CEP TELEFONU PİLİNE YENİ YAKLAŞIMLAR

Ersin AKMAN 22 Haz 2016

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Çok uzun zamandan beri elime geçen her fırsatta cep telefonlarında kamera rekabetinin artık sona erdiğini dile getiriyorum.

Çok uzun zamandan beri elime geçen her fırsatta cep telefonlarında kamera rekabetinin artık sona erdiğini dile getiriyorum. Çünkü günümüzde 2000TL ve üzeri fiyat etiketiyle satılan cep telefonlarının neredeyse hepsi gayet iyi fotoğraf çekebiliyor. Daha doğrusu bence cep telefonlarının kamera kabiliyetleri artık zirveye yaklaşmış durumda. Bugünün teknolojisiyle daha iyi kameraların üretilmesini beklemek biraz hayalperestlik oluyor. Bana soracak olursanız önümüzdeki dönemde cep telefonu markaları kullanım süreleriyle öne çıkmaya çalışacaklar. Yani cep telefonlarının pil ömürlerini uzatmaya odaklanacaklar.

Çünkü ne yazık ki cep telefonu pilinden tek çeken iPhone kullanıcıları değil. Evet iPhone kullanıcılarını genellikle ellerinde şarj cihazı ile priz ararken görüyoruz ama aslına bakarsanız markası fark etmeksizin günümüzde tüm cep telefonları bir pil sorunu yaşıyor. Öyle ya daha hızlı telefonların üretilemeyişinin de televizyonlarla yarışabilecek kalitede ekranların kullanılamıyor oluşunun da hatta çok daha profesyonel kamera modüllerinin cep telefonlarına eklenemiyor oluşunun da ana nedenlerinden biri yetersiz pil teknolojisi.

Sony pil ömrünü uzatıyor

Pil performansını hiç umursamayan LG gibi markalar da var ama daha uzun süreli kullanım sunabilmek için canla başla çalışan Sony gibi mühendislik şirketleri de var. Daha önce Xperia serisindeki üst segment telefonlarına eklediği Stamina teknolojisi sayesinde iki güne kadar pil ömrü vadeden Sony, geçen hafta Türkiye’de 2399TL fiyatla satılmaya başlayan Sony Xperia X modelinde yine pil ömrünü uzatmaya çalışıyor. Stamina modu ile cep telefonlarının pil ömrünü kullanım sırasında uzatmaya çalışan şirket, Xperia X’e eklediği Qnovo Adaptive Charging isimli teknolojiyle cep telefonu pillerini dolum esnasında korumaya alıyor. Öyle ya cep telefonlarımızın pilleri, belli sayıda şarj edildikten sonra hem pilin fiziksel ömründen hem de vadettiği şarj süresinden kaybetmeye başlıyor. Böylece cep telefonunuzu ilk aldığınızda size bir tam gün yeten pili, belli bir süre sonra gün ortasında sizi de “priz başında nöbet tutanlar” grubunun bir üyesi haline getiriyor.

İşte Sony, Xperia X telefonlara eklediği ve Qnovo Adaptive Charging olarak isimlendirdiği teknolojiyle pili şarj olurken koruma altına alarak pilin özelliğini kaybetmesini engelliyor. Bugüne kadar cep telefonlarının daha uzun süre kullanılabilmesi için Stamina modunu kullanan Sony, böylece pilin dolum aşamasına da el atarak formunu (daha doğrusu amper değerini) kolay kolay kaybetmemesini hedefliyor. Böylece de Japon teknoloji devi, daha büyük kapasiteli pillerin hacimsel olarak daha küçük alanlara sığdırılması mümkün oluncaya kadar bir tarafta Stamina modu, diğer tarafta da Qnovo Adaptive Charging teknolojisi ile Xperia cep telefonu sahiplerine iki güne varan pil süresi sunmayı hedefliyor. Keşke Samsung S7’de, LG de G5’te böyle bir mühendisliğe yer verseydi ve bu iki marka Sony’nin iki güne varan pil ömrü iddiasına ortak olabilseydi. Geçmişte kullanım süresini uzatmak için Stamina modu geliştiren Sony, şimdi de Qnovo Adaptive Charging teknolojisi ile Koreli markaların bir adım önünden gitmeye devam ediyor.