Bakü'de birinci ve ikinci Karabağ Savaşı'nda şehit olan yüzlerce şehitle birlikteyiz. Burası her gün ziyaretçi akınına uğruyor.

En dikkat çekici ise öğrenciler. Bakü’de faaliyet gösteren Cebrayıl ilçesine bağlı Asgar Veysalov adını taşıyan Sirik Köyü ortaokulu öğrencileri ile karşılaşıyoruz. Öğretmen Balakişiyeva Dürdane Şakirkızı Türkiye’ye selam söyledikten sonra her zaman şehitlerin kalplerinde yaşadığını belirterek, “Öğrencilerimizle her fırsatta şehitliğe geliyoruz. Kahramanları tanıyorlar. Onları asla unutmadık unutmayacağız” diyor.

2. Karabağ Savaşı'nda 2 bin 908 Azerbaycan askeri şehit olmuştu. Savaşın başladığı tarih olan 27 Eylül, "Şehitleri Anma Günü" ilan edilmiş. Ama Azerbaycan Türkleri her fırsatta şehitliği ziyaret ederek kahramanları yad ediyorlar. Kimi ismini vermek istemeyen gönüllüler, kimi cephede yanında arkadaşı şehit olan gazi, kimi aileler yani tüm Azerbaycan. Bakü'de, 2 şehitliğe gelen şehit yakınları ve vatandaşlar, şehit mezarlarına çiçek bıraktı, dualar etti. Ziyaretçiler, zaman zaman gözyaşlarına hakim olamıyor.

AZERBAYCAN VE ZAFER

27 Eylül 06.00 civarında Ermenistan ordusu, Azerbaycan sınır hattı boyunca birçok noktaya saldırıda bulundu. Öncekilerin aksine yoğun olarak devam eden çatışmalar sonrasında Ermenistan seferberlik ilan ederken, Azerbaycan sınır hattında ‘savaş hali’ ilan etti, başkent Bakü ve diğer illerde de bazı saatler için sokağa çıkma yasağının başladığını duyurdu. Sınır hattında bulunan Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerine Bakü’den beklenen o “vur emri” geldi.. Bu 44 günde Azerbaycan Türklerinin milli mücadelesinin hikayesidir. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 27 Eylül 2020'de başlayan ve 10 Kasım 2020'de Ermenistan'ın yenilgisini kabul eden anlaşmaya imza atmasıyla sona eren savaşta şehit sayısı o saat itibariyle 2 bin 855 olarak güncellendi. Bakanlık 50 askerin kayıp olduğu bilgisini verdi.

27 Eylül 2020 tarihinde başlayan ve kırk dört günde Ermenistan tarafından işgal edilen Azerbaycan topraklarının kurtarılması süreci sadece bir milletin özgürlük mücadelesinin ötesinde Kafkasya’da ve Hazar Havzasında dengeleri değiştiren bir süreçtir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı 30 yıllık statükoyu dağıttık derken Türkiye “sahada ve masada” Azerbaycan’ın yanındayız diyerek mücadelede yerini aldı. Ankara ve Bakü âdete “TEK DEVLET” gibi hareket ederek yeni bir stratejiyi ortaya koydu.