TRUMP'I DÜNYANIN SONU SAYANLAR VAR…

İlnur ÇEVİK 14 Kas 2016

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Türkiye açısından Trump şerlerin daha iyisi ama kimse onun bizi bir gül bahçesine sokacağına inanmasın.

ABD’de protestolar aldı başını gidiyor. Hillary Clinton taraftarları şok seçim yenilgisini hazmedemedikleri gibi şimdi de sistem tartışması çıkarmaya çalışıyorlar. Hatta ABD’yi terk etmeye hazırlanan insanlar bile var…

2004’de Recep Tayyip Erdoğan, Refah Partisi’nden İstanbul Belediye Başkanı seçildiği zaman Beyoğlu sokaklarında aynı hava vardı. İnsanlar hayat tarzlarına karışılacağını sanıyorlardı. Sonunda hiçbir şey olmadı.

Daha sonra aynı filmi AK Parti 2002’de iktidar olduğu zaman yaşadık. Ama Türkiye 10 Kasım 2016 sabahında Atatürk’ün ideallerini gerçekleştirmek için gece gündüz çalışan bir Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yönetiliyordu… Yani Türkiye’ye bir şey olmadı, tam aksine Türkiye’nin önü açıldı.

Trump, ABD için ne yapar, ABD’yi içine düştüğü gerileme döneminden kurtarabilir mi bilinmez ama ülkesini Hillary’den veya Barack Obama’dan daha kötü yöneteceğini iddia etmek biraz haksızlık olur.

ABD’de dereleri ters akıtmaya çalışan Demokratlar ülkenin gerçeklerine ters düştüler ve seçimleri yalnız başkanlıkta değil aynı zamanda Senatoda ve Temsilciler Meclisinde kaybettiler. Trump seçimlere hile karıştırmadığına göre herkesin seçim neticelerini hazmetmesi lazım.

Türkiye açısından Trump şerlerin daha iyisi ama kimse onun bizi bir gül bahçesine sokacağına inanmasın. ABD’nin kendi dengelerinde Trump ile Erdoğan daha iyi işbirliği yapabilir ama ne olursa olsun bazı şeyler var ki hemen gerçekleşmesi zor. Yani Fetullah Gülen sorununu zamana yaymak lazım ama kontrollü gitmek gerek. PYD konusunda Trump Kürtleri çabuk satabilir onun için iyi bir yaklaşım lazım. Diğer ABD-Türkiye konularında ise zaten meseleleri tabii akışına bırakırsanız onlar süratle normal düzenlerine girerler. Trump’ın ekibinde Türkiye’ye yakın isimler var, bunların üzerlerinde durmak lazım…