HOLLYWOOD GREVDE…

Aslı SERTDEMİR 17 Haz 2023

Aslı SERTDEMİR
Tüm Yazıları
15 yıl aradan sonra, Hollywood haftalardır grevde…

15 yıl aradan sonra, Hollywood haftalardır grevde… Amerikan Yazarlar Birliği (WGA), Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği ile yapılacak sözleşmede bir türlü anlaşmaya varamadı. Ortak noktada buluşamayan taraflar, Hollywood’u greve soktu. 2 Mayıs’ta başlayan grev nedeniyle birçok proje askıya alındı. ‘'Stranger Things’', ‘'Cobra Kai’', '’Abbott Elementary’', '’The Handmaid’s Tale'’, ‘'Yellowjackets’', ‘'Hacks'’, ‘'Unstable’', ‘'Blade’', ‘'The Last of Us’' gibi pek çok yapım, bir an evvel anlaşmaya varılmasını bekliyor. Jennifer Lopez'in merakla beklenen yeni filmi '’Unstoppable'’ grevden nasibini almış. ABD basını; halen devam eden müzakere nedeniyle, filmin şimdilik askıya alındığını bildirmiş. Grevciler protesto için Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeymiş. Jennifer da dört gözle ekibinin Kalifornia’dan gelmesini bekliyormuş. Uzlaşma bir an önce sağlanamazsa, daha birçok proje bu durumdan kötü etkilenecek. Ve birçok yapım için belirlenen çekim, vizyon, tanıtım hatta gala tarihleri değiştirecek. Hollywood’u derinden etkileyen bu anlaşmazlık, tüm sinemaseverleri de yakından etkileyecek gibi görünüyor. En kısa zamanda uzlaşmaları herkesin hayrına olacak.

Gözümden düşen düşene…

Bir nesil Arnold filmleriyle büyüdü. Arnold Schwarzenegger vücudu yapmak için, kaç erkek dambıllara kendini kurban verdi? Kaç erkek spor solanlarında ömrünü çürüttü? Sayısı belli değil… “Terminatör” filmi ile adam beyaz perdenin Nirvana’sına ulaştı. O filmden sonra Arnold, artık hepimiz için terminatördü. Birçoğumuz Arnold’un insan olduğunu unuttuk. O evlenmez, baba olmaz hatta ölmeyecek canlı bir bilimkurgu karakteriydi bizim için. Meğer yıllardır kendimizi boşa kandırmışız… Arlond da insanmış! Ve insan olmanın tüm iyi ve kötü nimetlerinden dibine kadar faydalanmış.   Arnold Schwarzenegger, 1986'da Maria Shriver ile evlenmiş. 2011’de Shriver'dan ile boşanma kararı almış. Fakat resmi olarak 2021 yılında boşanmış. Ama neden boşandıklarını kimseye söylememişler. Ta ki Arnold belgeselinde, kendi anlatana kadar... Bizim terminatör karısını aldatmış.1996'da evlerinde hizmetçi olarak çalışan Mildred Baena ile kaçamak ilişki yaşamış. Bu da yetmemiş ondan bir de çocuk sahibi olmuş. Bu ihanetin ayrıntılarını da ilk kez kendi adına çekilen belgeselde, kendi anlatmış. Meğer yılların terminatörü sıradan mı sıradan bir erkekmiş.  

Rıza!

Zorla, rıza gösterilmeden girilen cinsel ilişkiye “tecavüz” denir. Bu tanım sadece ülkemde değil, tüm dünyada geçerlidir. Fakat bu tanımda geçen “rıza” kavramı birçok ülke de farklı farklı değerlendiriliyormuş. Özellikle Japonya’da...  2014’te Tokyo’da 15 yaşındaki kızın tecavüz vakasında mahkeme, “kadının yeteri kadar direnmediği” gerekçe göstererek, zanlının aklanması ile sonuçlanmış. Japonya gibi bir ülkede, çoğu tecavüz olayları saldırı tanımına bile girmiyormuş. Bu sebepten tecavüze uğrayan çoğu kadın, polise gidip şikayetçi olmuyormuş. Fakat son zamanlarda işler değişmeye başlamış... Tecavüz suçundan kurtulanlara gösterilen tepkiler, çığ gibi büyümüş. Ülke çapında büyük kampanya ve protestolar düzenlenmiş. Ve sonunda Japonya parlamentosu taciz ve tecavüz vakalarının tekrar gözden geçirilme kararı almış. Gönül ister ki yeryüzünde hiç bir varlık böyle bir kötülük yaşamasın.