Hip-Hop ve Rap günümüzde hep karıştırılan ve birbiri yerine kullanılan iki terim.
Hip-Hop ve Rap günümüzde hep karıştırılan ve birbiri yerine kullanılan iki terim. Aslında ikisi aynı şeyi ifade etmiyor. Hip Hop'u bir ağaç olarak düşünürseniz, Rap onun dallarından biridir. Hip-Hop, bir kültürün ismi. 1970’li yıllarda doğan bu kültür, Afrika’dan Amerika’ya gelen insanların yaşam tarzı haline gelmiştir. Hip-Hop, yalnızca Rap yapmaktan ibaret bir kültür değil. İçinde break dans, MC’lik, grafiti, DJ’lik gibi aktiviteleri de barındırıyor. Rap de, ezilen bu halkın başlarda eğlenmek için, ilerleyen süreçte de derdini anlatmak için kullandığı, kafiyeli kelimeleri arka arkaya dizmeye dayanan bir müzik türü. Hip-Hop kültürünün bir kolu yani. RAP’in açılımı hakkında “Rhythm and Poetry”, “Rhythmic American Poetry”, “Rhythmic African Poetry” gibi iddialar öne sürülse de en yaygın olarak bilineni “Rhythm and Poetry” yani “Ritim ve Şiir”dir.
Hip Hop
1970'li yılların sonunda Amerika'da kötü koşullarda ve azınlık olarak yaşayan siyahilerin gündemden uzaklaşmak ve eğlenmek için oluşturduğu bir kültür ve yaşam tarzıdır. Bu kültür Rap müziği, Graffiti sanatı, Breakdansını ve DJ'liği içerir. Hip Hop kültürünün doğmasında Blues, Funk, Soul ve Jazz müziğinin etkisi oldukça büyüktür.
· West Coast Hip Hop: Amerika Birleşik Devletleri'nin batı bölgesinde doğmuş, Hip Hop müziğin bir alt türüdür. 1980'li yılların başlarında Kaliforniya'da temelleri atılmıştır. Gangsta rap ve G-funk ağırlıklıdır. Hayat kadınları, para, silah, uyuşturucu kullanımı gibi konulardan bahseder ve yaşam standartlarının zorluklarını anlatır. En önemlisi her Rap’te olduğu gibi yaşanmışlık ön plandadır.
· East Coast Hip Hop: 1970 yıllarında ABD'nin New York bölgesi ve çevresinde doğmuş, Hip Hop müziğin bir alt türüdür. Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu bölgesini kapsayan alana farklı bölgelerden gelen Rap sanatçılarının zaman içinde oluşturdukları tarzdır. Basit kafiye düzeni old school tarzın dışında "East Cost" daha çok lirik becerisi üzerine kurulmuş bir tarzdır. Çok heceli tekerlemeler, karmaşık cinas, sürekli ve serbest akışlı teslimat aynı zamanda karmaşık metaforlar ile karakterize edilmiştir. East Coast Hip Hop'ta sanatçıda düzgün bir ses yeteneği olmasa da agresif bir vurgu eğilimi gerekmektedir.
RAP
1970'lerin başında New York'un siyah gettolarında doğan Hip Hop kültürünün müziğidir. Rap "Rhytm And Poem" ("Ritim ve Şiir" ya da "Ritmik Şiir") veya "Rhytmic African Poetry" (Ritmik Afrika Şiiri) sözcüklerinin kısaltması olarak bilinse de aslında Rap, İngilizce'de "ağır eleştiri" demektir ve "and" kelimesi kısaltmalarda asla "a" harfiyle sembolize edilmez (&,n,N) [Rock n Roll, R&B, P&G]. Rap, müziğin tempo ve ritmine uyarlanıp beat eşliğinde söylendiği sokak tarzı ve sert sözlerin ağır bastığı Hip Hop kültürünün içindeki başlıca dört elementten biridir.
Türkçe sözlü Rap müzik ya da Türkçe rap, 1990'lı yılların ortasında ana akım medyada görünürlük kazanmış bir müzik türüdür. [1] Amerika'dan Almanya'ya gelen Rap ve Hip Hop kültürünü benimseyen göçmen Türklerden oluşan Cartel grubu Türkçe Rapi ilk tanıtan oluşum kabul edilir. Öncelikle Türkçe Rap Almanya’da yaşayan Türkler arasından ortaya çıktı. İşçi göçü ile Almanya’ya giden Türklerin çocukları orada ABD askerlerinin çocukları ile kaynaşarak bu kültür ile tanıştılar. Sonrasında ise bu gurbetçi Türkler Hip-Hop kültürünü ülkemize taşıdılar. İlk çıkardıkları parçalar Almanca veya İngilizce dilinde olduğundan dolayı bunlar Türkçe Rap bünyesinde kendine yer bulamadı. Ancak 1995 yılında Cartel ile Türkiye de bu kültür başlamış oldu. Cartel uluslararası anlamda birçok başarıya imza attı. Şu ana kadar İstanbul’daki BJK eski İnönü Stadyumu’nda konser veren ilk ve tek Türk Rap grubudur. Türkiye’de yarım milyondan fazla cd sattılar. Ayrıca İnönü Stadyumundaki konserleri ile Amerikan Time dergisine konu oldular. Cartel böylece bu kültürün ülkemizde oluşması anlamında büyük bir adım attı.
Önceden Rap şarkıları hayatı anlatırken günümüzde daha çok para şan şöhret gibi konuları işlemektedir. Son dönemlerde ülkemizde Ezhel’in dışında Ben Fero, Şehinşah, Khontkar, Anıl Piyancı ve Mero gibi isimler öne çıkmaktadır. Türkiye müzik sektöründe artık son zamanlarda en çok üretilen eserler Türkçe Rap tarzında piyasaya sürülmektedir. Hatta bazı radyolar bile artık Rap Hip Hop tarzına geçiş yapıp tematikleşmiş oldular. Geleceğini hep birlikte göreceğiz!