FETÖ terör örgütünün 1994'lü yıllardan sonra oldukça güçlü olduğu Kırgızistan'da yapılanması artık darbe kalkışması yapacak düzeye geldi.
FETÖ terör örgütünün 1994’lü yıllardan sonra oldukça güçlü olduğu Kırgızistan’da yapılanması artık darbe kalkışması yapacak düzeye geldi. Kırgızistan’da FETÖ, 2010 senesinin 7 Nisan'ındaki darbe girişiminde bulunmuş ve görevde olan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyevin olaylar sonucunda gitmesine sebep olmuştu. Ardından 2010 senesinin 10 Haziran'ında yaşanan, yüzlerce Kırgız vatandaşın ölümüne yol açan olaylar sonrası ülke iç savaşın eşiğinden dönmüştü.
FETÖ İLK DARBE TATBİKATINI BİŞKEK’TE YAPTI
Üst aklın emrinde olan Fetullahçı yapının hedefi Türkiye Cumhuriyeti'ydi. 2016 senesinin 15 Temmuz'unda girişilen hain darbe girişiminin ilk deneme tatbikatı 2010’da Kırgızistan'da gerçekleştirilerek ülkede yapının etki alanı ve gücü test edilmiş oldu.
FETÖ KIRGIZİSTAN'IN HER YERİNDE
Kırgızistan’da yapılanan FETÖ örgütü, Türkiye'de gerçekleştirmeye çalıştığı 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra Türkiye’deki bazı firari elemanlarını Kırgızistan’a getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2016 yılında Kırgızistan eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i uyarması ve ülkedeki FETÖ okullarını kapatması çağrısında bulunmasına rağmen Atambayev bu uyarıları dikkate almadı. Atambayev'den sonra göreve gelen şimdi Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'da yine FETÖ okullarına karşı Türkiye’nin uyarılarını yerine getirmedi.
FETÖ OKULLARI "SAPAT" OLDU
15 Temmuz sonrası Erdoğan'ın uyarıları sonrasında Kırgızistan hükümeti FETÖ okullarını kapatması beklenirken adeta yapıya kalkan olunmaya devam edildi. FETÖ okullarının adı ise değiştirildi ve "SAPAT" ismi konuldu. SAPAT'ın anlamı ise "Kalite" anlamına gelmektedir.
CUMHURBAŞKANI CEENBEKOV: BU BİR DARBE KALKIŞMASI
Kırgızistan görevdeki Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, yaşanan olaylarla ilgili olarak önceden planlanmış bir darbe girişimi olduğunu söyledi. Ceenbekov, muhalefet vekilleriyle görüşmeye hazır olduğunu da belirtti. Kırgızistan Yüksek Seçim Kurulu ise protesto gösterileri sonrası parlamento seçimlerini iptal ettiğini duyurdu.
KUZEY VE GÜNEY AYRIŞMASI
4 Ekim’deki seçimler ve sonrasında dış güçlerin rolü bir yana devleti ele geçirmeye çalışan FETÖ’cülerle siyasi tarafların bir pazarlığı söz konusu. Kırgızistan’da kuzey ve güney arasında sosya-ekonomik ayrışma 10 yıldır derinleşmeye devam etti. Kırgızistan’ın iki parçaya bölünmesinin engellenmsi ve FETÖ’nün eline geçmemesinin tek yolu, Erdoğan önderliğinde Türkiye’nin Kazak ve Özbek liderleri ile birlikte acil olarak Türk Kengeşi’ni toplayarak etkin şekilde konuya el atmasıdır. Asya jeopolitiğinde Çin’in kuşak yol projesinin çıkış kapısı olan ülkede ABD, FETÖ üzerinden alanda etki oluşturdu.