Profesyonellerden çok amatör müzisyenlerin yaptığı şarkılar sosyal medyada bol bol dolaştı.
Hayatımızın her noktasına girmeyi başaran koronavirüs müzik sektörüne de girdi. Hem dünyada hem de Türkiye’de şarkıcılar , besteciler korona şarkıları söylediler. Dünyada üretilen korona şarkıları biraz daha beraberlik duygusuna vurgu yapılan içinde duygu olan şarkılar üretilirken Türkiye’de gelende gırgır şamata şarkılar üretildi.
Profesyonellerden çok amatör müzisyenlerin yaptığı şarkılar sosyal medyada bol bol dolaştı. Özellikle karantina döneminin kendisini iyice hissettirdiği mart ayı sonlarında üretilen şarkıların sayısı arttı. Bu şarkıların nerdeyse tamamına bir de klip çekildi. Çoğu amatör olan bu kliplerin bazılarını izlerken güldüm bazılarını izlerken ise şaşırdım. İşte meraklısına amatör ve profesyonel müzik insanlarının ürettiği on korona şarkısı
1.Edirne’den korona şarkısı
İki Edirneli müzisyen sözü ve bestesi anonim olan korona şarkısına bir klip çekerek sosyal medyada paylaştı. Roman müzisyenlerin bu icrası sosyal medyada epey tıklandı. Biri Edirne’nin Küçükpınar diğeri ise Yenimaret semtinde yaşayan Caner Sürücüimiş ve Aşkım Yeşilli sözlerinde bir kaç değişiklik yaparak korona şarkısını yaptı. İkili “Beste bize ait değil ama biz eklemeler yaparak biraz süsledik.Çok beğendildi. Sponsor bulup klip çekmek istiyoruz”dedi.
Şarkının sözleri:
Korona korona dertler girsin odana
Korona korona virüs girsin yuvana
Ağzına takacak masken olmasın
Karantina derdine derman olmasın
Mucize doktor çare bulmasın
Şifa bulamayıp geberesin emi
Ahtapot çorbası çorbası
Yarasa dolması dolması
2. Ayrılıkların şairinden #evdekal Şiiri
Korona dönemi boyunca kullanılan #evdekal sloganı ayrılıkların şairi Ahmet Selçuk İlkan’a bir şiir yazdırdı. “Evinde Kal Türkiyem” adlı şiirini yazan İlkan, bu şiirini karantina döneminde sosyal medya hesabından paylaştı.
“Bu bir sağlık savaşın, öyle bir ey Türkiyem
Aklın ilacın, Evinde kal Türkiyem
Yenecek zaman sende, sabır dolu can sende,
Evnde kal Türkiyem
Umutsuz olma sakın, yaşam en kutsal hakkın,
Mutu günler çok yakın.”
3. Korona rırsatçılarına rap şarkısı
Mizah dergisi çizeri ve edebiyat yazarı Joker Abdul, korona salgınını fırsata çevirenlere muhalif rap şarkı yaptı. Korona salgınında durumdan faydalanarak maske, kolonya ve bakliyat fiyatlarına fahiş zam yapan ticari fırsatçıları ağır dille eleştiren cümleler içeren rap şarkının sözlerinin bir bölümü şöyle:
Maskelere zam yapmış
Ebesine dam yapmış
Bırak alma rafta kalsın
Ebesinin damına taksın
Kolonyamı evde yaptım
Mor pedi ağzıma taktım
Kimseye etmem şikâyet
Dünya düzenine çaktım
4. Türkücü avukattan korona marşı
Sekiz yıl hakimlik yaptıktan sonra müziğe olan ilgisinden dolayı istifa edip özel sektöre geçen ve avukatlık hem de müzik yapmaya başlayan Özkan Yıldırım koronavirüs için bir şarkı yaptı ve bu şarkının kamu spotu olarak kullanılmasını istedi.
Özkan Yıldırım, "Özellikle Anadolu'da türküsever ve bu konuda çok bilgisi olmayan insanların dikkatini daha fazla çekebilmek açısından bu tür şarkılar kamu spotu olarak dağıtılabilir. Sağlık Bakanlığı çok fedakarca bu salgınla mücadele ediyor. Bu tür eserleri kamu spotu olarak değerlendirebilirlerse daha fazla insana ulaşılabilir. Şarkıyı dinleyen insanların aklında bu sözler yer ediniyor. Bu çok önemli" dedi. İşte Yıldırım’ın yazdığı Korona şarkısının sözleri:
"Sana 'virüs' dediler, ömrümüzü yediler,
Menşein ne dedim bana 'Wuhan' dediler.
Oy korona korona, düştüm senin toruna,
Sana 'virüs' diyorlar o gidiyor zoruma.
Elleri yıkayalım, maskeleri takalım,
Ne olur birazcık dikkat, sağlığı koruyalım.
Oy korona korona, düştüm senin toruna,
Sana 'virüs' diyorlar, o gidiyor zoruma."
