34. Uluslararası Tüketici Zirvesi 15 Mart Dünya Tüketici Hakları gününde gerçekleşecek.
34. Uluslararası Tüketici Zirvesi 15 Mart Dünya Tüketici Hakları gününde gerçekleşecek. 1988 yılında Türkiye’nin ilk Tüketici Dergisi ile tüketicinin bilinçlenmesi, tüketici haklarının yaygınlaştırılması ve kalitenin yükseltilmesi için çalışmalar yapmaya başlayan “LOB’IN ekibi Fahri Ustaoğlu başkanlığında Fehim Ustaoğlu koordinasyonunda 34 yıldır faaliyetlerini yurt içinde ve yurt dışında sürdürmekte.34. Uluslararası Tüketici Kalite Zirvesi, tüketici sorunlarını dile getirmek ve çözüm önerilerini paylaşmak üzere toplanıyor. Zirveye tüketiciye ürün ve hizmet sunan markaların yanı sıra bürokrasi, siyaset, medya ve sanat dünyasının önemli temsilcileri katılıyor. Zirveye yurt içi ve yurt dışından sektör temsilcilerinin yanında Tüketici Dernek ve Federasyon başkanları da sunum yapmak üzere katılacaklar. Avrupa Ekonomi Senatosu Türkiye-Ortadoğu Başkanı Iraj Alipour da Tüketici Zirvesinin açılış konuşmacıları arasında yer alacak. Lob'in Turkey Başkanı Fahri Ustaoğlu'nun gerçekleştireceği 34. Uluslararası Tüketici Zirvesi, yurt içi ve yurt dışından değerli konukların ağırlanacağı zirvede, dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden biri olma yolunda ilerleyen Türkiye'nin, imalat ve hizmet sektöründe kalite adına gelmiş olduğu yer kamuoyuyla paylaşılacak. Ustaoğlu, "Tüketicinin korunması, kalitenin artırılması ve Türkiye'nin marka değerini artırmak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Ödül töreninde ekonomi, marka ve medya alanında birçok ödül sahiplerine takdim edilecek.
PINK FLOYD'TAN YENİ ALBÜM
1970'li yıllarda fırtına gibi esen efsanevi Pink Floyd grubu, 1987’deki çıkardıkları A Momentary Lapse of Reason albümünü desteklemek için büyük boyutlu dünya turunu tamamlamasından birkaç yıl sonra, 1990'da İngiltere’nin Hertfordshire şehrinde bulunan Knebworth köyünde ses getiren bir konser vermişti. Konserde Paul McCartney, Genesis ve Eric Clapton da sahne almıştı. Dünyaca ünlü İngiliz rock grubu, Wish You Were Here, Comfortably Numb ve Money gibi hit şarkılarını seslendirdiği konserini canlı albüme dönüştürüyor. Live at Knebworth 1990 albümü 30 Nisan’da hem CD formatında piyasaya çıkacak hem de dijital platformlarda yer alacak.1990’da verilen büyük konserde Pink Floyd, 120 bin kişinin önünde sahneye çıkmıştı. MTV'nin küresel olarak yayınladığı konserden elde edilen gelir, Londra yakınlarındaki bir performans sanatları okulu olan BRIT School'u inşa etmek için fon kullanan müzik terapisi yardım kuruluşu Nordoff Robbins'e aktarılmıştı. Düzenlemesi Andy Jackson ve David Gilmour tarafından yapılıyor. 1965'te Londra'da kurulan İngiliz rock müzik grubu, felsefi şarkı sözleri, yenilikçi albüm kapakları, etkileyici-girift sahne şovları ile dünya çapında başarıya ulaştı.
KADINLARIN MÜZİKTEKİ TEMSİLİ
ABD’de yapılan bir araştırma pop müzikte kadınların marjinalleştiğini ve yeterince temsil edilmediğini ortaya koydu. USC Annenberg Inclusion Initiative’in her yıl Billboard listelerinden yola çıkan araştırmasının 2020 sonuçlarına göre listelerdeki sanatçıların yüzde 20’si kadın müzisyenlere ait.t şarkıların yapımcıları arasında kadınların oranı ise sadece yüzde 2. Listede yer alan 173 kadın arasında Dua Lipa, Maren Morris, Doja Cat ve Megan Thee Stallion yer alıyor. Araştırmaya göre, 2019’da yüzde 22.5 olan oran 2020’de yüzde 20’ye düştü. Kadın müzisyenlerin en yüksek orana ulaştığı yıl yüzde 28.1 ile 2016’ydı. The Guardian gazetesinden Laura Snapes’in haberine göre araştırmaya imza atan Dr. Stacy L. Smith, “Her yerde kadınlar günü kutlandı, müzik dışında. Bu alanda kadınların sesleri kısılmış durumda” dedi ve “İncelediğimiz dokuz yılda beyaz olmayan kadınların oranı yarı yarıya. Ancak temsil konusunda daha kat edilecek çok yol var” diye ekledi. ABD’deki listelerde yer alan 449 bestecinin ise 2020 yıl için yüzde 12.9’u kadın. Bu oran da 2019’un yüzde 14.4’üne göre düşüş gösteriyor. Kadınların popüler müzik endüstrisinde en az temsil edildiği alan ise prodüktörler. Hit şarkılarda oran 2019’dan 2020’ye gelindiğinde, yüzden 5’den yüzde 2’te düşmüş durumda. Beyaz olmayan kadın yapımcıların temsili de iniş eğrisi sergiliyor. 2020’de yapımcılar arasında siyahi tek isim All I Want for Christmas Is You'nun yapımcısı olan Mariah Carey. Araştırma, beyaz olmayan kadın yapımcılar konusuna eğildiğinde ise ortaya çıkan tablo şu; 2012 ile 2020 arasındaki 600 şarkıda 23 kadın yapımcı yer alıyor ve bunların sadece yedisi beyaz değil. Bu da 180 erkek yapımcıya karşılık bir beyaz olmayan kadın yapımcıya denk geliyor. Raporun temsil açısından ilerlemeye işaret eden yönleri de var; 2016’dan beri beyaz olmayan müzisyenlerin oranı her yıl yükselerek yüzde 59’a ulaştı. Smith, “Her şarkı, kadınları dahil etmek için bir fırsat. Popun şarkı yapımında ortaklığa yatkın doğası düşünüldüğünde şarkı yazımı konusunda temsil halinin anlaşılması zor” dedi.
2012’den bugüne bakıldığında Drake, 41 hit şarkıya imza atarken, Nicki Minaj ve Rihanna 21’er hit şarkıyla kadın müzisyenler listesinin tepesinde yer alıyor.
GÜNÜN SÖZÜ:
BOĞULACAK KADAR YANLIZIM
MADONNA