor, ölmemek için topraklarını terk etmek zorunda kalıyor.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra savaşın acılarına her gün yenileri ekleniyor. İnsanlar ölüyor, ölmemek için topraklarını terk etmek zorunda kalıyor.
Böyle bir savaşta üstünlüğü elde etmek için taraflar her yola başvuruyorlar.
Ukrayna’nın ürettiği ve dünyada bir eşi daha olmayan Antonov-225 tipi Mriya (Rüya) adlı kargo uçağının Ruslar tarafından vurulması savaşta psikolojik üstünlüğü sağlamak için yapılmıştı.
Asıl yapılış amacı uzay aracı taşımak olan bu dev uçak hacimli ve çok ağır kargolarla adından övgüyle söz ettirdi. Vurulmasından sonra kaleme aldığım “Oleg Antonov ve efsane uçak Mriya” başlıklı yazımda uçağı yaratan Oleg Antonov’u ve Antonov uçaklarının doğuş hikayesini Prof. Dr. Fahrettin Öztürk’ün bir makalesinden alarak yazmıştım.
(Adını yazmayı unuttuğum için kaynak kişi olarak kendisine özür borçluyum.)
Şimdilerde Antonov-225’in küllerinden yeniden doğarak uçabilmesi konusunda basında çıkan haberlere seviniyoruz.
Bu konuya girmeden önce iki yıl kadar önce basına yansıyan bir başka haber geldi aklıma. Yapımı yarım kalan ikinci An-225’in bitirilmesi için 300-400 milyon dolara ihtiyaç duyulduğu ve Çin’in de bu işe hevesli olduğu dile getirilmişti.
An-225 ile ilgili konu 16 Ekim 2020 tarihinde, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Türkiye’yi ziyareti sırasında da gündeme gelmişti. Hatta ziyaretten sonra Kiev’de konuşan Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleg Urusky, Türkiye’nin yapımı süren ikinci Antonov-225’e finansal destek vereceğini açıklamıştı. Fakat bu konuda hiçbir gelişme olmamış ve ikinci An-225 konusu da böylece kapanmıştı.
İkinci An-225’i değil de, Ruslar’ın vurduğu Mriya adlı uçağın yeniden uçurulması için Antonov CEO'su Sergii Bychkov, bir kampanya başlattıklarını, borç değil bağış istediklerini, bu uçağı modern kargo uçağı üretiminde dünyanın en yüksek bilimsel ve teknik başarılarının bir sembolü olarak restore etmek istediklerini açıkladı. Doğaldır ki halen savaşta olan Ukrayna’nın kendi ekonomik gücünün bu uçağı uçurmaya yetmeyeceği çok açık ve acı bir gerçek.
Bunun için uluslararası bir fon kurmayı öneren Ukrayna’nın bu talebine kimler nasıl bir cevap verecek bilinmez. Onlar bu konuda para ararken bazı çevreler diğer uçaklar gibi An-225’in de neden Ukrayna'dan çıkarılmadığını sorguluyor. Antonov’un bu sözlere yanıtı ise şöyle:
“Şubat ortasında, olası Rusya saldırısı göz önünde bulundurularak, uçakların yerlerini değiştirme işini yoğunlaştırdık. Ancak, An-225 bakımdaydı ve bir motor takılı değildi. Böyle bir durum olmasaydı, onu da Leipzig’e kaçırabilirdik”
Şimdi, herkesin sorduğu “An-225 acaba yeniden uçabilecek mi? sorusuna şöyle bir cevap verilebilir. Önce savaş bitmeli sonra gerekli para bulunmalı ki bu iş gerçekleşsin. Yoksa tüm bu düşünceler tıpkı uçağın adı gibi bir (Mriya) rüya olmaya mahkumdur.
İyi uçuşlar Türkiye’m.
BOC (Bank of China) Aviation atakta
Airbus’a 80 uçaklık A320NEO siparişi
Sosyal medya gezinirken rastladığım bir duyuru şöyle diyordu;
“BOC Aviation Limited (BOC Aviation) kiralamak üzere yedi yeni Boeing 737 MAX 8 uçağının ilkini Türk Hava Yolları'na teslim ettiğini duyurmaktan mutluluk duyar. Yedi uçağın tümü, şirketin mevcut siparişlerinin bir parçasıdır ve CFM LEAP-1B motorlarıyla desteklenecektir.”