5. Nil Karaibrahimgil’den korona karantina şarkısı
Nil Karaibrahimgil, korona karantinasının yaşandığı dönemde romantik bir korona şarkısı hazırlayarak sosyal medya hesaplarından müzikseverle paylaştı. Karantina döneminde “şu anki duygularım” diyerek yazdığı karantina şarkısını Instagram hesabından paylaşan Nil’in yazdığı şarkının sözleri şöyle:
nasıl oldu biz de anlamadık
birden evlerimize kapandık
dünyayı bir virüs mü ne sarmış
öldürürmüş hiç şakası yokmuş
özlüyorum arkadaşlarımı
annemi babamı özlüyorum
sokaktan geçen yabancılara
omuzumla çarpmayı özlüyorum
nereye kadar bu karantina?
sen biliyor musun valentina?
çiçekler açıyorlar dışarda
baharın da hiç haberi yokmuş
geçecek bu günler de geçecek
her şey gibi anısı kalacak
6. “Havana” ya korona adaptasyonu
Sosyal medyada dikkat çeken bir diğer korona şarkısı da Cmila Cabello’ya ait “Havana” adlı şarkısına yazılan Türkçe sözlerden oluşan şarkı oldu. Doğanay Tüzüngüç, yazdığı şarkı ile ilgili yorumcu “Şarkıyı 25 dakikada yazdım. Dürüst olmak zorundayım, hiçbir plan-program, şunu yapayım, bunu yapayım gibi bir şey olmadı. Evime şarkının orijinali olan ’Havana’yı söylerken, birden ’korona’ çıktı. O kadar korona ile iç içeyiz ki, o kadar uyuyor ki birbirine. Sonra tam neresi olduğunu bilmediğim birkaç söz de hemen ardından aktı ve oturdum, her zaman bütün şarkı sözlerimi yazdığım defterime bu sözleri karalamaya başladım. Size samimiyetimle söyleyeceğim, 25 dakikamı almadı bunu yazmak. Planlamadan, etmeden şarkının mezurlarına uydurdum, mikrofonumu açtım ve okudum. Birkaç grubumla paylaştım" dedi.
Korona dize getirdin dünyayı helal olsun
Kapadın dünyayı evine ocağına
Üç buçuk atıyoruz burda
Her acıdan elbet etkileniyoruz ama hayat devam ederken
Güzel titreşmezsek her şeyin daha kötü olacağına inananlardanım.
Üzüntü denizlerinde kendimizi boğabiliriz
Veya kendi sevdiğimiz bildiğimiz şeylerle uğraşırken
O huzurlu titremişe ulaşabiliriz
Eminim herkes öyle yapsa,
Tüm kötülükler puff diye uçup gidecek.
Ölüm, nefret, acı, kıskançlık, garez, hırs.
Tüm bu duygulardan uzak,
Tutluluktan delirdiğimiz bir dünya hayalimle işte size Korona
7. Şafak Salda’dan karantina şarkısı
İtalya’da halkın korona salgını döneminde balkonlara çıkarak şarkılar söylemesi üzerine Şafak Salda da bir şarkı yaparak bunu Twitter hesabından paylaşarak “Karantina marşımız. Ezberleyin balkonlarda söyleyeceğiz” dedi.
8. Koronaya karşı “Elleri Yıkamalı”
Koronavirüsün en çok temas yolu ile insanlara buluşmasına yönelik yapılan uyarıların hemen ardından Gökhan Şen, “Elleri Yıkamalı” adlı şarkısını yayınladı ve koronavirüse karşı herkese ellerini yıkamaya davet etti. Haydarpaşa Garı ve Ankara Tren Müzesinde klipte çekilen şarkı ile ilgili Gökhan Şen: “Bu şarkı ticari bir eser değildir. İsteyen istediği kadar çoğaltabilir, kopyalayabilir, hatta dağıtabilir. Hijyenik ürünlerde tanıtım ve fon müziği olarak kullanabilirler. Bu eser için hiçbir telif, hak iddiamız yok. Bu şarkı artık toplumsal bir sorumluluk projesidir. Bu şarkı toplumsal iletişimde ne kadar önemli bir yeri olduğunu gösteriyor. Amacımız hijyen olgusunu müzik ile çok süratli bir şekilde yaymaktır. Bu eseri daha önceleri Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile yaptık. Bu koronavirüsten sonra oldukça ilgi gördü. İnsanlar çok fazla izlemeye başladı. Biz de bu eseri daha fazla dağıtalım dedik. Herkesin çocuklarına bu eseri dinleterek yapma etme demek yerine, müzikle sevdirerek el yıkama bilincini oluşturmasını istiyoruz. Çocuklara okuma yazma öğreten şarkılar ve klipler hazırladım. Deprem Profesörü Ahmet Mete Işıkara ile dünyanın ilk deprem eğitim müzikalini de gerçekleştirdim ve daha birçok eğitim eseri ürettim. Tüm bu eğitim müzikleri ile çok ciddi geri dönüşler aldık. Bu sayede toplumun bilinçlenmesinde çok önemli yol aldık” diyerek şarkısının misyonunu açıkladı.
