​2017'YE İKİ KALA NOEL TATİLLERİ...

Serpin ALPARSLAN 29 Ara 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Noel tatili nedeniyle, küresel piyasalardaki durgunluk, devam ediyor.

Son bir haftadır birçok uluslararası şirketler “Noel” sebebiyle tatildeydi. Hong Kong, Avustralya, Yeni Zelanda ve Londra seansları Noel nedeniyle ara vermişlerdi.

Noel tatili nedeniyle, küresel piyasalardaki durgunluk, devam ediyor.

Sabah saatlerinde Asya tarafında BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda’nın; Japonya’nın deflasyon riskine karşı parasal genişleme programı çerçevesinde  %2’lik enflasyon hedefine ulaşılması gerektiğini belirtti. 

Japonya tarafında hane halkı harcamalarındaki düşüşle beraber enflasyon rakamının beklentilerin altında kaldığını görmek, para birimi olan Yen’de bu açıklamaların ardından değer kaybına yol açtı.

Hemen hemen olumsuz her veri açıklaması, bizde olduğu gibi dünyada da etki ediyor.

AHL Foreks ARGE departmanın yaptığı araştırmaya göre; TCMB aralık ayı toplantısı için toplantı tutanaklarını yayınladı. PPK tutanaklarında dikkat çeken noktalar, son dönemde yapılan vergi artışlarının  aralık ayı enflasyonunu pozitif olarak etkileyeceği beklentisi ve sadeleştirme sürecinin en kısa sürede tamamlanmak istendiği oldu. Karar sonrasında Lira hafif kayıp yaşarken Lira bacaklı enstrümanlarda yükselişler görüldü.

Dün yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte piyasalarda likiditenin düşük olmasından kaynaklı olarak finansal enstrümanların bir çoğu düşük volatilite ile seyretti. Türkiye’de başkanlık sistemiyle alakalı maddelerin incelenmeye başlanması ve TCMB Para Politikası Toplantı Tutanaklarının açıklanmasıyla birlikte Lira bacaklı ürünlerde diğer enstrümanlara göre volatilite biraz daha yüksekti.