Devamında BOC Aviation Genel Müdürü ve CEO'su Robert Martin ise “Türk Hava Yolları ile 18 yıllık ilişkimizi geliştirmekten ve filo geliştirme planlarında havayolunu yakıt verimliliği en yüksek, teknolojik olarak en gelişmiş uçaklarla desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Bu işlem, en son teknoloji uçaklardan oluşan bir portföy oluşturarak uzun vadeli, sürdürülebilir büyüme stratejimizi gösteriyor."
Bir müşterisi olarak Türk Hava Yolları’nı çok önemseyen bu şirketi tanıyalım.
BOC kelimesinin açılımı Bank of China. Bu bir Çin şirketi.
BOC Aviation, kendi malı, sahip olduğu yönettiği ve Airbus’a verdiği ve 2027 ile 2029 arasında teslim alacağı A320NEO modeli 80 uçaklık dev siparişle 546 uçağa çıkacak filosuyla lider bir küresel uçak işletme - kiralama şirketi. Sahip olduğu ve yönettiği filosundaki uçaklar, 31 Mart 2022 itibariyle dünya çapında 36 ülkedeki 78 farklı havayolu şirketine kiralanmış.
(Aralarında Türk Hava Yolları, Pegasus Sun Ekspres ve Corendon da var.)
BOC Aviation, Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören, merkezi Singapur'da olan Dublin, Londra, New York ve Tianjin’de ofisleri bulunan büyük bir küresel şirket. BOC Aviation Genel Müdürü ve CEO'su Robert Martin, “26 yılı aşkın süredir ortak olduğumuz Airbus ile uzun süredir devam eden ilişkimizi sürdürmekten gurur duyuyoruz. Bu, şimdiye kadar verdiğimiz en büyük tek sipariş ve başlangıcından bu yana satın alınan toplam Airbus uçağımızı 546'ya çıkaracak. Güvenilirliği ve operasyonel verimliliği için A320NEO ailesine olan güvenimizin devam ettiğinin altını çiziyorum.” Airbus Ticari Direktörü ve Airbus International Başkanı Christian Scherer, “Airbus, şimdiye kadar verilen en büyük siparişle A320NEO Ailesine sarsılmaz güveni ve desteği için BOC Aviation’a teşekkür ediyor. 80 ek uçak için bu önemli uzun vadeli sipariş, dünyanın önde gelen kiralayanlarından biri olan BOC Aviation tarafından tek koridor ürünlerimizin sürdürülebilir değerinin büyük bir kanıtıdır.”
Sahip olduğu uçak portföyünün ortalama yaşı dört yıldan azdır olup, bu da bu şirketi uçak işletme- kiralaması sektöründeki en genç filoya sahip şirketlerden biri olmasını sağlamış. Ortalama uçak kiralama süresinin 7 yıldan fazla oluşu şirkete uzun vadeli nakit akışı sağlamakta. BOC Aviation son verdiği 80 uçaklık bu siparişle rakiplerinin bir adım önüne geçmeyi başardı.
Kabin Memurları Günü kutlu olsun
Biz onları hep bakımlı, dinamik, dinç ve güler yüzlü görmeye alışkınızdır. Hani o yaptıkları anonsta dedikleri gibi, maskelerinin arkasından bize hep gülümseyen, bir dediğimizi iki etmeyen, her türlü kaprisimizi çeken, uçak veya uçmak deyince aklımıza ilk gelen, bazen hostes diyenlerimiz olsa da kabin memuru diye bildiğimiz havacılığın en çok çile çekenleri, en fazla emek sarf edenleri için özel bir gün.
31 Mayıs Dünya Kabin Memurları Günü.
Bu mesleğe emek vermiş ve halen vermekte olan, vermek için hayaller kuran tüm gökyüzü sevdalılarının gününü kutluyor, aramızdan ayrılanlara rahmet, yaşayanlara sağlık, başarı ve mutluluklar diliyorum.