9. Korona Var Öpme
Türkücü Aydın Aydın, koronavirüse dikkat çekmek için “Korona Var Öpme” adlında bir türkü besteledi. Aydın, şarkısını üç dilde seslendirdi ve şarkısına Hakkari’nin Demirtaş köyündeki 2 bin 800 rakımlı klip çekti. Oldukça emek içeren bir kip çeken Aydın, “Koronavirüsten dolayı lütfen yakın teması ve öpüşmeyi kaldıralım. Benim kendi köyüm ve yakın köylerde insanlar öpüşmeyi kaldırmış. Ben bu türküyü yaparken bana “delidir” dediler. Ama bugün bütün dünya alarmda maalesef. Daha geç kalmış değiliz, yakın temas ve öpüşmeyi lütfen kaldıralım.” diyor. İşte türkünün sözleri:
"Çin'den çıktı bir virüs yayılıyo dünyaya.
Mevlam bulaştırmasın bizi bu koronaya.
Günden güne artıyo korona denen illet.
Maske ile geziyo şimdi sokakta millet.
Yalan yanlış habere zaten inanmıyorum.
Korona, deli dana, domuzla kuş gribi zaten bütün vürüsler gelip bulur garibi. Hasta olmamak için insanlar direniyo.
Virüsler bile her yıl çıkıp yenileniyo.
Her yıl gündeme düşer bu aylarda bir grip bu nasıl bir virüsmüş ismi bile bir gari...
10. Gümüşhaneli gençlerden “Oy Korona Korona”
Gümüşhaneli gençlerden oluşan Gümüşhane Gençlik Merkezi Müzik Grubu üyelerinden Gökhan Zengin, Tuğrul Meral, Burak Aksoy, Alişcan Us, Mehmet Barka ve Arifcan Doğan’dan oluşan ekip “Oy Korona Korona” adlı türküyü Karadeniz müziği formatında besteleyerek sosyal medyaya sundular.
Gümüşhaneli gençler şarkıları ile ilgili koronavirüs hastalığını ciddiye alıp bilinçli bir şekilde hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapmak için bu şarkılayı yazdıklarını söylerken, “Daha önce koronavirüs ile ilgili beste yapanların durumu dalgaya aldığını gördüğümüz için bu tarz bir beste yaptık” açıklamasını yaptılar.
Benim adum korana
Sınır sınır dolaştum
Türkiye'ye ulaştum.
Oy Korona korana
De get benden oyana
Dünyalari verurum çaresini bulana.
Gittik baktık raflara
Kolonyalar çok para
Alamadık kolonya
Ya olursak korona.
Okulları kapattun
Stoklaru tükettun
Bu kadar insanlari
Kuyruklarda beklettin.
Oy Korona korana
De get benden oyana
Dünyalari verurum çaresini bulana."
Ve 37 sanatçıdan ortak #Evdekal şarkısı: Hatıran Yeter
Son olarak 37 solist evlerinden telefonlarıyla yaptıkları çekimlerle “Sağlıkla Kal, Evde Kal Türkiye’m” adlı şarkıyı hazırladı ve müzik kamuoyu ile paylaştı. Doksanlı yıllarda Ferdi Tayfur’un ilk seslendirdiği “Hatıran Yeter” adlı şarkıyı seslendirdiler.
Ünlüleri bir araya getiren yönetmen Mustafa Sarıkaya, Ahmet Selçuk İlkan, Hakan Taşıyan, Nilgün Kızılcı, Oğuz Aksaç’ın da aralarında bulunduğu yorumcu ve müzisyen ile irtibata geçerek sanatın evden de sürdürülebileceği mesajını vermek için proje başlattı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerin yanı sıra Kırşehir’in de aralarında olduğu farklı illerdeki sanatçılar, video konferans yöntemiyle sözleri Ahmet Selçuk İlkan’a ait "Hatıran Yeter" şarkısını seslendirdi. Farklı illerden yorumlanan şarkıya bazı sanatçılar da keman ve bağlama gibi enstrümanları ile eşlik etti.
Kovid-19 salgınının toplumsal hayatı etkilediğini söyleyen Mustafa Sarıkaya, “Bu duruma bağlı tüm sektörler gibi bizim sektörde de her şey durma noktasına geldi. Evlerimizden kendi aramızda yaptığımız projelerimiz ile zaman geçirmeye çalışıyoruz. Ev stüdyomuzda Kovid-19 öncesi de 24 saatin yaklaşık yarı zamanını bu stüdyoda geçiriyordum. Sahne ve stüdyo emekçisi arkadaşlarımız elleri kolları bağlı şekilde beklemekte, bu duruma bağlı olarak da böyle bir proje yapma gereği hissettik” dedi.