EKSEN KAYMASI AFRİKA'YA DOĞRU

Serpin ALPARSLAN 04 Kas 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Afrika ülkeleri ekonomi işbirliğimiz için Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi'nin dediği gibi; "Büyümede yolun sonuna gelen, yaklaşık 10 yıldan bu yana resesyon içindeki dünya ekonomisinin önümüzdeki 10 yıllarda büyüme dinamosu Afrika olacaktır."

Bugünlerde en çok konuşulan konulardan biri de Türkiye - Afrika İş ve Ekonomi Forumu.

Afrika Birliği ve T.C. Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)  organizasyonunda gerçekleşmekte.

Bana kalırsa çok önemli bir toplantı ve kanaatimce eksen Afrika’ya doğru yöneliyor. Küresel ekonominin resesyon da olduğunu düşünürsek ki, “ben öyle düşünüyorum” ekonomi eksenin Afrika’ya doğru kaymakta olduğunu görebilirsiniz. Özellikle AB bölgesinin ihracatta hızı ve sıcak temasları ile Asya bölgesinin yakın ilişkileri benim düşüncelerimi onaylarcasına.

Türkiye 90’lı yıllarda bir girişimde bulunmuş ve “Açılım politikasına” yönelik ilk adım atılmış, 98 yılında “Afrika’ya eylem planı” olarak gelişmiştir.

2003 yılında “Afrika Ülkeleriyle Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi” uygulamaları ile 2014 yılında “Türkiye-Afrika Ortaklık Stratejisi” olarak yürürlüğe girmiştir.

Türkiye – Afrika ilişkilerindeki gelişmelere bakarsak, bizim nerdeyse treni kaçırmakta olduğumuzu söyleyebiliriz. 2015 yılı Afrika ülkeleri ithalat rakamlarına baktığımızda da, ciddi bir ekonomi  potansiyelinin olduğunu görebiliriz. Bizim Afrika kıtası ile ticaret hacmimiz 2003 yılında 5.47 milyar ABD Doları iken, bu rakam 2015 yılında 3 katlık bir artışla 17.5 milyar ABD Dolarına ulaşmıştır. 

Şimdi ise Türkiye Afrika ortaklık adına yeni atılacak adımları 

kıtanın yeni ihtiyaçları ve ülkemizin Afrika'ya yönelik perspektifi çerçevesinde güncellenerek "Afrika ile Ortaklık Stratejisi" ismiyle yürürlüğe koyulmuştur.  

Türkiye-Afrika stratejisi sonucunda, Afrika ülkeleriyle ekonomik ve ticari ilişkilerimizde bizleri daha fazla ticari hacmimizi sağlayacak olan bakanlar, özel sektör kuruluş başkanları ve firma temsilcileri, Afrika Birliği ve Afrika Kalkınma Bankası üst düzey yetkilileri, Afrika Bölgesel Ekonomik Toplulukların Genel Sekreterleri olacaklardır.

Afrika ülkeleri ekonomi işbirliğimiz için Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi’nin dediği gibi; "Büyümede yolun sonuna gelen, yaklaşık 10 yıldan bu yana resesyon içindeki dünya ekonomisinin önümüzdeki 10 yıllarda büyüme dinamosu Afrika olacaktır."